Te gek om te doen: Oesters rapen

Ik geloof dat ik er een nieuwe hobby bij heb: Oesters rapen. Afgelopen zaterdag cruiste ik naar Zeeland, naar St. Annaland om precies te zijn. Vanaf Amsterdam ben je in zo’n 1 uur en 45 minuten in het Zeeuwse. Je gooit zo hup je autootje aan de kant, als je de dijk over bent word je beloond met dit awesome uitzicht.

zeeland-st-annaland

zeeland-strand

Oesterseizoen

In principe is het oesterseizoen als de r in de maand is. Maar ongeduldig als ik ben wilde ik nu, dus ik heb even een belletje gepleegd naar Nationaal Park Oosterschelde en een zeer vriendelijke meneer vertelde dat je het hele jaar door deze krengen kunt rapen. Nadeel van het warme weer is wel dat sommige oesters melk hebben (dan zijn ze zich aan het voortplanten) and no die wil je niet eten.

Ook moet je even letten op het getijde. Oesters raap je met eb (laag water) en dus niet met vloed. Bekijk de getijvoorspellingen.

What to pack

Regenlaarzen zijn handig. Ook al is het te gek weer, als je net zo enthousiast bent als ik sta je al snel tot aan over je knieën in het water gretig oesters te graaien.

oesterrapen

Verder is een emmer om je buit in op te stapelen errug handig. Een hamer en beitel (of schroevendraaier met een platte kop), handschoenen, theedoek, een oestermes en een bvo’tje (biertje voor oesterrapen) zijn aan te raden.

oesters-rapen-zeeland

En rapen maar

Dan merk je weer hoe ver je van de natuur staat. Terwijl we met onze voeten in het lage water staan kijken we om ons heen. Where the f zijn ze dan? En duh nee ze liggen niet gewoon op een presenteerblaadje, je moet af en toe met je handen in het water graaien. Hierbij zijn die handschoenen dus handig, zodat je je vingers niet openhaalt. Wij hadden werkhandschoenen mee. Soms zitten de oesters met meerdere aan elkaar en dan zien ze er inderdaad net wat anders uit dan je ze gewend bent in een restaurant. Even losmaken en tadaa je hebt een mooie oester in je hand.

oesters

Ja hoor daar is onze buit! Heel veel yummy stuff uit de zee. Let wel even op de regels. Je mag per persoon 10 kilo aan zeevruchten verzamelen en let op de borden. Als je ergens niet mag rapen, dan is het aangegeven met borden. Beetje zonde als je met een boete weer naar huis gaat.

oesters-rapen-oosterschelde

En met een beetje geluk stuit je ook hier en daar op een mosseltje.

mosselen

Heb je een oestermes bij je? Dan kun je de delish rakkers gelijk openen en opslurpen. Ik kreeg ter plekke even een stoomcursus oesters openen. Het is zo fun om te doen! Wel even een handschoen of theedoek gebruiken zodat je niet in je hand steekt met het scherpe mes.

oesters-openen oesters-schoonmaken

oesters openen

And then the best part

Slurpen maar! En eerlijk is eerlijk beter dan dit krijg je ze niet, vers uit de zee.

bysam-oesters

Ga je zelf ook oesters rapen? Have fun en slurps away!

Wil je weten waar je oesters kunt rapen? Op de wildplukwijzer kun je exact zien waar je oesters kunt rapen.

Waar kun je oesters rapen?

Translate»
Lees vorig bericht:
Izakaya Amsterdam restaurant
5 redenen voor een lunch bij IZAKAYA

De lunch bij restaurant IZAKAYA in de Pijp is one to love en zeker een must do als je dit nog niet hebt...

Sluiten