5 tips voor de perfecte Beef Wellington met recept om het zelf te maken!

Beef Wellington is voor mij echt een gerecht voor een speciale gelegenheid.

En goed gemaakt is hij schandalig lekker. Eerst dat krokante deegkorstje, dan die heerlijke paddenstoelen en vervolgens rosé gebraden ossenhaas. Echt hiermee mag je bij mij altijd aankomen.

Nou heb ik al meerdere Beef Wellingtons gemaakt, maar nadat ik de Masterclass van chef Gordon Ramsay heb gevolgd ging ik met tig fantastische tips aan de slag met zijn Beef W recept en het resultaat was fenomenaal. Hieronder vind je vijf tips voor een killer Beef Wellington en als je verder naar beneden scrollt ook het recept om het zelf te maken. Met Kerst of voor een andere speciale gelegenheid.

Beef Wellington recept tips koken
Beef Wellington rose van binnen wat te koken met Kerstmis

Tip 1: zorg dat je je ossenhaas goed aanbraadt

Pak die koekenpan er maar bij! Wanneer je het vlees goed aanbraadt zorg je ervoor dat de sappen lekker in het vlees blijven. En dat wil je, want hoe meer vocht het vlees verliest, hoe natter het deeg wordt en hoe groter de kans is dat je eindigt met een droog stuk vlees.

Tip 2: gebruik een absorberende laag tussen het vlees en de bladerdeeg

Ondanks dat je het vlees aanbraadt, het vlees gaat geheid nog wat vocht loslaten. Daarnaast verliest de duxelle (gebakken paddenstoelen) ook sap. Één of twee lagen die het vocht absorberen en ook nog eens fungeren als smaakmaker is dus aan te raden. In onderstaand recept wordt zowel Parmaham als een flinterdun kruidenflensje gebruikt om te voorkomen dat het vocht van het vlees en de paddenstoelen het deeg bevochtigt.

Tip 3: pak de vulling goed in en laat het rusten

Rusten, rusten en nogmaals rusten is key voor een goede Beef Wellington. Wanneer je het vlees met de duxelle in huishoudfolie pakt en goed laat rusten wordt de kans op een mooie krokante deegkorst nóg groter.

Tip 4: zout het bladerdeeg van binnen

Zout neemt vocht op, dus strooi vooral wat zout aan de binnenzijde van het bladerdeeg voordat je het over de vulling heen rolt.

Tip 5: gebruik vershoudfolie om de bladerdeeg om de vulling heen te rollen

Tijdens het Beef Wellington maak proces is vershoudfolie je grote vriend. Gebruik het om de vulling in elkaar te rollen en gebruik het ook om het bladerdeeg strak om de vulling te rollen. Een strak opgerolde Beef Wellington ligt binnen handbereik!

Recept Beef Wellington

Nu je al deze fantastische tips hebt voor de perfecte Beef Wellington sta je natuurlijk te trappelen om zelf aan de slag te gaan. Hieronder het recept van Gordon Ramsay. Veel plezier!

Dit heb je nodig voor een Beef Wellington

4 personen | 1 uur bereidingstijd | 45 minuten in de oven

Voor de duxelle:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 portobello’s (fijngesneden)
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel tijmblaadjes

Voor de kruidenflensjes:

  • 2 eieren
  • 120 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 1 theelepel fijngehakte bieslook
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • snufje zout
  • bakspray

Verder nodig:

  • 450 gram ossenhaas
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 eetlepel Dijonmosterd
  • 4 plakjes Parmaham
  • 270 gram verse bladerdeeg (gebruik één grote vel ipv kleine velletjes)
  • 2 eigeel (losgeklopt)
  • grof zeezout

Maak de duxelle

Verhit een koekenpan en doe de olie erbij. Wanneer de olie heet is voeg je de portobelloblokjes toe en roer alles goed door zodat de portobello rondom bruin wordt. Breng goed op smaak met peper, zout en de tijmblaadjes. Blijf goed roeren en bak totdat alle vocht is verdampt. Haal van het vuur af en laat de duxelle goed afkoelen.

Maak de kruidenflensjes

Mix de eieren, het bloem, de melk, de bieslook, de tijm en het zout in een grote mengkom tot een egaal beslag. Zet het beslag minstens een half uur in de koelkast.

Spray een koekenpan in met bakspray en zet het vuur aan (laag). Doe een soeplepel beslag in de pan en verdeel het beslag door de pan te draaien. Bak totdat de bovenkant droog is en draai het flensje om. Bak vervolgens nog een paar tellen aan de andere zijde en flip vervolgens het flensje op een bord. De flensjes mogen niet bruin worden. Bak flensjes totdat al het beslag op is.

Braad het vlees aan

Dep het vlees droog met een keukenpapiertje en bestrooi het royaal en rondom met verse zwarte peper en zout. Druk met je handen het peper en zout in het vlees. Verhit een koekenpan en giet de arachideolie in de pan. Braad het vlees rondom bruin (60 seconden per kant). Leg het vlees op een bord en giet het kookvocht eroverheen. Smeer er gelijk de Dijon mosterd overheen zodat de mosterd goed opgenomen wordt en laat het vlees rusten.

Bouw de vulling van de Beef Wellington op

Gordon Ramsay heeft een hele handige manier om ervoor te zorgen dat de vershoudfolie op de snijplank en niet op je handen blijft plakken. Veeg met een vochtige theedoek over de snijplank en de folie blijft mooi plakken zonder luchtbellen. Leg drie vellen folie trapsgewijs op de plank en laat genoeg ruimte aan de onderzijde over zodat je de boel kunt oprollen.

Vorm met de flensjes een rechthoekige lap dat net zo breed is als je vlees door ze bij te snijden en aan elkaar te leggen. Ik had aan twee grote flensjes genoeg.

Beef Wellington vulling

Leg de plakken Parmaham op de flensjes.

Beef Wellington Parmaham

Verdeel de duxelles over de Parmaham.

Leg het vlees erop.

Beef Wellington ossenhaas

Pak nu de folie vast en flip de folie inclusief de vulling over het vlees heen en zorg dat de flensjesuiteinden over elkaar heen vallen. Druk alles goed aan en draai de uiteinden van de vershoudfolie goed dicht zodat je een mooi strak pakketje hebt. Zet vervolgens twintig minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.

Rol de vulling in het bladerdeeg

Maak de snijplank weer vochtig met de theedoek. Leg wederom drie vellen huishoudfolie trapsgewijs erop. Leg de bladerdeeg in het midden van de snijplank en rol met een deegroller iets uit totdat je een deeglap met een dikte van ongeveer 3 mm hebt en het deeg zo’n drie centimeter breder is dan de vulling. Snijd het deeg eventueel wat bij als het te breed is. Haal de vulling uit de koelkast en verwijder de folie. Leg de vulling op éénderde hoogte van het deeg. Kwast het deeg rondom de vulling in met eigeel en bestrooi het met zout en vers gemalen zwarte peper. Til nu de vershoudfolie op en vouw het inclusief het bladerdeeg over de vulling. Zorg dat de deeguiteinden elkaar goed raken en masseer ze in elkaar. Draai de uiteinden aan weerszijden in elkaar en duw terwijl je dit doet het deeg over de vulling heen. Knip de uiteinden eraf. Pak de Beef Wellington uit en gooi de folie weg. Duw het deeg aan weerszijden goed aan zodat het pakketje goed dicht is. Neem het pakketje in één hand en kwast er met je andere hand rondom goed veel eigeel overheen. Gebruik de achterkant van een mes om een mooi patroon in het deeg te maken. Leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bestrooi met grof zeezout. Zet de bakplaat met de Beef Wellington vijf minuten in de koelkast.

Recept Beef Wellington maken koken

Schuif de bakplaat vervolgens in het midden van de oven en bak de Beef Wellington in 18 tot 20 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten voordat je het op tafel zet en aansnijdt.

Beef Wellington recept voor Kerst koken wat eten we vandaag

De Beef Wellington is lekker met een superfluffy aardappelpuree

Recept Beef Wellington Gordon Ramsay

Bereid je maar alvast voor op wat oeh en aah’s als je deze Beef Wellington op tafel zet en aansnijdt. En eet smakelijk!

Ook interessant:

Recept Beef Wellington van Gordon Ramsay | zo lukt je Beef Wellington gegarandeerd | no fail Beef Wellington

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Recept gele curry met bloemkool
Gele curry met geroosterde bloemkool recept

Er gaat niets boven een comforting curry met als basis een huisgemaakte currypasta. Lees verder

Sluiten