Recept: hele kip gevuld met truffel en bospaddenstoelen

Op een blauwe maandag besloot ik een hele kip te kopen terwijl ik nog geen idee had wat ik ermee ging doen. Terwijl ik met het gevogelte in mijn tas naar huis liep wist ik het opeens: ik ging het vullen met een mengsel van pistache, bospaddenstoelen en truffel. Ik had het nog nooit eerder gemaakt, maar het in mijn hoofd leek het de ideale combinatie.

Leuke bijkomstigheid: voor het recept dat ik in mijn hoofd had heb je geen pan nodig, alleen een blender of keukenmachine, een ovenschaal en een oven.

Dit recept voor kip met truffel en pistache is zó bijzonder van smaak en daardoor zeker weten een hit!

Benodigdheden voor een hele kip:

  • Een hele kip (je kunt ook piepkuikentjes nemen, neem er dan één per persoon)
  • 250 gram pistachenoten (gepeld)
  • 100 gram bospaddenstoelen (of een mix van oesterzwammen, shiitake en paddenstoelen)
  • teentje knoflook
  • 40 gram truffeltapenade (bij gebrek hieraan kun je ook truffelolie gebruiken)
  • 5 blaadjes verse bascilicum
  • Vers gemalen peper
  • Flinke scheut olijfolie
  • Zeezout

Zo maak je de kip gevuld met truffel en pistache

De vulling:

Snijd de paddenstoelen in kleinere stukjes. Doe de gepelde (!) pistachenoten, de paddenstoelen, teentje knoflook, truffeltapenade, bascilicumblaadjes, peper en een flinke scheut olijfolie in de blender of keukenmachine en maal dit fijn totdat je een lekkere dikke substantie hebt. Te droog? Is de vulling te droog? Giet er dan wat olijfolie bij.

De kip vullen:

Vul de kip met het truffelpistachemengsel en bindt de pootjes aan elkaar met keukentouw of zet ze vast met prikkertjes.

Optioneel: kruisjes kerven in de huid van de kip en hierin wat takjes tijm steken.

Recept kip gevuld met truffel en pistache

De kip braden in de oven

Wrijf de buitenkant van de kip in met zeezout, peper en olijfolie. Giet een scheut olijfolie in een ovenschaal of braadslede en leg de kip met de borstzijde in de schaal. Schuif de kip in het midden van een voorverwarmde oven (225 graden celsius). Schakel de oven terug naar 175 graden en draai de kip na 20 minuten om. Braad de kip nog zo’n 30 minuten en bedruip het regelmatig met het kookvocht.

Als de kip klaar is (hij is klaar als je erin snijdt en het vocht niet roze van kleur is) haal je het uit de oven en laat je het even onder een laagje aluminiumfolie ongeveer 5 minuten rusten.

Snijden en smullen maar!

De kip snijd je door de poten eraf te snijden, de vleugels eraf te halen en de borst in plakken te snijden. Lekker met patatjes van zoete aardappel en gestoomde groente.

Translate»
Lees vorig bericht:
Asperges op een flammenkuchen met gerookte eendenborstfilet
Flammenküche met asperges en gerookte eendenborst

Met het idee witte asperges te maken in mijn achterhoofd liep in de supermarkt tegen gerookte eendenborstfilet aan. Mjam, die...

Sluiten