Wijnproeverij met Meneer Hamersma en bijpassende bites van Mevrouw Hamersma

Wijntjes mogen proeven samen met wijnkenner Harold Hamersma is toch wel een bucketlist dingetje. Tel daarbij op bijpassende hapjes van Karin Hamersma, beter bekend als Mevrouw Hamersma, en je hebt een te gek culinair middagje te pakken. Je kunt je wel voorstellen dat ik als een kind zo blij was toen ik werd uitgenodigd voor een wijnproeverij met Meneer Hamersma inclusief bijpassend spijs van Mevrouw Hamersma. Want binnenkort komt de nieuwe De Grote Hamersma van Harold Hamersma uit en maar liefst 36 HEMA wijnen hebben een plekje in deze wijngids weten te bemachtigen. Ik mocht met een select groepje bloggers alvast proeven van de door Harold bekroonde wijnen in Mevrouw Hamersma kookboekwinkel op de Gerard Doustraat in de Pijp.

Hema wijnen Grote Hamersma

Witte wijn, rode wijn, rosé en bubbels…voor ieder wat wils dus. En als je weet dat de wijnen van HEMA tussen de €3 en €13 geprijsd zijn is dat best wel interessant nieuws als je zo nu en dan op zoek bent naar een betaalbaar wijntje waar Meneer Hamersma ook graag van lurkt. Niet?

Hema bekroonde wijnen Harold Hamersma

Wijnrecensent Harold Hamersma over HEMA wijnen

Harold Hamersma recenseert al jaren de wijnen van HEMA. In onderstaande video vertelt hij over zijn ervaring met deze wijnen.

En daarnaast worden we ook getrakteerd op een paar bijzondere wijnfeiten. Want wist je bijvoorbeeld dat de vorm van de eerste champagne coupe is geïnspireerd op de linkerborst van Marie-Antoinette? Now you do.

HEMA wijnen proeven

Ok en dan op naar het proeven van de wijnen en de bijpassende hapjes van Mevrouw Hamersma.

Na een mousserende wijn (Copa Sabia Brut Cava) en een frittata met courgette, munt en citroen krijgen we een grüner veltliner ingeschonken. Deze wijn uit Wachau is overigens de topper van de bekroonde wijnen. Deze friszure witte wijn krijgt van Harold maar liefst een 9. “Beste grüner veltliner die voor dit geld te koop is”, aldus Harold Hamersma. Voor €7 loop je de met een flesje gevuld met dit druivensap de HEMA uit.

Ook niet te versmaden is de moules à l’escargot die Karin Hamersma in de keuken op de begane grond heeft bereid om te pairen met de grüner. Het zijn mosseltjes gemaakt op de slakse wijze en deze schaaldiertjes zijn een feest voor de mond!

De Neleman viognier chardonnay die we daarna ingeschonken krijgen is lekker fris en zacht van smaak en combineert bijzonder goed met de HEMA zalm met een crème fraîche met speculaaskruiden. De wijn kreeg van Harold een 8.

De avond begon al goed, maar wordt nog even een stukje fijner met de volgende wijn en spijs: De Bonicelli Chianti Classico en de pompoen met tomaat, gember en karamel waar je je vingers bij aflikt. De rode wijn uit Italië smaakt lekker naar bramen en heeft een klein pepertje en krijgt van Harold een 8. De pompoen is er zo eentje die zelfs door pompoenhaters zo weggegeten wordt. Wauw wat een smaakbom. ‘Uit het boek Nopi van Ottolenghi,’ weet Karin te vertellen. Ok, die gaat op het must try lijstje.

We sluiten af met een wijn gemaakt door een Nederlands stel: Een Domaine Saint Martin Rouge. Lekker stevig en kruidig. En laat dit nou precies het type rood zijn waar ik wel van hou. Harold bekroonde het met een 8 en we eten er witte bonen-aioli-rookworst bij. HEMA rookworst welteverstaan.

Uiteraard ben ik benieuwd naar de favorieten van Harold. Voor witte wijn grijpt hij graag naar wijnen uit de Bourgogne. Nou sinds mijn wijnreis naar Beaune ben ik ook verliefd geworden op wijnen uit deze streek. En voor wat betreft rode wijnen is hij zeker te porren voor rood uit de Bordeaux of de Rhônestreek. ‘Ben je opgegroeid met goede wijnen?’ Wil ik nog even weten van Meneer Hamersma. ‘Nee helemaal niet. Mijn vader dronk bier. De eerste wijn die ik dronk was nog uit zo’n kartonnen doos. Op een dag ontdekte ik dat wijn ook in flessen kwam en dat er betere wijnen waren. Al was dit nog steeds geen beste wijn.’ Aldus Harold.

De Grote Hamersma 2018

De Grote Hamersma 2018 komt op 10 november uit. Je kunt hem wel alvast reserveren op bijvoorbeeld bol.com.

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Marley Spoon maaltijdbox
Getest: De maaltijdboxen van Marley Spoon

Het zijn momenteel drukke tijden met veel etentjes en events. Read more

Sluiten