Op (auto)vakantie en uit eten in Italië? Dit zijn de coronaregels.

Sinds 15 juni gingen de grenzen van de meeste Europese landen weer open. Reizen naar buurtlanden en verder was opeens na weken, maanden lockdown weer mogelijk. Wij besloten de gok te wagen en een huis in Italië in de heuvels van Toscane te huren. Terricciola werd de bestemming. Een dorp zo klein dat het van iedere kaart afvalt en in iedere reisgids vermelding totaal ontbreekt. De eerste plaats in de buurt waarover geschreven wordt is Volterra dat een kwartiertje rijden is en ook het alom bekende Pisa ligt op zo’n drie kwartier rijden. Maar ik dwaal af, ik wilde wat vertellen over onze reis met de auto vanaf Amsterdam naar Toscane.

Met de auto naar Italië

We besloten met de auto naar Italië te rijden, het voelde toch wat veiliger om in onze eigen quarantaine-ruimte op wielen te reizen zodat we mocht het nodig zijn nog ons konden verplaatsen versus afhankelijk zijn van vliegtuigen die wel of niet vliegen. Maar op het moment van vertrekken was de situatie in Italië stabiel en we hoopten dan ook dat het zo zo blijven. We hadden ons wel verdiept in de maatregelen van de landen die we zouden doorkruisen tijdens onze rit naar Toscane: Duitsland, stukje Frankrijk en Zwitserland. Waar is een mondkapje verplicht en is het überhaupt verplicht. Wel zo handig en respectvol om te weten wat wel en niet kan.

Regels bij tankstations

Het overgrote deel van de reis zouden we in Duitsland rijden, dat betekende dat we konden rekenen op een paar plaspauzes, koffiebreaks en tank pitstops. In Duitsland is het verplicht om in winkels een mondkapje te dragen. Dus zodra we de auto verlieten hadden we alvast een Mund Maske in de hand en vlak voor het binnengaan van het gebouw deden we hem op. Op iedere deur hangt een briefje dat een mondkapje dragen verplicht is. Over hoeveel mensen er in het gebouw tegelijk aanwezig mochten zijn werd niet gerept. Begrijpelijke regel vond ik. Niet iedereen hield zich eraan. Met name ouderen en andere (Nederlandse) toeristen liepen binnen rond zonder mondkapje. Ze werden er overigens niet op aangesproken.

Grenscontroles?

Ook was ik benieuwd naar de grensovergangen. Zouden we worden gecontroleerd? Zouden we worden ondervraagd? Heb je klachten, waar ga je heen? Maar alle grensposten; Nederland-Duitsland, Duitsland-Frankrijk, Frankrijk-Zwitserland en Zwitserland-Italië waren onbemand. Bij Zwitserland werd je nog even gecontroleerd op de aanwezigheid van een vignet op je voorruit, maar verder was het gewoon doorrijden.

In Frankrijk hebben we slechts een aantal kilometers asfalt getrotseerd, dus daar zijn we niet uitgestapt. Daarover dus niets te melden. Wel hebben we een nacht gespendeerd in Zwitserland. Daar kon het mondkapje opeens weer in de tas blijven. Tenminste omdat wij geen klachten hadden en gemakkelijk 1,5 meter afstand konden bewaren. Als je wel corona-symptomen hebt of geen afstand kunt houden moet je in Zwitserland wel een mondkapje dragen. In het restaurant waren de tafels overigens bizar ver uit elkaar gezet, dus afstand bewaren was daar easy peazy. Verder draagt het personeel geen mondkapje of handschoenen.

Vliegen of met het openbaar vervoer

Ga je met het vliegtuig naar Italië dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en ondertekenen en bij je reisdocumenten bewaren zodat je het kunt tonen bij aankomst. Het kan zo zijn dat je wanneer je terug naar Nederland vliegt wederom een dergelijke verklaring moet ondertekenen. Vlieg je naar Puglia, dan moet je dit formulier invullen en voor iedereen die naar Sardinië reist, je moet je twee dagen van tevoren online registreren.

Verder geldt in het openbaar vervoer van Italië dat je verplicht bent een mondkapje te dragen terwijl je reist.

Mondkapjes dragen in Italië

En toen kwamen we aan Italië, de voormalige coronahaard van Europa. Hier konden de maschere weer uit de tas. In bepaalde regio’s en steden (Lombardije, Piemonte, Trentino, Friuli-Venezia Giulia, Campania en in de stad Genua) is het is het verplicht om zowel binnen als in de buitenlucht een maschera te dragen. In Toscane, waar wij zitten, is een mondkapje alleen in openbare ruimtes binnen verplicht (winkels, restaurants (als je je verplaatst), musea). Opvallend is dat ook in regio’s en steden waar die verplichting alleen binnen geldt veel Italianen met een mondkapje op straat lopen (met name ouderen). Ook heb ik een handige truc geleerd van de Italianen, een mondkapje om je pols of arm dragen zodat je hem altijd bij de hand hebt. Want het is nogal wennen om er steeds aan te denken. We hebben al regelmatig rechtsomkeer gemaakt omdat we onze mondbescherming waren vergeten.

Afstand houden in Italië

De regel in Italië geldt dat je minimaal 1 meter afstand moet bewaren. Op sommige winkelruiten hangen papiertjes waarop een afwijkende afstand staat. Ik heb 1,8 meter en 1,7 meter voorbij zien komen. Maar altijd is 1 meter het minimum. Opvallend is wel dat wanneer de Italianen je mogen ze opeens minus 1 meter bij je komen staan, dus dan is afstand houden een behoorlijke uitdaging.

Restaurants Italië coronamaatregelen

Restaurants

E nei ristorante (en in de restaurants)? Zover ik het zelf heb ervaren zijn alle restaurants gewoon geopend. Dus uit eten gaan is gewoon mogelijk. Zij het wel dat het verplicht is om bij het binnengaan van het restaurant en wanneer je je voortbeweegt (dus als je naar het toilet gaat etc) je dat doet met mondkap op. Al het personeel (dus ook het keukenpersoneel) draagt continu een mondkap. En uiteraard zijn de tafels zo opgesteld zodat minimaal een meter afstand bewaren mogelijk is. Daarnaast is het officieel verplicht om van tevoren te reserveren, maar wij hebben ervaren dat je ook gewoon je aan de deur kunt melden om te vragen of er plek is.

Restaurants met een tuin of groot terras zullen overigens met mooi weer sowieso voorstellen om lekker buiten te zitten om de kans op besmettingen te verkleinen. Daar hoef je overigens als gast geen mondkap te dragen als je je verplaatst.

Coronamaatregelen winkels Italië

Winkels

Ook de winkels zijn gewoon geopend in Italië. Uiteraard wel met inachtneming van de COVID-19 maatregelen. Vooral in kleine winkels wordt er vanzelfsprekend wat strenger gelet op hoeveel mensen er binnen zijn. Bij sommige winkels staat het buiten aangegeven hoeveel man er maximaal binnen mag zijn en bij andere shops weer niet. Bij twijfel gewoon vragen of even wachten totdat er eenzelfde grootte van gezelschap als de jouwe het pand verlaten voordat je naar binnen gaat. Bij grote supermarkten (en Italië stikt van de mega grote supermarkten) zie je af en toe ook scans staan waar je je temperatuur kunt opmeten. Verplicht gebruik is overigens niet het geval.

Verder staan er bij de winkels bij de ingang pompjes met desinfecterende handgel zodat je bij binnenkomst je handen kunt desinfecteren.

Let verder ook op bordjes in de winkels. Ik was in mijn enthousiasme al een trosje tomaten in mijn mandje aan het leggen en werd op het bordje gewezen waarop stond dat ik niets zelf mocht pakken. Dit gold in een klein buurtsupertje en dat terwijl je in grote supermarkten juist weer alle fruit en groenten zelf moet wegen. Een eenduidige regel is er dus niet.

Op straat

Zoals eerder gezegd, de Italianen zijn inmiddels gewend aan het dragen van een mondkapje ook in de gebieden en plaatsen waar het op straat niet verplicht is. Veel mensen lopen met mondlap over straat. Iets wat ik overigens bewonderingswaardig vind met deze hoge temperaturen (dertig plus). Vooral in de wat drukkere plaatsjes zie je meer mondkapjes. Bekijk maar eens de video die ik vorige week maakte in Volterra dat in Toscane ligt en waar je alleen binnen verplicht een mondkapje moet dragen.

Volterra was sowieso een stuk drukker dan de andere dorpjes die we een bezoek brachten. Pietrasanta was haast uitgestorven en ook Lajatico (de geboortestad van Andrea Bocelli) is de afgelopen hoogseizoenen vast een stuk drukker geweest. Locals raden ons aan om vooral nu naar Florence te gaan omdat de hordes toeristen ontbreken. De lokale bevolking kan nu eindelijk weer genieten van ‘hun’ stad.

Hotels

In het noorden van Italië kunnen hotels gesloten zijn, maar dat merk je waarschijnlijk wanneer je op zoek gaat naar een hotel in Italië. Verder geldt voor hotels dat ze een beperkt aantal gasten mogen binnenlaten en dat je van tevoren moet reserveren en in de gemeenschappelijke ruimtes geldt afstand houden.

Zoek hieronder naar een hotel in Italië.

Booking.com

Zonnebaden op het strand

Heerlijk op het strand chillen in Italië? Ja dat kan gewoon. Wel moet je van tevoren een plekje reserveren en 1,5 meter afstand houden. Op de stranden van bijvoorbeeld Marina di Pietrasanta is het gezellig druk, maar zeker niet benauwend druk.

Zwembaden

De zwembaden in Italië zijn geopend. In het noorden van Italië is het dragen van een badmuts verplicht wanneer je een duik neemt.

Musea, concerten en theaters

Een museum inpoppen? De musea zijn in Italië met beperkingen geopend. Het kan zijn dat je lichaamstemperatuur bij de ingang wordt gemeten en verder geldt een mondkapjesplicht en afstand houden. Ook een concert of een theatervoorstelling bezoeken betekent afstand houden en binnen uiteraard een mondkapje dragen wanneer je rondloopt. Verder mogen er in zalen en theaters maximaal 200 man binnen zitten en buiten maximaal 1000 man plaatsnemen.

Boete bij overtreden coronaregels

Overtreed je een coronaregel dan kun je rekenen op een boete van €400 tot €5000. Is er sprake van een recidive dan kun je een boete tussen de €800 en €8000 verwachten.

Op vakantie naar Italië in coronatijd. Wel of niet doen?

Op dit moment zitten we nog steeds in ons huis in Toscane. We vinden het tot nu toe ontzettend goed te doen om door Italië te reizen en er te verblijven. Er is veel open (winkels, supermarkten, buurtsupers, musea etc) en de regels zijn goed te handhaven. Af en toe moet je even wachten omdat er teveel mensen in een shop zijn, maar dan sta je heel even buiten te genieten van wat er zich op straat afspeelt. Geen straf. Ook zijn er hier in Toscane veel restaurants gewoon open. Van tevoren reserveren hadden we anders ook gedaan. Je wilt namelijk niet 1 uur rijden naar een restaurant om erachter te komen dat er geen plek is en de keren dat we op de bonnefooi ergens wilden eten kon dat gewoon. Ook is het ondanks de 1 meter afstand nog steeds gezellig in de restaurants. Af en toe vergeet ik nog steeds mijn mondkapje, dus dan moet ik weer terug, maar verder is het goed te doen.

Diclaimer: bovenstaande is gebaseerd op de informatie zoals gevonden op de website van de ANWB en mijn eigen ervaringen terwijl ik me in Italië bevond. Daarnaast is het een moment opname en kunnen de regels en maatregelen veranderen naarmate de COVID-19 situatie verandert in een land. Check altijd zelf de huidige stand van zaken en de op dat moment geldende maatregelen en regels. Neem bij twijfel contact op met de juiste instanties. Wij zijn zelf naar Italië gereisd aangezien we beiden geen ziekteverschijnselen hadden/hebben. Heb je zelf wel ziekteverschijnselen, reis dan niet en blijf zoveel mogelijk thuis.

Check ook het op dat moment geldend reisadvies van de Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tags: reizen naar Italië in coronatijd | corona en vakantie in Italië | de COVID-19 maatregelen in Italië | kun je weer reizen naar en door Italië?

Translate»
Lees vorig bericht:
Panzanella Italiaanse salade met brood recept
Recept voor panzanella een heerlijke zomerse Italiaanse broodsalade

Panzanella, oftewel Italiaanse broodsalade, is een typisch Italiaans gerecht. Lees verder

Sluiten