Granola is met stip mijn favoriete ontbijt.
Iedere ochtend gaan er een paar scheppen van deze krokante havermout met geroosterde noten en zaden in mijn kommetje yoghurt. Na een paar recepten geprobeerd te hebben is er eentje de winnaar: het granolarecept van chef, kookboekauteur en culinair schrijfster Molly O’Neill. Ik heb dit recept als basis genomen en hier en daar getweakt naar mijn eigen smaak en het resultaat is een warming and comforting winterse granola waar je de winter goed mee doorkomt.
Dit heb je nodig voor de granola
Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten | waarvan 30-35 min in de oven
- 310 gram havermout
- 130 gram amandelen
- 90 gram pecannoten
- 50 gram pompoenzaden
- 50 gram zonnebloempitten
- 2 eetlepels sesamzaden
- 180 ml honing
- 150 ml ahornsiroop
- 90 ml eetlepels plantaardige (geurloze)olie
- 110 gram ongezouten roomboter
- 1 3/4 eetlepel gemalen gember
- 2,5 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel zout
- 3/4 theelepel vers gemalen kardemom
- 3/4 theelepel vers gemalen nootmuskaat
- 2 theelepels vanille extract
- schil van 1 bio sinaasappel (geraspt)
- 200 gram rozijnen
- 200 gram gedroogde cranberry’s
- 100 gram pure chocolade (grof gehakt)
Zo maak je de winterse granola
1.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2.
Meng in een grote kom de havermout, de noten en zaden.
3.
Zet een steelpan op middelmatig vuur op met hierin de honing, ahornsiroop, olie en boter. Roer terwijl je de boel verhit alles door elkaar totdat de boter is gesmolten. Roer de kruiden, de sinaasappelrasp en de vanille er doorheen. Giet de hete vloeistof over het havermoutmengsel en roer alles goed door elkaar. Laat 15 minuten trekken. Roer af en toe.
Bak de granola
4.
Verdeel de ongebakken granola gelijkmatig over de bakplaat (gebruik er eventueel twee) en bak 30 tot 35 minuten in de oven. Keer om de tien minuten de bakplaat om zodat de granola gelijkmatig bruint.
5.
Laat de granola afkoelen op kamertemperatuur en doe in een schone kom. Roer de rozijnen, cranberry’s en chocolade er doorheen. Bewaar de winterse granola in luchtdichte bakken of potten.
Eet smakelijk!
Ook interessant
- Tewatashi Sushi Amsterdam nieuwe sushi omakase van Japanse chef Yuji
- 7x banh mi (Vietnamese baguettes) eten in Amsterdam
- 5x de beste focaccia in Amsterdam
- 7x restaurants in Amsterdam waar je Sichuan food kunt eten
- Bisous is zwoel en sexy en je kunt er ook nog eens verdraaid goed eten
Kerstgranola recept | recept voor de lekkerste granola ooit | winterse granola recept | zelf granola maken | granolarecept | hoe maak je zelf granola?