Weekendje Champagnestreek, met deze tips wordt het extra leuk

Afgelopen weekend cruisde ik naar Frankrijk met als bestemming Reims in de Champagnestreek.

Een weekendje weg met mousserende wijn in de hoofdrol, dat was ons doel. Aangezien Reims tussen de wijngaarden ligt en er werkelijk overal Champagnemakers zijn is het vast geen verrassing dat je overal Champagne kunt nippen en je ook Champagnemakers kunt bezoeken. Een te gekke ervaring natuurlijk. Maar de Champagnestreek heeft nog meer te bieden.

Reims weekendje weg Frankrijk Champagnestreek
Centrum van Reims

Vlak voor Kerstmis is er ook een grote Kerstmarkt in het centrum van Reims. Hij is zelfs bijna even groot als de Kerstmarkt in Parijs. En als je dan toch in Reims bent neem dan ook even wat tijd om te shoppen want er zijn volop schattige traiteurs, wijnwinkels, patisseries en andere speciaalzaken waar je allemaal lekkere dingen voor kerst kunt kopen.

Hieronder heb ik wat handige tips voor je opgesomd zodat als je een weekendje naar Reims gaat, je er het maximale uit kunt halen.

Kerstmarkt Reims kathedraal centrum
De Kerstmarkt van Reims

Reizen naar Reims

De stad Reims ligt in het noorden van Frankrijk. Vanaf Amsterdam ben je er met de auto zonder file in 4,5 uur. Maar als je net zoals wij op een vrijdagmiddag vertrekt dan kun je er donder op zeggen dat je in de file terecht komt. Wij reden de afstand in zes uur. Pak je de trein vanaf Amsterdam Centraal Station dan doe je 4,5 tot 5 uur over. Aangezien wij wat wijnboertjes wilden bezoeken kozen wij voor reizen met de auto.

Champagne Dehours & Fils Frankrijk
Wijnvaten bij Dehours & Fils

Champagnemakers bezoeken

Toch wel een van de tofste dingen om te doen als je in de Champagnestreek bent is een paar Champagnemakers bezoeken. Je struikelt werkelijk over de wijnboeren, dus er is volop om uit te kiezen. Je kunt naar één van de grote spelers gaan, maar wij kozen voor wat kleinere Champagnemakers: Dehours & Fils en Hugues Godmé.

Champagne Dehours & Fils

We hadden de bubbels van Dehours & Fils bij De Kromme Watergang** genipt en waren verliefd. Het leuke aan deze kleine makers is dat het er niet zo gelikt en super geautomatiseerd aan toe gaat. Jérôme Dehours, de eigenaar zelf, verzorgt zelf de mini tour. Tenminste als hij in het land is. Want hij zou zomaar in New York, Amsterdam of Sydney kunnen zijn om met sterrenchefs te kletsen over zijn wijnen. Wij hadden geluk en werden door Jérôme rondgeleid en proefden samen met hem zijn bubbels. Om je een idee te geven van hoe goed zijn Champagne is, het werd laatst aan President Macron geschonken bij een sterrenzaak in de buurt. Trots liet Jérôme een exemplaar van de menukaart zien waarop zijn Champagne staat.

Degustation Dehours & Fils Champagne
Degustation bij Dehours & Fils (met rechts de menukaart van het diner voor Macron)

Jérôme is een wijnmaker die bekend staat om zijn kwalitatief goede Champagnes. Je kunt zijn bubbels alleen bij een paar restaurants drinken (die hij zelf ook selecteert en goedkeurt) en je vindt zijn bubbels niet in de grote supermarkten. Zijn familie maakt al jarenlang wijnen, maar in 1996 begon hij zijn eigen wijnhuis. En met succes want zijn Champagnes worden dus bij de beste restaurants over de hele wereld geschonken (Hong Kong, Singapore en ook Le Bernardin*** in New York).

Champagne Dehours & Fils Frankrijk wijnmaker
Druivenpersen bij Dehours & Fils

Rondom het wijnhuis hebben ze in een straal van zo’n drie kilometer 42 verschillende percelen waar ze hun druiven laten groeien. Ieder perceel heeft haar eigen karakter dankzij de ligging, de grond en de unieke eigenschappen. Zo legt Jérôme aan ons uit dat de druiven die groeien langs de rivier het in de lente lastig hebben. Het is daar vochtig en er is vorst waardoor veel druivensoorten het niet redden. Maar de Meunier is een eigenaardig druifje die pas later in het jaar begint te groeien en dus de lastige periode overslaat, maar wel op dezelfde tijd geoogst kan worden dan de Chardonnaydruif en de Pinot Noir. Hoe tof!

Het is duidelijk dat Jérôme ontzettend gepassioneerd is. Zo is hij op dit moment bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort gist dat dezelfde eigenschappen heeft als de natuurlijke gist dat op de druiven aanwezig is. Hij checkt twee keer per dag de dichtheid van de gist en laat ons zijn rapportage zien waarop hij het bijhoudt (lees: een stukje papier waar hij getalletjes op krabbelt).

Wijngaarden Champagne Dehours & Fils Frankrijk
Wijngaarden van Dehours & Fils

Vanuit het raam van de proefkamer kijk je uit over de wijngaarden die ook op het etiket zijn afgebeeld. Dehours stipt dat een paar keer aan en iedere keer weer stralen zijn ogen als hij het opbrengt.

Bij Dehours & Fils maken ze veertien verschillende wijnen. Twaalf mousserende, één witte en een rode. Ze hebben zowel zero dosage wijnen (zonder extra toevoeging van suiker) als brut en extra brut. Je hebt hier te maken met Champagnes die worden gemaakt met respect voor de natuur. Ze gebruiken dus geen grote machines of chemicaliën.

Ze werken alleen op afspraak en je kunt alleen langskomen op zaterdagen om 10.30 uur. Bekijk hun website.

Hugues Godmé Champagnemaker

We waren eigenlijk van plan om in totaal drie Champagnemakers te bezoeken, maar we hebben ruim 1,5 uur bij Dehours & Fils gezeten dat we eigenlijk maar tijd hebben voor twee, want we hebben om 14.00 uur weer een afspraak en moeten nog lunchen.

We rijden naar Verzenay om Champagnemaker Hugues Godmé te bezoeken. Hier maken ze organische en biodynamische wijnen. De wijnen hebben geen of weinig dosage en ze gebruiken natuurlijke wijnen. Bij de eerste slok van hun Champagne is het duidelijk dat we hier te maken met een compleet ander type mousserende wijn. Anders en zeker minstens zo geweldig. We slaan wat dozen in en we mogen met Dominique Godmé mee de wijnkelder in om onze eigen flessen op te halen.

Champagnehuis Hugues Godmé Frankrijk
Ook dit Champagnehuis ligt aan de wijngaarden
Hugues Godmé Champagnemaker Verzenay Frankrijk
Degustation Hugues Godmé Frankrijk Verzenay

Een wijnkelder heeft toch gewoon iets magisch. Vooral als je je bedenkt dat er in die flessen flink wat gaande is.

Hugues Godmé wijnkelder
De wijnkelder van Hugues Godmé

Terwijl we in de kelder zijn worden de flessen nog even gekeurd. ‘Kijk op deze manier zinkt alle troep naar beneden en zo houden we heldere wijn over.’

Hugues Godmé Champagnemaker Frankrijk
De helderheid van de wijn keuren

Nooit geweten dat de kurken die op de Champagneflessen gaan gewoon een mooie ronde cilinder zijn, maar dus door ze op de fles te zetten hun iconische vorm krijgen. Jemig wat je wel niet allemaal op zo’n dag leert.

Champagnekurk
Champagnekurk

December is de periode waar de etikettenmachine het meest wordt gebruikt. Even verderop staat de machine die de flessen bottled en nog meer verderop staat de giga persmachine die maar tien dagen in het jaar gebruikt wordt. ‘He’s on a long holiday.’

Ben je van plan Hugues Godmé te bezoeken. Bekijk de website van Hugues Godmé en maak een afspraak voor een degustation.

Kerstmarkt rondom de kathedraal

In december naar Reims gaan heeft als voordeel dat de jaarlijkse kerstmarkt er staat. En die is gigantisch en extra fraai omdat hij rondom de prachtige kathedraal wordt opgesteld. Zo’n 140 verschillende in kerstsfeer gehulde kraampjes verkopen sieraden, speelgoed, etenswaar, Champagne (tja je bent in de Champagnestreek of niet), warme chocolademelk, vin chaud, sjaals, sloffen en andere spulletjes.

En zoals iedere bekende kerstmarkt kan het behoorlijk druk zijn op de Marché de Noël van Reims. Dus als je niet zo van de mensenmassa’s bent kun je deze kerstmarkt misschien beter even overslaan of een rustige tijd uitzoeken om langs te gaan.

Lekker eten en drinken in de Champagnestreek

Epicerie Au Bon Manger in Reims

Fransen houden van goed eten en dat is in de Champagnestreek niet anders. Wij borrelden bij Au Bon Manger, een te cute epicerie waar je ook wat kunt eten en drinken. Eigenaresse Aline Serva heeft er een sport van gemaakt de allerbeste producten bij elkaar te zoeken en die verstopt ze achter de blauwe gevel.

Epicerie Au Bon Manger Reims Frankrijk

Prachtige en unieke kazen, hele bijzondere en bijzonder smakelijke worsten, mooi zuur, fijne jams (o.a. van Christine Ferber, a.k.a. the Queen of confiture) en grandioze sprankelende wijnen. Wanneer we vanaf onze kleine tafeltje Aline gadeslaan is het al snel duidelijk dat ze een perfectionist is. Geef haar de tijd om een plank met charcuterie en kazen samen te stellen. Ze doet dit met zoveel zorg en je zult blij zijn dat je haar haar gang laat gaan. Toegegeven, het gaat niet bijster snel, maar zodra ze met haar glimlach van oor tot oor ieder soort vleeswaar en kaas komt uitleggen en je proeft wat ze voor je heeft uitgezocht zul je haar de langere wachttijd vergeven. Ik heb in mijn leven nog nooit zo’n geweldige borrelplank weggesnoept. Aline vergelijkt het met een mooie vrouw, die heeft ook niets nodig om haar te laten shinen. Als je in Reims bent sla deze epicerie dan niet over. Maar ga hier niet heen als je al richting een staat van hangryness bent, anders ga het niet trekken.

Sacre Bistro in Epernay

Jérôme Dehours vroeg ons of we al een plekje hadden om te lunchen. Nou eigenlijk niet, we wilden naar Epernay rijden om op zoek te gaan naar een eetplekje. Hij had toevallig een goede tip: Sacre Bistro. Ik vroeg hem hoe vaak hij er zelf komt: bijna iedere maand. En tja gezien zijn gevoel voor kwaliteit kon ik niets anders doen dan zijn tip te volgen. ‘Wel even bellen,’ zei hij. En dat deden we onderweg naar het bistro’tje in het centrum van Epernay. Top tip! Leuke zaak met mooie gerechten. Ik had een fantastische fish & chips en tegenover mij werd en goed gegeten van een prachtig rosé gebakken wilde eend in een smakelijke jus.

Sacre Bistro Epernay restaurant

Aux 3 P’tits Bouchons wijnbar in Reims

Wijnbar Aux 3 P’tits Bouchons is een superleuke bar in Reims centrum. Naast een bar is het ook een wijnwinkel. Je kunt er ook wat eten en natuurlijk zijn er verschillende (mousserende) wijnen die je erbij kunt drinken.

Aux 3 P'tits Bouchons Reims

BiBoVino in Reims

Een leuke wijnbar waar wij lunchten was BiBoVino in het centrum van Reims. We liepen er toevallig langs en waagden het erop. Even later zaten we aan een lekkere tartiflette en een parmentier de confit de canard en beiden een glaasje rood.

Wijnbar BiBiVino Reims
BiBiVino Reims Frankrijk centrum
Parmentier confit de canard bij BiBiVino

SODAD in Reims

Het nieuwe SODAD is een leuke kleine zaak waar je moderne Franse gerechten kunt eten. De kleine zaak met grote glazen pui is een fijne zaak om in een ongedwongen sfeer een vorkje te prikken in Reims centrum.

Restaurant SODAD Reims centrum
Risotto met coquilles en garnalen

(Kerst)shoppen

Kleine winkeltjes staan zij aan zij met grote winkels. Zo kun je shoppen bij Galerie Lafayette, maar ook chocolaatjes kopen bij een lokale patissier. Genoeg keuze dus. Op zoek naar mooie wijn? Sla dan zeker La Grande Boutique du Vin niet over. In deze winkel dat zich in het souterrain bevindt waan je je in een wijnparadijs. De grote winkel heeft een prachtige wijncollectie en het personeel heeft heel veel wijnkennis.

Wijnwinkel Reims Centrum

Overnachten in Reims

Ik maak mijn keuze voor het hotel altijd op basis van de locatie van de restaurants. Overdag nog een stukje rijden of lopen om naar hotel te gaan is helemaal prima, maar ’s avonds wil ik gewoon zonder problemen wijntjes kunnen drinken en naar huis kunnen wandelen. Wij sliepen in dit hotel in Reims. We kozen voor het hotel vanwege de praktische ligging (zo op de snelweg richting de Champagnehuizen en zo in het centrum van Reims), de mogelijkheid om de auto te parkeren (tegen betaling) en de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Booking.com

Reims is een grote stad. Het heeft schattige straatjes en plekjes, maar het voelt ook groots en stads aan. Als je Reims te stads vindt, dan kun je er ook voor kiezen om in Epernay te verblijven. Epernay is kleiner en cuter en ligt zo’n 30 kilometer ten zuiden van Reims.

Booking.com

Tags: weekendje weg naar de Champagnestreek | weekendje weg Reims in Noord-Frankrijk | Champagnehuizen bezoeken in Frankrijk | wijnreis Frankrijk

Translate»
Lees vorig bericht:
Kaasbar Amsterdam nieuw Ferdinand Bolstraat Pijp
Kaasbar Amsterdam opent binnenkort in de Pijp

Kaasbar Amsterdam wordt een waar paradijs voor kaasfanaten. Lees verder

Sluiten