Lo Sbrano Italiaanse traiteur Amsterdam Oost

Links en rechts hoor ik de Italiaanse woorden om mijn oren vliegen als ik traiteur Lo Sbrano in Amsterdam Oost binnen stap. Mede-eigenaar Antonio is Napolitaans en babbelt gezellig met de eveneens uit Napels afkomstige pizzabakker. Oscar, de andere eigenaar komt dan wel uit Spanje, maar ook hij doet een duitje in het zakje en mengt zich in het gesprek. Ik geniet er even van want ik waan me voor even in de land van de pasta’s en andere heerlijkheden uit het laarsvormige land.

Italiaanse worsten en hammen

Traiteur Lo Sbrano maakt voor liefhebbers van Italiaanse delicatessen een tripje naar Italië overbodig. Iedere week wordt er een lading aan Italiaanse lekkernijen naar Amsterdam gebracht. En al dit lekkers ligt in, op of rond de grote vitrine van deze Italiaanse traiteur. De mooiste Italiaanse hammetjes en worsten liggen zij aan zij te wachten totdat ze een rondje door de snijmachine mogen maken. En ook voor een paar limited editions zit je hier goed. Zo kun je hier anduja scoren. Deze pittige Italiaanse smeerbare worst is moeilijk verkrijgbaar in ons kikkerlandje, maar Lo Sbrano heeft em dus wel.

Kipgrillworst Amsterdam Lo Sbrano

Een vreemde eend tussen al deze rasechte Italiaanse producten is de de Portugese kipgrillworst. Hierachter gaat een wel heel leuk verhaal schuil. Voordat Lo Sbrano twee maanden geleden de pizzaoven de zaak in reed zat er slagerij Ton Heemskerk (voor de meeste buurtbewoners een bekende zaak). Antonio en Oscar kende de slager al een tijdje en ze hadden de beste man plechtig beloofd dat als hij met pensioen zou gaan zij hun traiteur zouden openen op dezelfde plek). En zo geschiedde. Het enige was dat de slager het niet over zijn hart kon verkrijgen zijn alom geroemde kipgrillworst te laten verdwijnen en zo besloten de mannen deze Portugese lekkernij op te nemen in hun assortiment.

Italiaanse kazen om bij weg te dromen

Ben je op zoek naar een Italiaans kaasje? Nou maak dan maar even wat tijd vrij, want er is zoveel om uit te kiezen dat je spontaan keuzestress krijgt. Buffelmozzarella, Parmezaanse kaas, ricotta…ze hebben het allemaal en erg bijzonder is de in wijndruiven gerijpte oude kaas.

Nog meer Italiaanse lekkernijen

Maar er is nog zoveel meer om je Italiaanse maal compleet te maken. Wat dacht je van hun huisgemaakte ravioli? Antonio heeft naast de Italiaanse traiteur ook een Italiaans restaurant in de Jordaan: Assaggi. En ik ben toevallig fan van Assaggi en alle pasta’s die hier in de vitrine liggen worden volgens hetzelfde eeuwenoude familierecept gemaakt. Verder struikel je hier over de gedroogde pasta’s, exclusief bij Lo Sbrano verkrijgbare Italiaanse wijnen, olijfoliën, huisgemaakte tiramisu en verschillende gevulde zoete cannoli (met ricotto hmmm) waar je even heel stil van wordt. Pfff, neem die giga boodschappentas maar mee om hem tot de nok te vullen.

Een espresso in de ochtend

Italianen beginnen hun dag met een goede kop echte espresso en zo ook bij Lo Sbrano. De mannen willen deze geweldige traditie ook in Amsterdam introduceren en om die reden kun je ’s morgensvroeg al hier aan komen waaien voor een heerlijke espresso. En die drink je dus zoals een echte Italiaan staand.

Dikbelegde Italiaanse broodjes

Rond lunchtijd is het extra gezellig druk bij Lo Sbrano. De reden? De focacina! Deze ronde foccacia wordt dik belegd met verschillende Italiaanse yummy toppings. Fijn om buiten op het bankje in de zon op te smikkelen of op het vuistje weg te happen.

Super luchtige pizzabodems

De oplettende lezer las het al, er worden hier verse pizza’s gebakken. En blijkbaar gaat dit nieuws als een lopend vuurtje door Oost, want de rondo’s vinden gretig aftrek. Of ik een kijkje wil nemen hoe de pizza’s worden gemaakt. Sì per favore!

Terwijl de Napolitaanse pizzamaker soepeltjes het deeg in de lucht heen en weer vouwt vertelt Antonio mij dat dit dé manier is hoe Napolitanen pizzabodems vormen. In andere delen van Italië houden pizzabakkers het deeg op de werkbank terwijl ze het vormen. Ik mag het deeg even aanraken en het is super soepel en zacht. Het geheim? Ze gebruiken relatief weinig gist (30 gram gist op 7 kilo bloem) en het deeg wordt voor maar liefst 48 uur weggezet om te rijzen. Tussendoor wordt het nog even gekneed en het resultaat is een super luchtige bodem dat na 3 tot 4 minuten in de oven al krokant eruit komt.

Het bakbeest dat in de hoek staat is er me er ook eentje hoor. In Italië zweren pizzabakkers bij de elektrische oven. Hij is veiliger, houdt de warme in de oven, is in no time op temperatuur (350 graden!) en doordat hij onder en boven stenen elementen heeft smaakt het net zoals een op hout gestookte oven. Ideaal dus.

Huisgemaakte pizza’s om van te dromen

En dan is het tijd om te proeven van de luchtige pizza’s. En ze hebben geen woord gelogen, dit is inderdaad een te lekkere pizza. De bodem kraakt tussen de tanden en is van binnen als een wolkje. En er is genoeg om uit te kiezen. Salami, buffelmozzarella, bresaola, spek, truffelcrème, gegrilde groenten en natuurlijk de Nutella pizza! Ja want je zou bijna vergeten dat Nutella hartstikke Italiaans is. Je kunt de pizza’s afhalen en mee naar huis (het park of waar dan ook) nemen of bestellen via de Lo Sbrano App.

Get it on Google Play

 

Borrelplankjes, picknickmanden en bbq pakketten

Om het leven nog een stukje makkelijker, leuker en lekkerder te maken kun je bij de Italiaanse traiteur ook je borrelplank en picknickmand laten samenstellen. Hoppa nog even een ijskoud Italiaans biertje, frisdrank of flesje wijn mee en je bent klaar om het Oosterpark in te gaan. En van de zomer kun je bij Lo Sbrano ook terecht voor bbq pakketten. Die stellen ze samen met slager Ton (yep die er voorheen zat), zodat je zo je worstjes voor op de grill hier kunt afhalen. Fijn!

Het gezellige team van Lo Sbrano

Lo Sbrano
Eerste Oosterparkstraat 129
Amsterdam Oost
Lunch | koffie | traiteur | pizzeria | take out

Bekijk de website

Openingstijden Lo Sbrano:
Dinsdag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 21.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 8.00 uur tot 22.00 uur
Zondag van 16.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”322″]

Translate»
Lees vorig bericht:
Mastino V Pizza Amsterdam
Mastino V glutenvrije en vega(n) pizzaspot opent tweede vestiging

Gezond en pizza zijn eigenlijk twee woorden die vaak niet samen gaan. Lees verder

Sluiten