Frenchie Restaurant in Haarlem is een must go

Frenchie Restaurant, stiekem had ik nog nooit van ze gehoord.

Maar dat veranderde tijdens TheFork Restaurant Awards. Chef Dennis Kuipers van Vinkeles* nomineerde de all day spot in Haarlem als beste nieuwkomer, eigenaren Lisa Landaman en Tim Eleveld wonnen en gingen er met de award vandoor. En het restaurant in Haarlem was talk of the town.

Toen ik binnenstapte bij Frenchie Restaurant werd me al behoorlijk snel duidelijk waarom het publiek massaal op deze spot heeft gestemd. Want wauw wat heeft deze plek een geweldige vibe. Gezellige planten, robuuste houten tafels, zachte kleurrijke kussens die uitnodigen om erin te verdwijnen en roze velours barkrukken en dat allemaal in een prachtig oud en karakteristiek pand en met funky disco muziek op de achtergrond.

Frenchie restaurant Haarlem centrum
Hier wil je toch gewoon neerploffen?

Chef Tim staat in de keuken terwijl zijn zaken- en levenspartner Lisa achter de bar staat. En dat doen ze blijkbaar goed, want bijna ieder tafeltje is bezet. Bij Frenchie kun je op ieder moment van de dag terecht voor wat lekkers. ’s Morgens een stapel pancakes, ’s middags een lekkere sandwich en ’s avonds voor smakelijke gerechten zoals hun hardloper slow roast Freygaard beef. En op dinsdag is het Taco Tuesday.

Frenchie tacos

Je krijgt dan een mooie taco zoals deze met superkrokante buikspek. ‘De taco’s komen uit Mexico,’ glundert Tim. Ik neem een hap van de taco, wat een mooie smaken en texturen. Heerlijk zachte buikspek, krokante ingelegde kool, cuzko corn en jalapeño pepers…mjam dit smaakt naar meer.

Tacos bij Frenchie Haarlem
Chef Tim Frenchie Haarlem

Tim maakt de gepekelde makreel met rode bietjes, gepofte aubergine, enoki’s en doodstrompetten op. ‘Dit is een ponzu met huisgemaakte dashi en vers geperste yuzu.’ Het is een plaatje om te zien en het is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met zomaar een kok. Tim beaamt dat, hij heeft bij verschillende topzaken zoals Le Restaurant* in de keuken gestaan en dat proef je en zie je.

Restaurant Frenchie Haarlem lunch diner
Makreel met miso aubergine

Koken met de Franse basis maar dan wel met hier en daar een Aziatische touch. ‘Ik breng mijn gerechten anders op smaak,’ zegt Tim. Hij knikt instemmend als ik ‘zoals sojasaus in plaats van zout opper’.

Dineren bij Frenchie Haarlem uit eten

Een van de andere koks komt het hoofdgerecht opmaken voor mijn neus: ‘Het is een langzaam gegaarde sukade (3 uur lang op 52 graden), daarna keihard aanbakken in de grillpan, in de oven, laten rusten et voilà,’ wordt mij uitgelegd.’ Het ligt op een crème van knolselderij en komt met spruitjes, paddenstoelen en matsutake. ‘Een hele bijzondere paddenstoel’, legt de kok uit. ‘Hij groeit alleen in Scandinavië en Japan en de prijs per kilo kan variëren van €9 tot € 2000 per kilo.’ Wat? ‘Hij groeit onder bomen die met uitsterven zijn bedreigd.’ Oh ok. Hij gaat verder: ‘Umeboshi (kleine gedroogde pruimen die in gelegd zijn in zout en rode shiso) en kruiden uit eigen moestuin in Heemstede waaronder Oost-Indische kers.’ Aha umami.

Tim op de achtergrond: ‘Umami is een beetje de basissmaak bij ons.’

Ik begin te watertanden van al dat lekkers. En een jus met zwarte peper en room. ‘Een beetje zoals vroeger bij mijn ouders thuis, maar dan wel afgeblust met brandy.’ Heerlijk!

Pancakes Frenchie Haarlem uit eten

Wat is Frenchie een heerlijke zaak. Een geweldige gezellige zaak om wat te eten en te drinken, maar ook een chille werkplek. Dus als je in Haarlem bent zeker even langs bij deze knusse spot van Tim en Lisa.

Oh en de Frenchies? Die waren thuis. Helaas.

Bekijk hieronder de recap video van Frenchie.

Frenchie Restaurant
Gedempte Oude Gracht 46
Haarlem
Ontbijt | lunch | koffie | borrel | diner

Bekijk hun Instagrampagina

Openingstijden Frenchie:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 0.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur

Tags: restaurant in Haarlem | all day spot in Haarlem \ leukste restaurant van Haarlem | winnaar TheFork Restaurant Awards | uit eten in Haarlem | ontbijten en lunchen in Haarlem

Translate»
Lees vorig bericht:
Serre restaurant Amsterdam Okura Hotel
Bib Gourmand restaurants voor 2020. Dit zijn ze voor Amsterdam

Uit eten met een goede prijs-kwaliteitverhouding, wie wil dat nou niet? Lees verder

Sluiten