Met deze pittige oosterse salade kom je de hitte wel door

De eerste keer dat ik laab (or larb) at was ik gelijk verkocht.

Het was in Thailand en ik at een laab moe (larb moe), een pittige oosters salade met varkensgehakt. Laab of larb is een vleessalade uit Laos. Het vlees is fijngehakt en geruld en het wordt gemengd met pepertjes en verse kruiden zoals munt, koriander en Thaise basilicum. Er gaan vaak ook bosui of rode ui in en vervolgens ook wat sojasaus, vissaus en een flinke scheut limoensap. Het resultaat een heerlijke pittige en frisse salade die verslavend lekker was. Ik was in ieder geval hooked aan deze oosterse salade. De schaal ging uiteraard schoongelikt terug de keuken in en daarna volgden er nog behoorlijk wat laabs. Laab kai (met kip) en ook larb met rundvlees of tofu. En terwijl deze frisse salade dus oorspronkelijk uit Loas komt vind je hem ook veel in Thailand. Overgekomen met mensen uit Laos of het Hmong volk.

Oosterse salade recept

Eerder maakte ik al een larb moe zoals ik hem at in Thailand, maar het leek me ook tof om het eens in sla bootjes te serveren. Daarnaast heb ik er ook wat gember bij gedaan. Iets wat als het goed is in een traditioneel recept voor larb niet hoort, maar mijn moeder zegt altijd ‘kip en gember horen bij elkaar’. Dus zo zit er ook een beetje een Chinese twist aan dit laab kai recept. En door de larb in slabootjes te serveren wordt deze pittige vleessalade nog wat frisser. Ideaal bij een bbq, in je lunchtrommel of als voorgerechtje tijdens een zomers diner. En of het makkelijk is om te maken? Jazeker!

Ingrediënten voor oosterse vleessalade

2 personen | bereidingstijd 30 minuten

  • 250 gram gehakt (kippengehakt, varkensgehakt, vegagehakt, wat je wilt)
  • 1 teen knoflook (geplet, gepeld en fijngehakt)
  • een stuk gember van 1 cm (gepeld en fijngehakt)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 limoen
  • 1 bosui (in ringen gesneden)
  • 1 rode peper (in dunne ringen gesneden)
  • 2-3 kropjes little gem
  • handje munt (alleen blaadjes, fijngesneden)
  • handje koriander (steeltjes en blaadjes, fijngesneden)
  • handje Thaise basilicum (alleen steeltjes, fijngesneden)
  • halve rode uit (in ringen gesneden)
  • 2 eetlepels olie om in te bakken

Zo maak je de larb

Zet een wok op het vuur en zet het vuur op middelhoog. Wanneer de olie heet genoeg is (test dit door voorzichtig een druppeltje water in de olie te druppelen. Wanneer het water sist is de olie heet genoeg). Doe de knoflook en de gember erbij. Zet het vuur iets lager en roer alles om. Laat de knoflook niet bruin worden anders wordt de smaak te bitter. Doe vervolgens het vlees of vegetarische gehakt erbij en maak het gehakt rul met een houten spatel. Doe vervolgens de sojasaus, vissaus, de suiker en sap van een halve limoen erbij en roer alles goed door. Voeg vervolgens de bosui en de rode peperringen toe en roer alles goed door. Laat het geheel een paar minuten pruttelen totdat het gehakt mooi bruin is en alle smaken heeft opgenomen. Proef je bijna larb even. Wil je hem wat pittiger, dan kun je ook nog wat chilivlokken toevoegen. Mag hij wat zouter, voeg dan voorzichtig wat vissaus toe, mag je larb salade wat zoeter doe er dan wat suiker bij en wil je een wat frissere en zuurdere laab? Dan kun je nog wat limoensap toevoegen. Is je larb op smaak? Haal dan de wok van het vuur en laat het iets afkoelen.

Haal de little gem uit elkaar en was de sla. Laat de slabakjes goed uitlekken en dep eventueel droog met een keukenpapiertje. Schik de slabakjes op een schaal.

Wanneer de larb kai, larb moe of wat voor gehakt je er ook bij hebt gedaan, iets afgekoeld is roer je de munt, koriander, Thaise basilicum en rode ui doorheen.

Vul nu de slakommetjes met de laab en je oosterse pittige vlees salade uit Laos is klaar. Wil je dat de larb je maag wat meer vult? Serveer het dan met gestoomde rijst.

Eet smakelijk!

de slakommetjes zijn ideaal om in één hap op te eten

L

Tags: vleessalade uit Laos | wat te eten met warm weer? | wat eten we vandaag? | larb kai | laab kai | larb moe | laab moe | Thaise salade | salade uit Laos | oosterse salade | frisse salade | laab kai recept | makkelijke en lekkere recepten | oosterse recepten | recepten uit Laos| recepten uit Thailand

Translate»
Lees vorig bericht:
Pineapple fried rice
Wat te eten met warm weer?

Wat kan je het beste eten met warm weer? Lees verder

Sluiten