Zeker doen: de CuliWalk Zuidoost in de Amsterdamse Poort

Aan culinaire wandelingen in Amsterdam op dit moment geen gebrek, maar de ene wandeling is zeker de andere niet.

Toen mij werd gevraagd of ik de CuliWalk Zuidoost in de Amsterdamse Poort wilde lopen en ze mij vertelden dat deze tour mij door het multiculturele (lees: heel veel eten uit verschillende culturen!!!) Amsterdam Zuidoost zou voeren zei ik meteen ja. Ik ben gek op the World of Food (indoor foodmarkt in Amsterdam Zuidoost) en ik kon niet wachten om te zien, te ruiken en te proeven wat de Bijlmer wel niet allemaal aan lekkers te bieden heeft.

Dus daar gingen we dan met onze rugtas en headphones bij de hand naar het startpunt 30ML Coffee & Food op de het Bijlmerplein. Waarom deze rugzak mee? Dat lees je later. En de oortjes waren ontzettend handig, want wanneer je de speciale QR-code scant krijg je toegang tot hun speciale website waarop leuke achtergrond- en geschiedenisverhalen staan over de eigenaren van de verschillende foodspots, de kunstwerken in de wijk en de wijk zelf.

We trappen af bij 30ML Coffee & Food (Bijlmerplein 156). Een vitrine gevuld met de mooiste gebakjes staart ons aan. We gaan voor een pastéi de nata en een verse gemberthee. We moeten nog behoorlijk wat stops, dus we beginnen rustigjes aan. Eigenaresse Faiza brengt hoogstpersoonlijk de Portugese gebakjes naar ons en vertelt over haar zaak en haar specialiteiten. We zouden uren met deze gezellige en hartelijke dame kunnen kletsen, maar we moeten verder. Op naar onze tweede stop van de wandeling: Pasta di Mamma.

Onze volgende bestemming bevindt zich in de overdekte Shopperhal in de Amsterdamse Poort. Waah wat is het hier leuk!!! Er staat tropische muziek op, overal staan de verse inheemse groenten, geurige kruiden en gedroogde vissen uitgestald. De mannen achter de kraam zwaaien lief wanneer ze mijn camera zien. Dit voelt echt als vakantie in een ver weg land. We vinden de tweede stop Pasta Di Mama als we een rondje door de hal lopen op Bijlmerplein 687G. Deze food spot is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in Italiaanse lekkernijen. Op de kaart staan goed belegde panini en de panino met aubergine, zongedroogde tomaten, huisgemaakte pesto, mozzarella en een sausje met balsamico-azijn. We nemen onze broodjes mee naar buiten om het op een bankje op te smikkelen. En gesmikkeld wordt er zeker. Wat een smaak heeft dit Italiaanse broodje. De ingrediënten zijn zo vers en goed. Heerlijk!

Van Italiaans gaan we naar Chinees-Surinaams: Lucky King & Hong dat zich ook in de overdekte Shopperhal in de Amsterdamse Poort bevindt (Bijlmerplein 561D). Er staat een rij van hongerige mensen die blijkbaar al weten dat je hier goed eten kunt scoren. De keuzestress slaat toe want alles in de vitrine ziet er te lekker uit. En de extra menukaart die het lieve vrouwtje achter de balie uitreikt maakt het niet makkelijker om te kiezen. Uiteindelijk gaan we voor de sui kauw thong mien (Chinese noedelsoep met garnalendumplings en gefrituurde garnalen). We krijgen alles in stevige bakken mee zodat we alles zelf kunnen mengen en op kunnen eten. De sui kauw (dumplings) zijn zoals je ze wilt hebben: smaakvol en met een goede bite. De bouillon is ook heel erg lekker en de noedels zijn niet de traditionele wontonnoedels maar instant noedels, maar dat mag de pret niet drukken.

Tussendoor scoren we nog wat zoets bij De lekkere dingen bakker (Bijlmerplein 687T). Extra voordeel, deze donuts zijn ook nog eens superfotogeniek!

donuts CuliWalk Amsterdamse Poort

Het is tijd om de Shopperhal achter ons te laten. Onze volgende stop Nico’s Slagerij zit op het Bijlmerplein 863. Ook hier staan mensen weer in de rij om de specialiteit van Nico te bemachtigen. Nico zelf woont inmiddels weer op Curacao, maar zijn dochter en haar partner hebben de alom bekende slagerij overgenomen zodat liefhebbers nog steeds hun befaamde worsten met hete pepersaus kunnen eten.

We hebben nog één stop te gaan. Om Lomnava Kenkey House in Hogevecht te bereiken moeten we een stukje lopen. En dat is absoluut geen straf want tijdens de wandeling naar deze Ghanese food spot komen we langs hele coole street art.

De vlag hangt al uit wanneer we aankomen. We vragen aan de meneer achter de counter wat zijn specialiteit is. ‘Kenkey and fish,’ vertelt hij trots. Dat wordt em! Ik heb nog nooit kenkey gegeten en dit blijkt een soort van knödel gemaakt van gefermenteerde witte maïs te zijn dat in maïsbladeren is gewikkeld. Ghanezen eten dit met gefrituurde vis en een gruwelijk lekkere pepersaus. Superleuk en lekker!

Wil jij ook deze vreselijk leuke, diverse en smakelijke wandeling door Amsterdam Zuidoost maken? De Amsterdamse Poort CuliWalk is er iedere zaterdag in mei, juni en juli. Vanwege de openingstijden van de verschillende eettentjes is het raadzaam om de walk tussen 12.00 en 18.00 uur te lopen. Het startpunt is bij 30ML en de wandeling is 6 km/ 9.692 stappen lang.

Voor meer info check de website van de Amsterdamse Poort CuliWalk.

De CuliWalk brengt je niet alleen langs te gekke food spots, (street)art, maar ook langs verschillende stalletjes waar je verse spullen kunt kopen. Aha vandaar die tas, ja ja want de kans ik heel erg groot dat je je laat verleiden door al die geurige lekkernijen waarmee je je koelkast en voorraadkast thuis kunt volstouwen.

Multicultureel Amsterdam Zuidoost

Ook interessant

Culinaire wandeling Amsterdam | Amsterdamse Poort CuliWalk | heerlijke wandeling door Amsterdam Zuidoost

Translate»
Lees vorig bericht:
Verborgen restaurants Italië
4 verborgen restaurants in Toscane die je niet wilt missen

Verscholen op een heuvel, verborgen in een rustig steegje of gesitueerd in een slaperig Italiaans dorpje...deze verborgen restaurants liggen nou...

Sluiten