Japanse teriyakisaus maak je gemakkelijk zelf met dit recept

Teriyakisaus is een heerlijke saus dat je vaak in de schappen van de supermarkten ziet staan.

Maar wat is dit nou eigenlijk voor sausje en kun je het ook zelf maken? Laten we beginnen bij waar teriyaki vandaan komt. Teriyaki vindt haar oorsprong in Japan. En terwijl wij het in Nederland voornamelijk kennen als een dikke saus waarmee je geweldig goed kunt wokken, kennen Japanners het als een dunne lak om mee te grillen. Het woord teriyaki beschrijft een kooktechniek en bestaat uit twee delen: teri en yaki. Teri betekent glanzend en yaki vertaalt zich naar het woord gegrild. Met dit umamivolle goedje lakken Japanners dus hun visje, vleesje, veggies, tofu of wat dan ook zodat het na het grillen een mooie glans heeft.

Wat is teriyakisaus?

Ok, maar waarom kennen wij teriyaki dan als een saus? Blijkbaar beviel de smaak van dit mengsel van sojasaus, mirin, sake en suiker de westelingen wel en besloten ze dit naar het Westen te halen. Maar dan wel met iets meer binding en toevoeging van gember en knoflook. En hoppa de teriyakisaus zoals wij het hier in Nederland kennen was geboren. En hieronder het recept om het zelf te maken. Je hebt hier maar vier ingrediënten voor nodig.

Dit heb je nodig voor de teriyakisaus

  • 100 ml sojasaus
  • 30 gram suiker
  • 100 ml mirin (Japanse rijstwijn, te koop bij de Appie)
  • 100 ml water of sake

Zo maak je de teriyakisaus

Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit langzaam totdat het begint te pruttelen en de saus wat dikker wordt. Vanaf dit moment kun je er zelf voor kiezen hoe traditioneel je de teriyakisaus wilt maken.

Wil je een dikke teriyakisaus? Meng dan in een kleine kom 1 goede theelepel maïzena met twee eetlepels koud water en meng door elkaar. Voeg dit mengsel bij de saus en roer door. Laat dit nog even verhitten totdat de saus dik is. Je kunt er nog wat verse gember doorheen raspen en fijngehakte knoflook toevoegen om het op smaak te brengen.

En klaar is je teriyaki(saus). Dus wokken of grillen maar!

Recept teriyakisaus | zelf teriyakisaus maken | Japanse recepten | wat is teriyakisaus?

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Valentinebox Ciel Bleu
Valentijnsdag 2021 vier je met deze Valentijngoodies voor thuis.

Dat Valentijnsdag 2021 anders zal verlopen dan alle andere Valentijnsdagen is een gegeven. Lees verder

Sluiten