3 tips om het juiste wijnglas te kiezen

Als kleren de man (of de vrouw) maken, dan maakt het juiste wijnglas de wijn.

Ok ok, een hele slechte wijn zal in wat voor glas dan ook niet al te best wegdrinken. Maar een fijn wijntje zal nóg beter tot zijn recht komen in het juiste wijnglas. Drink je dus weleens witte wijn, maar hou je ook van een rode wijn en een bubbeltje op zijn tijd en heb je maar één soort wijnglas dan wordt het tijd om je wijnglazen assortiment uit te breiden. En investeer ook in kwalitatief goede glazen, het is de investering meer dan waard!

Tip 1: Let op het soort glas

Wijnglazen zijn gemaakt van ‘gewoon’ glas of van kristalglas. Kies vooral voor de laatste variant, maar dan wel eentje zonder toevoeging van lood. Kristalglas heeft namelijk geen invloed op de temperatuur van het glas. Daarnaast klinkt het extra mooi tijdens het proosten. Voor de rest, ‘keep it stupid simple’, dus geen gekleurde glazen met allerlei werkjes. Je wilt de kleur van de wijn goed kunnen zien en een glas met een tintje helpt daar niet bij.

Tip 2: Kies voor glas op een pootje

Weet je de trend wijn-drinken-uit-een-picardieglas nog? Brrr, gelukkig is dat voorbij. Wijn drink je namelijk uit een hoog glas op een pootje. Op deze manier kun je het glaswerk bij het steeltje vastpakken zodat je de wijn niet opwarmt met je warme handen. Leuk weetje: Vroeger mocht alleen de koning(in) het wijnglas bij het glas zelf vastpakken. De vorst(in) was namelijk zo deftig en at met bestek zodat hij of zij schone handen heeft en de geur van de handen de geur van de wijn niet overstemt. De rest van de plebs hebben vieze handen en moeten dus het wijnglas bij het steeltje beetnemen. Vroeger was dit trouwens vast ook zo omdat de meeste mensen niet eens bestek hadden en met hun handen at. En nog steeds zul je zien dat wanneer onze koning proost hij het glas dus niet bij het steeltje vasthoudt. Maar nu weet je dus drink je druivennat in een glas op een hoge voet. Picardieglaasjes zijn hele toffe waterglazen, dus gebruik ze daar ook voor!

Tip 3: Let op de vorm van het glas

Ok, je hebt nu je zoektocht naar het perfecte wijnglas teruggebracht naar kristalglazen op een voetje. Maar dan ben je er nog niet. Ook de vorm van de kelk (dat is het deel waar de wijn daadwerkelijk in gaat) is ontzettend belangrijk. Drink maar eens een rode wijn uit een hoge flute en je snapt waar ik het over heb.

Dit zijn de basisregels:

Rode wijn drink je uit een glas met een grote kelk zodat de wijn goed kan ‘ademen’ en de aroma’s meer ruimte hebben om te circuleren.

Witte wijn drink je in principe uit een wijnglas met een kleinere kelk. In principe, want dat hangt ook weer af van het type witte wijn dat je nipt. Een Riesling bijvoorbeeld is vaak wat fruitiger en heeft minder zuurstof nodig. In een te groot glas proef je deze fruitigheid minder. Een Chardonnay daarentegen is wat voller en kan vaak wel wat zuurstof gebruiken waardoor een groter glas de wijn ten goede komt.

Plop je een mousserende wijn open? Schenk dit dan uit in smalle hoge glazen zodat de bubbels gevangen blijven in het glas. Maar wacht dit lijkt enigszins te veranderen. Er zijn steeds meer sprankelende wijnfanaten die beweren dat een Champie of cremant het beste uit een coupe gedronken kan worden. In dit glas hebben de bubbels meer de ruimte om zich te verspreiden. Wanneer je een slok neemt duik je als het ware met je neus in de bubbels en dat schijnt de smaak en ervaring nóg beter te maken. Nog een leuk weetje; de vorm van de coupe is geïnspireerd op de linkerborst van Marie Antoinette, oftewel de vrouw van Lodewijk XVI.

De beste manier om erachter te komen welk glas het beste is voor welke wijn is om het gewoon eens uit te proberen. Maak er een wijnglazentestfeest van! Trommel je vrienden op en test (op afstand) in welk glas welke wijn het beste smaakt. Wie weet tot wat voor interessante ontdekkingen je komt!

Ook interessant

Foto credits: Mathilde Langevin

Zo kies je het juiste wijnglas voor je wijntjes | wijnglazen kopen | hoe weet je welk wijnglas je moet kopen? | welk wijnglas bij welke wijn?

Translate»
Lees vorig bericht:
Bottelfeest Chateau Amsterdam
Dit is het ultieme wijnfeest van deze zomer en jij kunt er kaartjes voor winnen!

Dit is er eentje die je niet wilt missen: Het Bottelfeest van urban winery Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord. Lees...

Sluiten