Tijdens mijn vakantie in Thailand vorige maand zag ik hem regelmatig voorbij komen (onder andere op mijn eigen tafel :)): de pineapple fried rice oftewel ananas nasi. Alleen de verschijning van dit gerecht doet al hoofden draaien: de roergebakken rijst met ananas wordt namelijk geserveerd in een halve ananas. Hoe leuk om dit tijdens een barbecue of picknick in het park tevoorschijn te toveren. Ja toch? En het is ook nog eens verdraaid lekker met die roergebakken rijst, zoete ananas en hartige uitjes en sappige gamba’s…hmmmm. En het is ook zeker geen ingewikkeld recept om te maken, dus ga ervoor en maak zelf die pineapple fried rice. Deze week nog, waarom ook niet.
Dit heb je nodig voor ananas nasi (voor 2 personen)
-
-
-
- Acht grote garnalen (pel de helft en snij in stukjes en laat de andere helft heel)
- Een ei
- 250 gram gestoomde (of gekookte) rijst
- 1 theelepel vissaus
- 1 uitje (in blokjes gesneden)
- 1eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels rozijnen
- Een snufje zout
- 1 theelepel kerriepoeder
- Een snufje witte peper
- Een ananas
- Een handje geroosterde en ongezouten cashewnoten
- 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
- 1 tomaat (zaadjes verwijderd en in blokken gesneden)
- Een kwart komkommer
- Rode chilivlokken naar smaak
-
-
Begin eerst met de ananas te halveren en uit te hollen
Het leukste is het natuurlijk om de ananas nasi in een uitgeholde halve ananas te serveren, maar het hoeft uiteraard niet. Je kunt ook gewoon het vruchtvlees van de ananas in blokjes snijden. Maar als je voor de volledige ananaservaring wilt gaan kan ik je aanraden aan de slag te gaan met het uithollen van de ananas. Leg de ananas op zijn kant en snijd de bovenkant eraf (ongeveer tot 1 cm boven waar de bladeren beginnen). Verwijder de bovenkant en snijd met een scherp mes het vruchtvlees los van de zijkant (ongeveer 1 tot 1,5 cm van de buitenkant. Snij vervolgens vierkantjes van het vruchtvlees. Neem een grote lepel en ga ermee langs de rand zodat de ananasblokjes loskomen. Verwijder de stukjes van het harde midden en gooi weg. Schraap met de lepel nog even de rest van het vruchtvlees uit. Je hebt ongeveer de helft van de ananas nodig voor de pineapple fried rice. Je kunt de rest van de ananas gebruiken om te snacken, in de yoghurt, in de sapcentrifuge etc etc.
Zo maak je de pineapple fried rice
Verhit wat olie in een wok, wanneer de olie heet genoeg is (check dit door voorzichtig wat water te druppelen in de olie) voeg je de hele garnalen toe. Wanneer de olie begint te roken is het overigens te heet. Roerbak de garnalen om en om totdat ze roze zijn. Haal de garnalen uit de pan en zet apart.
Doe nu de garnalenstukjes in de wok en bak totdat ze rondom roze en dus gaar zijn. Haal de garnalenstukjes uit de wok en zet apart.
Check even of er nog een laagje olie in de wok zit, zo niet, voeg nog een klein beetje olie toe. Breek het ei en giet de inhoud in de wok. Roer het ei lichtjes en voeg de gare rijst toe. Roerbak eventjes. Voeg vervolgens de uiblokjes, witte peper, zout, sojasaus en kerriepoeder toe. Schep alles om totdat alle ingrediënten mooi verdeeld zijn over de nasi.
Voeg de ananasblokjes, rozijnen, cashewnoten en kleine garnalenstukjes toe. Blijf roeren totdat de rijst mooi droog krokant is gebakken. Draai het vuur uit en doe de tomatenblokjes en bosuien erbij. Schep de pineapple fried rice in de halve ananas en leuk op met komkommerplakjes, extra bosui en de hele garnalen.
Eet smakelijk!