Japanse teriyakisaus maak je gemakkelijk zelf met dit recept

Teriyakisaus is een heerlijke saus dat je vaak in de schappen van de supermarkten ziet staan.

Maar wat is dit nou eigenlijk voor sausje en kun je het ook zelf maken? Laten we beginnen bij waar teriyaki vandaan komt. Teriyaki vindt haar oorsprong in Japan. En terwijl wij het in Nederland voornamelijk kennen als een dikke saus waarmee je geweldig goed kunt wokken, kennen Japanners het als een dunne lak om mee te grillen. Het woord teriyaki beschrijft een kooktechniek en bestaat uit twee delen: teri en yaki. Teri betekent glanzend en yaki vertaalt zich naar het woord gegrild. Met dit umamivolle goedje lakken Japanners dus hun visje, vleesje, veggies, tofu of wat dan ook zodat het na het grillen een mooie glans heeft.

Wat is teriyakisaus?

Ok, maar waarom kennen wij teriyaki dan als een saus? Blijkbaar beviel de smaak van dit mengsel van sojasaus, mirin, sake en suiker de westelingen wel en besloten ze dit naar het Westen te halen. Maar dan wel met iets meer binding en toevoeging van gember en knoflook. En hoppa de teriyakisaus zoals wij het hier in Nederland kennen was geboren. En hieronder het recept om het zelf te maken. Je hebt hier maar vier ingrediënten voor nodig.

Dit heb je nodig voor de teriyakisaus

  • 100 ml sojasaus
  • 30 gram suiker
  • 100 ml mirin (Japanse rijstwijn, te koop bij de Appie)
  • 100 ml water of sake

Zo maak je de teriyakisaus

Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit langzaam totdat het begint te pruttelen en de saus wat dikker wordt. Vanaf dit moment kun je er zelf voor kiezen hoe traditioneel je de teriyakisaus wilt maken.

Wil je een dikke teriyakisaus? Meng dan in een kleine kom 1 goede theelepel maïzena met twee eetlepels koud water en meng door elkaar. Voeg dit mengsel bij de saus en roer door. Laat dit nog even verhitten totdat de saus dik is. Je kunt er nog wat verse gember doorheen raspen en fijngehakte knoflook toevoegen om het op smaak te brengen.

En klaar is je teriyaki(saus). Dus wokken of grillen maar!

Recept teriyakisaus | zelf teriyakisaus maken | Japanse recepten | wat is teriyakisaus?

Translate»
Lees vorig bericht:
The Kimchi Hotel Amsterdam
Het nieuwe Kimchi Hotel in Amsterdam West is een must go voor kimchifanaten

Het Kimchi Hotel is een plek waar je kimchi in wording kan overnachten. Lees verder

Sluiten