Japans

Eigenaar Sapporo RAMEN SORA opent Ramen Dining Bar Sora op de Albert Cuyp

 

Ramen Dining Bar Sora zegt je nu waarschijnlijk nog niets, maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat dit straks één van je favoriete spots gaat worden voor een sessie Japans eten. Ik was laatst namelijk ramen noodles eten bij mijn favoriete ramenrestaurant in Amsterdam: Sapporo SORA Ramen. En eigenaar Fujita Shin kwam even gedag zeggen en vertelde mij dat hij een tweede zaak gaat openen op de Albert Cuypstraat. Ik vroeg hem of dit nieuwe restaurant dezelfde naam gaat krijgen als zijn eerste toko, maar hij wist mij te vertellen dat deze nieuwe Japanese foodspot Ramen Dining Bar Sora gaat heten.

Ramen Dining Bar Sora Amsterdam

Een izakaya is een Japanse low key gastropub en dat is wat deze dining bar gaat worden. Een plek waar Japanners na hun werk binnenwandelen om wat lekkers te eten en te drinken.En wie mijn interview met chef Shin heeft gelezen weet dat Sora lucht betekent en dat dit ook tegelijkertijd de naam is van zijn zoon is. En chef Shin gaat dus nu midden op de Albert Cuypstraat, op nummer 210 om precies te zijn, een Japanse gastropub openen. ‘I think I will open in the beginning of November,’ zegt Shin.

Ramen noodles en Japanse bites

Natuurlijk wil ik van de chef en eigenaar weten wat er op het menu komt te staan bij Ramen Dining Bar Sora. Uiteraard krijgen zijn inmiddels bij alle ramen noodles liefhebbers bekende ramen noodles een plek op de kaart. Maar daarnaast kun je bij deze nieuwe Japanse food spot in de Pijp ook binnenhoppen voor gerechten die je alleen in Japan kunt eten. Denk aan traditionele gerechten, regionale gerechten, hele unieke Japanse gerechten, maak ook super creatieve gerechten. Yummm dat klinkt goed.

En Ramen Dining Bar SORA is nu open! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon bij Sapporo RAMEN SORA binnenrollen en je storten op een dampende kom noedelsoep. Zowel ‘s middags als ‘s avonds staat de ramen broth op het vuur. Oh en vandaag probeerde ik de spicy vega ramen noodles (voorgaande keren ging ik steeds voor de tonkotsu) en die was ook heel erg fijn.

Wist je dat sterrenchef Han Ji binnenkort een Umami by Han Amsterdam opent? Bij deze nieuwe fine Asian food spot kunnen we knappe en tongstrelende gerechten verwachten.

Ramen Dining Bar Sora
Albert Cuypstraat 210
Amsterdam de Pijp | Oud-Zuid | Zuid
Diner

Error: map could not be loaded - a map with the ID does not exist. Please contact the site owner.

Onigiri YA brengt Japanse hit naar Amsterdam

 

Onigiri YA! werd mij een tijdje terug al getipt door één van mijn volgers. ‘You have to try this place,’ drukte ze me op het hart. Toen werd ik afgeleid door heel veel andere food spots, maar het bleef altijd een beetje in mijn achterhoofd. Gisteren had ik een ernstig hangry gevalletje en kwam praktisch langs deze kleine Japanse eetwinkel, dus het moest zo zijn, ik ben binnengerold.

Binnen is het droog en warm, een mooie plek om te schuilen van de kou en regen buiten. ‘Is it raining?’ Vraagt Takayuki, de Japanse eigenaar me die van achter de counter opduikt. Het opent gelijk het gesprek. Ik wil natuurlijk alles weten over deze Japanse hartige snack.

Zo leer ik van hem dat het woordje ‘ya’ winkel betekent in het Japans. And that there’s no such thing as sushi rice. Je hebt gewoon rijst. Ok! En die rijst stoom je en kook je niet.

Onigiri Ya Amsterdam Japanse winkel

Onigiri’s zijn Japanse rice balls met een hartige kern. ‘The salmon is the most popular,’ vertelt Takayuki me. En natuurlijk wil ik die ook. Ik snap er niets van want wacht geduldig tot de rijstbal mijn kant op komt, maar het is self service haha. Ik krijg van hem een rood dienblaadje in mijn handen en wil zijn favorieten horen. De kip vind hij zelf erg lekker en de kombu.

Onigiri Ya Japans Amsterdam

Met mijn onigiri zalm en een bekertje groene thee installeer ik me aan één van de kleine tafeltjes. ‘There’s also miso soup.’ Die Japanse soep kun je dus zelf scheppen uit de grote soeppan. Net wanneer Takayuki vertelt over hoe met name toeristen die de Japanse rice balls wél kennen bijna struikelen om hier een snack te bemachtigen en Nederlanders nog rustig kennis aan het maken zijn met deze Japanse versie van de boterham met kaas, wordt het opeens rete druk. Het smalle zaakje staat opeens vol met hongerige eters. Is een smaak op, dan duikt Takayuki zijn keukentje in om het vers te maken. Want alles maakt hij zelf. Hij rookt zijn eigen zalm, frituurt zijn eigen kip en shaped de rijstballen met de hand. De rijst wordt gestoomd en aan de buitenkant gezouten. Er gaan verder geen conserveringsmiddelen in, wat wel vaak wordt gedaan in onigiri’s in de supermarkt.

Terwijl ik langzaam mijn zalm onigiri weg hap kijk ik hoe iedereen zich langs elkaar schuifelt om soep te pakken en hun dienblaadje vol te laden met de piramidevormige rijstbaaltjes. Het heeft wel wat. En de gerookte zalm is niet normaal lekker. Een onigiri chicken karaage gaat er dan ook snel achteraan. De gefrituurde kip is fijn, maar de zalm is meer mijn ding.

Ook als je je voorraadkastje wilt aanvullen met wat Japanse items zoals rijst, wasabinoten of Japanse kit kats zit je bij Onigiri YA! goed. Verder vind je er ook Japans ijs en Japanse drankjes.

Ik zou zeggen, pop by. Het is gewoon super leuk om een Onigiri te proberen en het is te gek om even tussen de Japanse food en drinks te neuzen.

Onigiri YA!
Ferdinand Bolstraat 37
Amsterdam
Ontbijt | lunch | brunch | snack | diner | take out

Openingstijden:
Maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur

Error: map could not be loaded - a map with the ID does not exist. Please contact the site owner.
Translate»