Heerlijk recept voor kip uit de oven met bier en tijm

Kip uit de oven is zo ontzettend lekker. Sappig en mals van binnen en van buiten een krokant korstje, dat is hoe je het wilt. En dit recept voor kip uit de oven met bier en tijm is extra fijn door de warme smaken van de biermarinade. Je kunt deze marinade gebruiken met jouw favoriete deel van het kip. Of het nou de kippenpoten, de kippenvleugels of kippendijen zijn. Het kan allemaal! En het is een te gek gerecht om op tafel te toveren en wedden dat iedereen ervan smult?

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 600 gram kip met bot (kippenpoten, -vleugels, -drumsticks of waar je ook zin in hebt)
  • 1 knoflookteen, geplet en in dunne plakken gesneden
  • een paar takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 630 ml bier (zoals La Chouffe speciaalbier)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • stukje sinaasappelschil van 5 cm (in reepjes)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel bloem
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Verder nodig:

  • een vijzel
  • ovenschaal of pan dat in de oven kan
  • zeef
  • grote (beslag)kom

Zo maak je de kip uit de oven met bier en tijm

Maak in de vijzel een pasta van de tijm, knoflook, venkelzaadjes en sinaasappelschil. Haal bij iedere kippenpoot (-vleugel en/of -bout) het vel voorzichtig los aan één kant en stop wat van de mix onder het vel. Smeer de overige pasta over de kip heen. Meng in een grote kom het bier en de honing door elkaar en leg de kip erbij. Laat de marinade tenminste twee uur intrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de kip uit de biermarinade (gooi de marinade niet weg!) en dep droog met keukenpapier. Rol de kip vervolgens in de bloem. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de kippenstukken rondom goudbruin. Giet wat biermarinade in de koekenpan en schraap het aanbaksel iets los. Hier zit namelijk heel veel smaak in! Giet de rest van de biermarinade bij de kip en zorg bij de stukken kip waar het vel maar aan één kant zit dat de velkant boven zit en niet onder komt te staan met de marinade. Gebruik je een ovenschaal, leg dan de kip met het velkant boven in de ovenschaal en giet de biermarinade erbij. Bak de kip in 30 minuten gaar. Haal na 30 minuten de gare kip uit de biermarinade en hou het warm.

Giet een kwart van de biermarinade in een steelpannetje en laat het inkoken tot een stroopachtige saus. Zeef de saus en proef of er zout, peper en/of honing bij moet.

Serveer de kip met de bier-honing-saus en bijvoorbeeld met (volkoren)parelcouscous.

Tags: kiprecept | recept kip uit de oven met bier | recept met speciaalbier

Translate»
Lees vorig bericht:
Bar Bambino nieuw restaurant Amsterdam Centrum
Bar Bambino heerlijke no-nonsense restaurant in Amsterdam Centrum

Bar Bambino is het goed gelukte jongere zusje van BAK Amsterdam. Read more

Sluiten