Zuurdesem hot cross buns recept

Hot cross buns, de broodjes met een kruis als topping, zijn nogal ehhh hot dit jaar met Pasen.

Elk food magazine dat ik opensla met het thema Pasen 2021 heeft wel een variant van de hot cross buns. Ook mijn Instagram feed wordt geregeerd door deze buns. En ik snap het wel, want ze zien er natuurlijk gewoon te gek uit. Mijn nieuwsgierigheid werd wel geprikkeld, want hoe zouden ze smaken? En, hoe maak je ze? Toen ik in BBC GOod Food een recept tegenkwam voor zuurdesem hot cross buns besloot ik ze zelf te maken. Hieronder het recept.

Dit heb je nodig voor de hot cross buns

12 broodjes | bereidingstijd 40 min | rijstijd | 3,5 uur + 1 nacht in de koelkast | baktijd 25 min

 • 500 gram broodmeel
 • 300 gram actieve zuurdesemstarter
 • 2 eieren (gekluts)
 • 200 ml melk
 • 60 gram rietsuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • schil van één sinaasappel (geraspt)
 • 150 gram rozijnen
 • 100 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
 • 1 theelepel zout

Zo maak je deze hot cross buns

1.Meng in een grote kom 200 gram starter, de eieren (minus twee eetlepels, die kun je in de koelkast bewaren voor later), de melk, de bloem, suiker, kaneel, speculaaskruiden, sinaasappelrasp en rozijnen met je handen door elkaar. Wanneer alles goed door elkaar is gemengd dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat je dit 30 minuten rusten. De rest van de desem kun je afgedekt in de koelkast bewaren voor later.

2.Kneed de boter en het zout door het deeg. Kneed dit deeg vijf minuten totdat je een egaal deeg hebt. Vorm het deeg tot een bol en dek het weer af met de theedoek. Laat drie tot vier uur rijzen.

3.Stort het deeg op het aanrecht en kneed kort. Verdeel vervolgens in twaalf gelijke delen van ongeveer 100 gram elk en maak er bolletjes van. Verdeel de bolletjes over een bakplaat bekleed met bakpapier en dek wederom af met de theedoek. Laat drie tot vier uur rijzen.

4.Zet de bolletjes een nachtje in de koelkast.

5.Haal de deegbolletjes één uur voordat je ze gaat bakken uit de koelkast. Verhit de oven voor op 180 graden Celsius. Kwast het resterende ei over de bolletjes. Vul een spuitzak met kleine tuit (of gebruik een ziplock zak) met het desem en spuit kruisjes over de bolletjes. Bak de bolletjes in 20 tot 25 minuten goudbruin.

6.Serveer de zuurdesem hot cross buns direct uit de oven of laat afkoelen voordat je ervan snoept.

Ook interessant

Zuurdesem hot cross buns recept | recept hot cross buns met zuurdesem | zelf hot cross buns maken | Paasrecepten bakken | lekkere bakrecepten

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
witte-asperges
Aspergeseizoen komt eraan! Hier koop je witte asperges bij de boer.

Officieel begint het aspergeseizoen eind april, maar je kunt witte asperges al bij veel boeren kopen. Lees verder

Sluiten