4 verborgen restaurants in Toscane die je niet wilt missen

Verscholen op een heuvel, verborgen in een rustig steegje of gesitueerd in een slaperig Italiaans dorpje…deze verborgen restaurants liggen nou niet bepaald in de loop.

Maar eenmaal gevonden en jezelf geïnstalleerd wordt je getrakteerd op een hele bijzondere beleving die je niet snel zult vergeten. Het voordeel is dat je net wat meer moeite moet doen om deze culinaire spots te bereiken of er net vanaf moet weten dus de eigenaren moeten ook wat meer hun best doen om hun gasten terug te laten komen en dat kan alleen maar goed zijn voor de kwaliteit van het eten en de service.

Cantinetta di Rignana

Alleen de rit naar Cantinetta di Rignana is al de moeite waard. Een smal en steeds stijler wordende zandpad lijdt je naar dit afgelegen verborgen restaurant dat pal op een heuvel middenin de Chiantistreek in Toscane is gesitueerd. Je parkeert je auto gewoon voor de deur en wandelt zo naar het terras. Terwijl je op het charmante terras plaats neemt kun je je vergapen aan het geweldige uitzicht over de wijngaarden vol met Sangiovesedruiven.

Cantinetta di Rignana staat bekend om hun pasta met een royale hoeveelheid truffel en de Bistecca alla Fiorentina. Het gigantische stuk T-bone komt van de dunne lende (entrecôte) en de ossenhaas. Het vlees gaat op de grill en daarna zo hop op je bord. Een lokale delicatesse en een must als je van rood rundvlees houdt. Je kunt als souvenir hun huis olijfolie of een flesje van hun eigen wijn mee grissen.

Cantinetta di Rignana
Via Rignana, 13
50022 Greve in Chianti FI, Italië

Locandi di Bruno

Net buiten het schilderachtige badplaatsje Pietrasanta (dat zeker ook een bezoekje waard is) vind je Locandi di Bruno. Het is even klimmen met de auto en wanneer je denkt zit hier nog wel wat zie je een paar auto’s geparkeerd staan en een looppad dat leidt naar de ingang van de kleine tuin van het restaurant. Toeristen zie je hier niet zoveel, wel veel locals. Iedereen ziet er hier tip top uit en de sfeer is echt te gek. Extra fijn: ondanks de bijzondere locatie is het hier ontzettend betaalbaar om te tafelen.

Vergeet vooral niet om hun vis crudo (rauwe vis plateau) te bestellen als je van rauwe vis houdt. Deze is echt een ware traktatie. Oh en als je naar het toilet gaat moet je ook even de wijnkelder bewonderen.

Locandi di Bruno
Via Solaio, 67/C
55045 Pietrasanta LU, Italië

Enoteca del Ducca

Het schattige plaatsje Volterra trekt behoorlijk wat toeristen en als je de schattige winkeltjes, smalle steegje en formidabel uitzicht ziet snap je wel waarom. De meeste dagjes mensen blijven hangen op één van de etablissementen op de vele pleintjes. Maar jij bent slim want je flaneert naar de geheime binnentuin van Enoteca del Ducca. In een hoek van deze ruime romantische tuin staat de gigantische gril waar de eigenaar kundig zijn specialiteit bereid: Bistecca alla Fiorentina. Naast deze klassieker hebben ze hier hele mooie creatieve gerechten met bijzondere combinaties. Vraag naar hun huisgemaakte wijnen, daar zijn ze ontzettend trots op en ze kunnen je er alles over vertellen.

Ook zeker de moeite waard: een kijkje nemen in hun mooie wijnkelder met een prachtige wijncollectie.

Enoteca del Ducca
Via di Castello 2
56048 Volterra PI, Italië

Officina dell Bistecca

Officina dell Bistecca is denk ik de meest bekende spot van dit rijtje geheime restaurants. Het is de reden waarom horde mensen naar het verder niet zo heel bijzondere dorpje Panzano afreizen. Slager Dario Cecchini verscheen in één van de afleveringen van Chef’s Table. Hierin vertelt hij hoe hij noodgedwongen door het overlijden van zijn vader de familieslagerij over moest nemen. Met nul komma nul ervaring en kennis van het runnen van een slagerij ging hij aan de slag. Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Maar al doende leerde hij. Toen de bistecca alla Fiorentina dreigde uit te sterven streed Dario voor dit geliefde stukje vlees door het een begrafenisdienst te geven. Dat hielp en de bistecca bleef en hij werd ook immens populair als slager.

Inmiddels is Darios slagerij zo bekend en goed bezocht dat er rijen voor staan om binnen te komen. Hij heeft er ook diverse restaurants bij geopend waarbij eentje die je bereikt via de achteruitgang van de slagerij. Knus en persoonlijk zijn de restaurants helaas niet meer, maar de ervaring is zeker bijzonder te noemen en je snoept van de verschillende delen van de koe. Stuk voor stuk bereid door de grillmeester op open vuur. En met een beetje geluk vang je ook een glimp van de bekende slager op. Hij zag ons staan voor de slagerij en kwam gelijk op ons af om een praatje te maken.

Officina della Bistecca
Via XX Luglio 11
50022 Panzano In Chianti FI, Italië

Tags: restaurants in Toscane | verborgen restaurants in Italië | uit eten in Toscane | restaurants in Italië | La Cantinetta di Rignana | Enoteca del Ducca | Locandi di Bruno | Restaurant van Dario Cecchini | Officina dell Bistecca

Translate»
Lees vorig bericht:
Moederdagtips Waldorf Astoria Afternoon tea 2021
De leukste tips voor Moederdag 2021

Moederdag komt er weer aan! Een mooie gelegenheid om je mama eens extra in het zonnetje te zetten. Lees verder

Sluiten