Hot cross buns, de broodjes met een kruis als topping, zijn nogal ehhh hot dit jaar met Pasen.
Elk food magazine dat ik opensla met het thema Pasen 2021 heeft wel een variant van de hot cross buns. Ook mijn Instagram feed wordt geregeerd door deze buns. En ik snap het wel, want ze zien er natuurlijk gewoon te gek uit. Mijn nieuwsgierigheid werd wel geprikkeld, want hoe zouden ze smaken? En, hoe maak je ze? Toen ik in BBC GOod Food een recept tegenkwam voor zuurdesem hot cross buns besloot ik ze zelf te maken. Hieronder het recept.
Dit heb je nodig voor de hot cross buns
12 broodjes | bereidingstijd 40 min | rijstijd | 3,5 uur + 1 nacht in de koelkast | baktijd 25 min
- 500 gram broodmeel
- 300 gram actieve zuurdesemstarter
- 2 eieren (gekluts)
- 200 ml melk
- 60 gram rietsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- schil van één sinaasappel (geraspt)
- 150 gram rozijnen
- 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel zout
Zo maak je deze hot cross buns
1.Meng in een grote kom 200 gram starter, de eieren (minus twee eetlepels, die kun je in de koelkast bewaren voor later), de melk, de bloem, suiker, kaneel, speculaaskruiden, sinaasappelrasp en rozijnen met je handen door elkaar. Wanneer alles goed door elkaar is gemengd dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat je dit 30 minuten rusten. De rest van de desem kun je afgedekt in de koelkast bewaren voor later.
2.Kneed de boter en het zout door het deeg. Kneed dit deeg vijf minuten totdat je een egaal deeg hebt. Vorm het deeg tot een bol en dek het weer af met de theedoek. Laat drie tot vier uur rijzen.
3.Stort het deeg op het aanrecht en kneed kort. Verdeel vervolgens in twaalf gelijke delen van ongeveer 100 gram elk en maak er bolletjes van. Verdeel de bolletjes over een bakplaat bekleed met bakpapier en dek wederom af met de theedoek. Laat drie tot vier uur rijzen.
4.Zet de bolletjes een nachtje in de koelkast.
5.Haal de deegbolletjes één uur voordat je ze gaat bakken uit de koelkast. Verhit de oven voor op 180 graden Celsius. Kwast het resterende ei over de bolletjes. Vul een spuitzak met kleine tuit (of gebruik een ziplock zak) met het desem en spuit kruisjes over de bolletjes. Bak de bolletjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.
6.Serveer de zuurdesem hot cross buns direct uit de oven of laat afkoelen voordat je ervan snoept.
Ook interessant
- Tula Amsterdam nieuwe all day Mexican cantina van de mensen achter Coba Taqueria
- Wijnbar CAFÉ à Côté is het jongere zusje van Petit Péché en CAFÉ Beurre
- Cosmo Tacos Amsterdam nieuwe taco pop-up in Amsterdam Noord van oud-chef Coba Taqueria
- Bureau Wijn Noord nieuwe wijnwinkel, kaaswinkel en koffiebar op het NDSM
- Ben jij de ultieme bbq-meester? Doe dan mee aan het Open NK Culinair Wild BBQ 224
Zuurdesem hot cross buns recept | recept hot cross buns met zuurdesem | zelf hot cross buns maken | Paasrecepten bakken | lekkere bakrecepten