home > travel & food > taiwan

Made in Taiwan: nightmarkets, speak-easy's, izakaya's en prachtige natuur

TRAVEL & FOOD

Taiwan tips vakantie Azië

Matthijs van Unen


Serious foodie Matthijs is gek op lekker eten, hotspots en reizen en deelt graag zijn avonturen met je. Matthijs heeft een achtergrond in journalistiek en werkt als PR Consultant bij het Amsterdamse bureau Glasnost.

13 november 2018

Japan, Hong Kong, Thailand, Bali; slechts een selectie van de vele high brow bestemmingen in Azië waar Nederlanders massaal naar toe trekken. Maar tussen al deze prachtige landen in ligt een andere Aziatische parel, Taiwan. Net voor de kust van China, ter hoogte van Xiamen, ligt een land ter grootte van Nederland waar natuur, bruisende steden, cultuur en fantastisch eten bij elkaar komen.

Een paar maanden geleden begon ik na te denken welk land ik dit jaar moest bezoeken voor een nieuwe dosis inspiratie. Verschillende opties passeerden de revue; Iran, China, Japan, Vietnam. Prachtige plekken, maar mijn gedachten bleven hangen bij een land waar ik eigenlijk heel erg weinig vanaf wist. Een eiland in de vorm van een zoete aardappel – een snack die veelvuldig te vinden is in de vele foodcarts – met zelfs wat Nederlandse roots; de VOC vond een standplaats in het land dat destijds Formosa werd genoemd. Een paar muisklikken verder en mijn beeldscherm vulde zich met fingerlicking good food en mooie landschappen. Mijn keuze was gemaakt.

Taipei tips vakantie in Taiwan
Taipei by night
Dimsummen in Taipei Din Tai Fung
Din Tai Fung

Ik begon mijn reis in een grijs, regenachtig en klammig Taipei. Een stad die inmiddels bekend staat om de Taipei 101, een enorme wolkenkrabber geïnspireerd op een stok bamboe. Na regen komt zonneschijn, en dat laat deze stad dan ook veelvuldig zien. De praktische en snelle metro brengt je van de ene wondere wereld naar de ander. De stad bruist en inspireert en laat al snel zien dat het tempo wordt bepaald door eten. De vele nightmarkets met klassiekers zoals dumplings (een van de lekkerste vind je bij de keten Din Tai Fung), fried chicken, bao’s, stinky tofu en gefrituurde ananasbroodjes met boter (Shida Night Market) worden afgewisseld met hippe lunchcafé’s (September Café), speakeasy’s (Ounce) in kosmopolitische wijken als Da’an en Shongshan. Sla ook de creative parks zoals Huashan 1914 niet over waar kunst, design, literatuur worden gepresenteerd in stijlvolle winkels.

taipei vanaf elephant mountain
Taipei vanaf Elephant Mountain
Boekwinkel op Huashan 1914
Boekwinkel op Huashan 1914
Taipei is druk, hip en snel, maar heeft een relaxte vibe die terugkomt in slenterwijkjes zoals Yongkan waar je verdwaald in rustige straatjes vol met goede restaurants en design shops. Even toe aan iets anders? De natuur is altijd dichtbij; van Elephant Mountain – mét prachtig uitzicht over de skyline – tot de onsens in Beitou of Yangminshan National Park. Met het uitstekende openbaar vervoer ben je er zo. Neem eenmaal terug in de stad de befaamde beef noodles van Yongang in de wijk Dongmen. Een perfecte bodem voor een avond de stad verkennen – en dus nog meer eten.   Uiteraard bestaat een land uit meer dan alleen een hippe hoofdstad. De westzijde van het land bestaat uit een lange strook van grote steden van waaruit je binnen no time binnenlandse natuurparken kunt opzoeken. Ik reisde vanuit Taichung – de tweede stad van het land – naar Sun Moon Lake. Een prachtig natuurgebied dat gecentreerd is rondom een meer. Het eten hier valt ietwat tegen, maar de prachtige bergwegen rondom het gigantische meer maken het meer dan goed.
Booking.com
Night market in Hualien
nightmarket in Hualien Taipei

Nightmarket in Hualien

Ook Taichung is een verrassende plek. De stad die van oudsher bekend staat als industriestad – hét symbool voor Made in Taiwan – ontpopt zich tot een hippe metropool met prachtige skyline en een scala aan foodmarkets. Als je goed zoekt kom je her en der een design pareltje tegen waar je mooie collecties wijnen en een op Japan geïnspireerde menukaart vindt. Een goede skybar her en der zou deze stad nog wat verder upgraden.

Koffiezaak in Hualien
Koffiezaak in Hualien
Burgers op een foodmarket in Taichung
Burgers op een foodmarket in Taichung

Wanneer ik Taiwanezen mijn reisschema vertelde ontstond de grootste glimlach bij het benoemen van Tainan. De zuidelijke stad is de voormalig hoofdstad van het land en staat bekend als het foodie paradijs van Taiwan. Naar mijn idee doen steden als Taipei en Taichung er zeker niet voor onder op het gebied van eten, maar de stad biedt voldoende mogelijkheden. Uiteraard is ook Tainan voorzien van de nodige foodmarkets, maar wat echt opvalt is de ruime keuze aan hippe lunch- en koffiecafés die gemaakt lijken te zijn voor Instagram, bijvoorbeeld WUADO Café.

De perfecte interieurs – minimalisme meets jaren ’70 vintage – en dikke sandwiches doen het goed voor op social media en dat zie je ook duidelijk aan de vele Stories die gemaakt worden in deze cafés. Mocht je deze stad ooit bezoeken; vergeet dan niet een bezoek te brengen aan cocktailbar TCRC en de izakaya Pengyou waar ik één van de beste sushi uit m’n leven heb gegeten. Ook het prachtig vormgegeven warenhuis Hayashi is een bezoek waard voor goede souvenirs.

Sushi en sashimi bij Pengyou in Tainan
Sushi en sashimi bij Pengyou in Tainan
Yongkan Beef Noodles in Taipei
Yongkan Beef Noodles in Taipei

Taiwan verrast positief. Het land is een perfecte bestemming voor de snelle reiziger die op zoek is naar zowel rust als de stedelijkse rush. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam en het land is progressief; het host een van de grootste Pride Parades van Azië en is hard op weg om het eerste land in dit werelddeel te worden waar stellen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. De Taiwanezen lijken ontspanning, plezier én waanzinnig eten hoog in het vaandel te hebben staan, en dat voel je. Kortom: boek dat ticket!

Alle adressen op een rijtje

 

Taipei

Din Tai Fung (meerdere locaties)

September Café

Ounce

Shida Night Market

Huashan 1914

Yongkan Beef Noodles

 

Tainan

WUADO Café

Cocktailbar TCRC

izakaya Pengyou

Volg jij serious foodie Matthijs al?

Tags: tips Taiwan | vakantie in Taiwan | vakantietips Taiwan | wat is er te doen in Taiwan? | tips Taipei | streetfood Taiwan | streetfood Taipei | waarom je naar Taiwan op vakantie moet

Share this:

Translate»