Yakitori, Japanse gegrilde spiesjes, zijn voor mij het ultieme lekker-samen-bieren-en-knabbelen-snacks.
En dat ik niet de enige ben die fan is van dit eten op een stokje, blijkt wel uit het feit dat er steeds meer yakitorirestaurants in Amsterdam zijn. Het Japanse woord Yakitori laat zich het beste vertalen als geroosterde vogel; yaki is het woord voor geroosterd en tori is het woord voor vogel. Maar dat betekent niet dat het woord yakitori alleen gebruikt wordt voor kip op een ‘kushi’ (kushi is het Japanse woord voor spiesje). Blijkbaar wordt het woord yakitori in Japan ook gebruikt voor runderspiesjes, visspiesjes, groentespijsjes en spiesjes met varkensvlees. En dat maakt dat het eten van yakitori alleen nog maar een groter feest wordt, want er zijn zoveel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen.
Binchotan houtskool
Échte yakitorimeesters grillen de lekkernijen op binchotan houtskool. Door met deze speciale houtskool te grillen worden de yakitori van buiten lekker knapperig, maar blijven ze van binnen heerlijk sappig. Maar deze houtskool wordt nog maar op een paar plekken gemaakt en het proces is ontzettend bewerkelijk omdat het veel handenarbeid vereist en dat betekent dat er ook een flink prijskaartje aan hangt.
Yakitori la Kushi
Bij Yakitori la Kushi gebruiken ze Thaise tamarinde binchotan om hun kushi te grillen. Terwijl je aan de bar zit van deze minimaal ingerichte zaak, kun je zien hoe de vrouwelijke chef de spiesjes met volledige concentratie zorgvuldig grilt.
Het leuke aan yakitori vind ik dat ze bijna alle delen van de kip gebruiken, dus ook wat wij Nederlanders de incourante delen noemen. Mijn favoriet zijn de hatsu (kippenhart) en de kawa (kippenhuid). Maar ook hun andere kipyakitori en yakitori van aubergine, paling en buikspek met shisoblad zijn niet te versmaden.
Oh en vergeet vooral ook niet om de Japanse soufflé cheesecake na te bestellen. Die is namelijk echt te gek!
Yakitori la Kushi
Rijnstraat 54
Amsterdam Rivierenbuurt | Amsterdam Zuid
Diner
Openingstijden Yakitori la Kushi:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag van 18.00 uur tot 22.00 uur
Zondag gesloten
Yakitori Hanabi
Ik kom niet graag op het Leidseplein, maar voor een avondje yakitori happen bij Yakitori Hanabi wil ik best toerist in eigen stad spelen en me begeven naar het Leidse. De zaak heeft een hippe Japanse inrichting compleet met lampionnen en lege flessen sake. Terwijl Britney Spears en Beyoncé uit de luidsprekers klinken kun je hier knabbelen van de wat gangbare yakitori’s. Dus wil je spiesjes met kippenhart, -lever of -huid snacken? Dan zit je hier niet op je plek. Ze hebben wel een yakitori met rundertong en die was dan ook gelijk mijn favoriet! Wat een mooie bite heeft deze spies zeg! De stokjes worden in de keuken bereid en gegrild, dus hier helaas geen zicht op de yakitorimeester. Leuk weetje: De hoofdchef van Yakitori Hanabi is meer dan 15 jaar in de leer geweest in Japan om de kunst van het yakitori maken onder de knie te krijgen. Het duurt drie dagen om de tare waarin de spiesjes worden gemarineerd te maken. Op dag één worden de kippenbotten een hele dag in de sojasaus gekoot, dag twee worden de kruiden toegevoegd en op de laatste dag wordt de tare geaged. Een behoorlijk bijzondere marinade dus! Naast yakitori hebben ze hier ook andere lekkere Japanse gerechtjes. Opvallend was hoe lief en attent de bediening was. Een dikke like hiervoor!
Yakitori Hanabi
Leidseplein 10
Amsterdam Centrum
Lunch en diner (let op tijdens de lunch kun je geen yakitori bestellen!)
Openingstijden Yakitori Hanabi:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur en 17.00 uur tot 23.00 uur
Yuzu Dining Bar
Yuzu Dining Bar is een moderne yakitoribar in een Japans jasje. Hier grillen ze de yakitori op een manier zoals de vissers dat vroeger deden in het noorden van Japan; op hoge temperaturen en op binchotan houtskool. Naast stokjes van verschillende delen van de kip (heart, lever, dij, vleugels, huid, etc) serveren ze hier ook andere lekkernijen zoals oesters, okra en asperges van de grill, maar ook veggie gerechten. In het weekend is Yuzu Dining Bar tot laat open, dus je kunt lekker blijven plakken met een cocktail, wijntje of Japans whisky’tje, sake’tje of biertje.
Yuzu Dining Bar
Kerkstraat 59
Amsterdam Centrum
Diner
Openingstijden Yuzu Dining Bar:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met donderdag van 18.00 uur tot 0.00 uur
Zaterdag en zondag van 18.00 uur tot 2.00 uur
Hakata Senpachi
Hakata Senpachi blijft een van mijn favoriete Japanse restaurants in Amsterdam. Je waant je echt even in een typische Japanse izakaya en je zou bijna vergeten dat je gewoon in een Amsterdamse zaak pal tegenover de Amsterdamse Rai zit. De yakitori worden op traditionele wijze bereid op de hibachi en je kunt ook hier yakitori van verschillende delen van de kip snoepen. Maar ze hebben hier ook andere Japanse gerechten, sushi, udon en ramen. En natuurlijk Japanse biertjes om je Japanse ervaring compleet te maken.
Hakata Senpachi
Wielingenstraat 16
Amsterdam Rivierenbuurt | Amsterdam Zuid
Diner
Openingstijden Hakata Senpachi:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur
Yakitori eten in Amsterdam | de beste yakitori in Amsterdam | yakitorirestaurant | yakitoribar | waar eet je Japanse spiesjes in Amsterdam?
Ook interessant:
- Bureau Wijn Noord nieuwe wijnwinkel, kaaswinkel en koffiebar op het NDSM
- Ben jij de ultieme bbq-meester? Doe dan mee aan het Open NK Culinair Wild BBQ 224
- De beste sushi omakase van Amsterdam eet je hier
- Gossip time! Deze nieuwe Amsterdamse zaken zijn net geopend of gaan binnenkort open
- Tewatashi Sushi Amsterdam nieuwe sushi omakase van Japanse chef Yuji
Yakitorirestaurants in Amsterdam | hier kun je Japanse kipspiesjes eten | yakitori eten in Amsterdam | waar eet je de beste yakitori van Amsterdam ? | beste yakitorirestaurants in Amsterdam | yakitori eten in Amsterdam centrum | yakitori eten in Amsterdam zuid