Lekker Vietnamees bij Saigon Cafe

Saigon Cafe is inmiddels gesloten. Er zit nu dim sum restaurant Full Moon Garden op de plek van het Vietnamees restaurant. (update 2019).

Pontificaal hangt de recensie uit het Parool van criticus Johannes van Dam aan de gevel van Saigon Cafe. En terecht! Als je een 9+ krijgt van de heer Van Dam mag je dat met trots laten zien. Dan wordt zelfs de raamkast met beeldende foto’s van de gerechten die aan de andere gevelwand hangt je vergeven. Ik zet dan zelfs mijn principe, niet eten bij restaurants waar ze foto’s van hun gerechten hebben, gewoon even opzij.

Je kent ze wel: Vietnamese loempiatentjes op straat. Vaak een klein busje met aan de zijkant een luik voor de afname van de loempia’s. In het busje worden de vers gerolde deegrolletjes in het hete vet gelegd om zich minutenlang vol te zuigen met olie. Pittig of zoetpittig sausje eroverheen en smullen maar.

Begrijp me niet verkeerd, een ordinaire Vietnamese gefrituurde loempia kan ik op zijn tijd best waarderen, maar wat veel mensen niet weten is dat de Vietnamese keuken veel meer te bieden heeft dan de knapperige snacks voor op de vuist. De keuken uit het zuidoosten van Azië heeft een aantal hele karakteristieke basisingrediënten: soja, vissaus, munt en rijst. Het onderscheidt zich van de andere Aziatische keukens door het gebruik van veel rauwe groenten wat de gerechten bijzonder fris maakt. Daardoor is de Vietnamese keuken niet alleen erg smakelijk, maar ook hartstikke gezond.

Vietnamees restaurant Saigon Cafe

Vermoedelijk hebben ze hun best gedaan op de inrichting en je moet er van houden. Het is niet mijn smaak, maar de comfortabele banken zijn zeker niet verkeerd.

Vietnamees restaurant Saigon Cafe

Als ik de menukaart (geplastificeerd en met plaatjes! Heerlijk!) in mijn handen gedrukt krijg weet ik meteen dat ik het moeilijk ga krijgen. Ik wil alles! Ik wil een pho (noodlesoep), goi cuon (een loempia van rijstvel gevuld met mihoen, knapperige komkommer, wortel en vlees of garnaal), goi (Vietnamese salade), maar ik wil ook nuoc mau (gecarameliseerd vleesgerecht) en de spiesjes zien er ook lekker uit! Op zulke momenten in het leven is een menukaart met plaatjes die tot de verbeelding spreken ontzettend handig. Staar er een tijdje naar en beeldt je in wat je het liefst voor je op tafel hebt en de keuze is zo gemaakt! Mijn maaltijd bestaat vandaag uit: rijstloempia gevuld met garnalen, noodlesoep met drie soorten rundvlees en een garnalensalade. Alles uiteraard om te delen!

De rijstloempia is super vers, gevuld met grote garnalen, knapperige groente en kruidige munt. Het soepele rijstvelletje houdt alles strak op zijn plaats. Dit alles geserveerd met een heerlijke hoisinsausje. De noodlesoep is niet voor kleine eters. Wat een grote kom! De bouillon is duidelijk niet van een bouillonblokje, maar het resultaat van urenlang getrokken runderschenkel. Het rundvlees is heerlijk mals en de rijstnoedels lekker dik. De taugé, koriander, pepertjes en kruiden worden apart geserveerd zodat je zelf kunt bepalen hoeveel je erin gooit.

En dan de garnalensalade, de waanzinnig lekkere en frisse garnalensalade wel te verstaan! Garnalen op een bedje van komkommer, wortel en sla Julienne (oftewel in hele dunne reepjes gesneden, een erfgoed van de Franse kolonisatie van Vietnam) in een dressing van limoen en vissaus. De salade is al goed, maar de topping is helemaal fantastisch: fijngehakte pinda’s en gebakken uitjes.

Saigon Cafe staat inmiddels op mijn lijstje van favoriete eetadressen. Ben er inmiddels twee keer geweest en beide keren waren goed. Eén punt van kritiek: Sky radio als achtergrondmuziek kan écht niet. Vietnamees eten met de klaagzang van Guus Meeuwis en Blof is niet te doen! Dan maar foute oosterse popmuziek of harpgepingel!

Saigon Cafe
Leidsestraat 95 (1 hoog)
Amsterdam

Openingstijden:
Dagelijks van 12.00 uur tot 23.00 uur

Leave a Comment

Translate»
Lees vorig bericht:
Bar Bukowski aan het Oosterpark in Amsterdam
Hotspot in Oost Bar Bukowski

Bar Bukowski, vernoemd naar de Amerikaanse schrijver en dichter Charles Lees verder

Sluiten