Oestersoorten, hoe eet je oesters, hoe bereid je ze, hoe maak je ze open en meer handige weetjes

Oesters we houden van deze ziltige lekkernijen uit de zee.

En gezien het feit dat ze op steeds meer menukaarten van restaurants opdoemen kunnen we wel stellen dat we steeds meer van deze parels uit de zee slurpen.

Oestersoorten dit zijn de verschillende varianten

Het is je vast al eens opgevallen dat er verschillende soorten oesters zijn. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat deze schelpdieren op meerdere plekken leven. Zo vind je oesters in Ierland, Japan, de Verenigde Staten, Frankrijk, tja waar eigenlijk niet? En iedere oester heeft haar eigen smaak en structuur. Sommige oesters zijn wat zoeter en andere zijn weer wat steviger. Handig dus om te weten wat je moet kiezen als je oesters bestelt of koopt.

Les plates of les creuses

Platte oesters heten in het Frans les plates en de holle varianten noemen ze les creuses. De gewone creuses komen uit oesterbanken in de (binnen)zee en zijn wat zouter van smaak. Heb je te maken met fines de claires, dan hebben de oesters een tijdje in claires oftewel oesterputten met brak water gelegen. Hierdoor worden de oesters wat steviger en vleziger en wat fijner van smaak. Blijven de oesters extra lang in de claires liggen, dan heb je huîtres spéciales de claires.

Waar komt de oester vandaan?

De Zeeuwse oesters hebben het Zeeuws keurmerk dat garandeert dat ze in de wateren in Zeeland zijn gekweekt. Je hebt de Zeeuwse platte en de Zeeuwse platte. Beide stevige oesters.

In de oesterbanken van de baai van Quiberon worden de creuse de Bretagne en de spéciales de Bretagne gekweekt. De creuse de Bretagne is fluweelzacht en licht terwijl de volle spéciales de Bretagne een zilte smaak en een zoete nasmaak heeft.

Staat er een Ireland’s Finest oester op de kaart, dan komt deze uit de westkust van Ierland. Deze oesters zijn stevig van structuur en hebben een crunch.

Oesters eten en oesters bereiden

Rauw zo uit de schelp slurpen. Vooral als je de oesters zelf raapt en ze verser dan vers zijn, dan heeft een oester eigenlijk niet zo heel veel nodig. Op deze manier proef je de pure smaak van deze lekkernij uit de zee. Eventueel een beetje citroensap over de oester heen en glibber het naar binnen. Maar als je toch wat smaakmakers wilt kun je natuurlijk een vinaigrette maken van wat sjalotjes en rode wijnazijn.

Of probeer dit recept van chef Jin Hu voor oesters met een limoenvinaigrette en eet oesters op z’n Aziatisch.

Eet je liever geen rauwe oesters of wil je een keer wat anders? Je kunt oesters ook paneren en in de frituurpan gooien. Of stoom oesters met tausie en knoflook. Ook erg lekker. Of maak een oesteromelet zeker een aanrader. Oesters zijn veelzijdiger dan je denkt, dus experimenteer er lekker op los.

Zo open je oesters

Zojuist de visboer bezocht en de trotse eigenaar van een dozijn verse oesters? Dan moet je de oesters uiteraard nog wel zelf openen. Niet zo’n heel erg moeilijk klusje als je een oestermes hebt en weet hoe je ze moet openen. Hieronder een omschrijving hoe je oesters zelf kunt openen.

oesters openen

Zelf vind ik het altijd handig om de hand waarin je de oester houdt te bedekken met een twee keer opgevouwen theedoek om je hand te beschermen mocht je uitschieten met je oestermes. Maar je kunt natuurlijk ook een oesterhandschoen kopen.

Superleuk om zelf een keer te doen: oesters rapen. Het kan gewoon in Zeeland!

Oesters rapen

Tags: oestersoorten | verschillende oesters | wat zijn de verschillen tussen oesters? | platte oesters | creuse | zeeuwse platte | zeeuwse creuse | fines de claires oesters | hoe eet je oesters? | hoe bereid je oesters? | koken met oesters | oesterrecepten | hoe smaken oesters? | oesters stomen | oesters frituren | oesteromelet | do’s and don’ts bij bereiden van oesters | wat kun je doen met oesters? | oesters openmaken | hoe maak je zelf oesters open? | oesterhandschoen gebruiken | oestermes kopen | zelf oesters rapen

Translate»
Lees vorig bericht:
Pesca Amsterdam Theatre of Fish
Waarom je naar Pesca het enige restaurant in Amsterdam met indoor vismarkt moet

Pesca, het eerste restaurant in Amsterdam met een heuse vismarkt bestaat alweer twee jaar. Lees verder

Sluiten