Dit is het char siu (Kantonees geroosterd varkensvlees) recept van mijn moeder

Char siu is een typisch Kantonees gerecht. Het varkensvlees wordt gemarineerd en vervolgens geroosterd. Vroeger regen ze het vlees aan vorken (char in het Kantonees) en op deze manier werd het gemarineerde vlees geroosterd (siu is het Kantonese woord voor roosteren). De marinade is zout en zoet tegelijk en het vlees lekker mals en sappig. Je kunt je dus wel voorstellen dat ik er als klein meisje al graag van snoepte. Mijn moeder maakte char siu regelmatig. Op zulke dagen rook het hele huis naar de heerlijke marinade en als het roodkleurige vlees op tafel verscheen was het altijd feest.

Char siu recept Kantonese chef

Bijna twee jaar geleden postte ik het char siu recept van chef Vai van restaurant Cha House in Amsterdam Oost. Zijn recept is iets bewerkelijker en bevat meer ingrediënten dan die van mijn moeder. Ik besloot dus ook het relatief eenvoudige recept van mijn moeder te noteren en met jullie te delen. Het grappige is dat als je zoekt naar char siu recepten je tig varianten tegen komt. Gemaakt van buikspek, met en zonder five spice poeder. Mijn moeder gebruikt geen five spice poeder en ze gebruikt varkensnek om haar char siu te maken. Wat hét originele recept is weet ik niet, maar ik weet wel dat ik heel erg fan ben van mijn moeders char siu. Hieronder het recept. Veel plezier ermee!

Dit heb je nodig voor de char siu (8 personen)

  • 1 kilo varkensnek (procureur)
  • 0,5 eetlepel zout
  • 2,5 eetlepels suiker
  • 0,5 eetlepel hoisinsaus
  • 1 eetlepel sojabonensaus
  • 1 eetlepel water

Zo maak je de char siu

Snijd het vlees in repen van ongeveer 2,5 cm dikte. Leg het vlees in een grote platte schaal zoals een ovenschaal. Doe alle ingrediënten bij het vlees en roer alles goed om zodat de marinade goed verdeeld is.

Zet het vlees in de koelkast en laat de marinade 3 tot 4 uur intrekken. Masseer de marinade ieder uur even in het vlees.

Recept cha siu zelf maken

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Rangschrik de repen gemarineerd varkensvlees op een ovenrek. Wanneer de oven op temperatuur is, schuif de rek met char siu iets boven het midden van de oven en bak het in 30 minuten gaar. Keer het vlees halverwege om. Tip: schuif een met aluminiumfolie bedekte ovenplaat onder het vlees. Zo vang je het vet en de marinade dat van het vlees afdruipt tijdens het roosteren op. Scheelt je weer schrobben!

Zelf cha siu maken recept

Laat het vlees iets rusten nadat je het uit de oven haalt. Snijd het in plakken van ongeveer 1 cm en eet met vers gestoomde witte rijst en Chinese groenten uit de wok. Maan maan sik!

Cha siu recept zelf maken

Translate»
Lees vorig bericht:
Haas & Popi Amsterdam IJburg strand restaurant
Haas & Popi nieuwe strandtent op IJburg in Amsterdam Oost (PERMANENT GESLOTEN)

Restaurant Haas & Popi is afgelopen vrijdag open gegaan. Lees verder

Sluiten