10 x rare eetgewoontes in het buitenland

Heerlijk lekker op reis gaan. Heb je weleens goed om je heen gekeken als je in een ander land bent? Misschien heb je dan wel gemerkt dat ieder land andere eetgewoontes heeft. Wat in Nederland heel normaal is, is toch niet zo gewoon in andere landen. Reisblogger Marieke van TRVLMRK vertelt je de 10 rare eetgewoontes die zij tijdens haar reizen is tegengekomen.

Dit zijn volgens Marieke een aantal vreemde en grappige eetgewoontes in andere landen.

De etiquette van dineren in Nederland

Voordat ik wat vertel over eetgewoontes in andere landen, wil ik graag iets vertellen over de etiquette die wij in Nederland hanteren. Wij dineren in Nederland namelijk best wel formeel. De vork houden we in de linkerhand en het mes in de rechterhand. Wij eten maar zelden met onze handen. Er zijn maar een paar gerechten die we met onze handen eten, zoals kippenpootjes, garnalen en pizza. Zelfs boterhammen eten we (volgens de etiquette) met mes en vork. Dit doe je natuurlijk niet tijdens iedere lunch, maar in een lunchroom krijg je wel altijd bestek geserveerd. Ben je nog aan het eten dan liggen je mes en vork gedeeltelijk gekruist en als je klaar bent dan leg je je mes en vork aan de rechterkant van je bord. Dit gebruik wordt nog steeds veel toegepast en klopt helemaal volgens de Nederlandse etiquette.

Maar in veel landen geldt een andere etiquette op het gebied van eten en een paar voorbeelden deel ik graag met je.

  1. Slurpen in Azië

Ik blijf het altijd raar en onbeleefd vinden als iemand heel hard aan het slurpen is tijdens het eten. Maar in Azië geef je met slurpen juist een groot compliment aan de chef. Zo laat je merken dat je het eten erg lekker vind. Ook geloven ze in Azië dat slurpen de smaak van het eten verbetert.

  1. Eten met stokjes in Japan

In Nederland eten wij meestal sushi met stokjes en sushi met stokjes eten is over het algemeen goed te doen. Maar in Japan eet men bijna alles met stokjes, dus ook de noedels en de rijst. Wist je dat ze in alleen Japan al jaarlijks zo’n 25 miljard houten eetstokjes gebruiken? Zeker niet echt goed voor het milieu. Daarnaast zijn er nog meer regels voor het eten met stokjes in Japan. Zo mag je niet spelen met je stokjes. En je stokjes voor iets anders gebruiken dan je eten of het uiteinde van het stokje aanraken met je vinger, mag je daar niet doen. Tevens is het ook onbeleefd om eten door te geven met eetstokjes.

  1. Aan het eten ruiken in Tanzania

In Tanzania is het zeer onbeleefd om aan je eten te gaan ruiken. Hiermee geef je een signaal af dat het eten niet goed is. Zelf vind ik dit erg jammer, want de geur van eten vind ik zelf ook belangrijk. Maar ja, in Tanzania moet je toch echt gelijk met eten beginnen.

  1. Eetgewoontes in China

In China zijn er ook een aantal eetgewoontes die wij niet kennen in Nederland. Zo symboliseren lange noedels een lang leven in China. Daarom staat het snijden van je noedels gelijk aan het verkorten van je leven. Niet doen dus! Ook wijs je nooit met je stokjes naar iemand als je aan tafel zit. Zo draai je ook nooit een vis om op je bord, want dat brengt ongeluk, aldus de Chinezen.

  1. Starten met eten in Zuid Korea

In Zuid Korea begin je nooit met eten, maar wacht je tot de oudste persoon aan tafel begonnen is met eten. Dit is een teken van respect. Wij in Nederland zijn gewend om te beginnen met eten totdat iedereen zijn of haar eten heeft.

  1. Je linkerhand in India

Men eet in India met de handen, maar wel echt alléén met de rechterhand. De rechterhand wordt gezien als de schone hand en deze gebruik je om mee te eten en dingen op te pakken die niet ‘vies’ zijn. De linkerhand daarentegen gebruik je voor andere dingen, zoals het schoonmaken van jezelf na bijvoorbeeld een toiletbezoek.

  1. Met je handen eten in Brazilië

Brazilianen eten helemaal niks met hun handen, dus ook pizza of kippenpootjes moeten met mes en vork gegeten worden. Eventueel mag je het eten wel met een servet oppakken. Eten afslaan wordt in Brazilië trouwens ook gezien als erg onbeleefd. Dus heb je geen eetlust hebben, verzin dan maar snel een smoesje dat je allergisch bent ofzo. Boeren aan tafel wordt in Brazilië ook niet gewaardeerd.

  1. Praten tijdens het eten in Bolivia

In Bolivia is het niet toegestaan om aan tafel te praten over werk. Dit geldt al helemaal bij een sociale gelegenheid, zoals een diner bij iemand thuis of een bruiloft. Bij een zakelijke eetafspraak moet je altijd wachten tot degene die je heeft uitgenodigd zelf als eerste begint over zaken.

  1. Zout in Egypte

Zorg dan dat je nooit zout op je eten strooit in Egypte. Dit is namelijk een grote belediging voor een kok en je geeft een signaal dat je eten niet lekker vind.

  1. Eten en drinken in Rusland

Wanneer je in Rusland een fles Wodka leegdrinkt, dan plaats je daarna de lege fles op de grond. Russen geloven immers dat een lege fles op tafel ongeluk brengt. De Russen vinden het ook erg onbeleefd om eten van het bestek te likken waarmee je je eten snijdt.

Like Marieke – TRVLMRK op facebook om meer van haar reis avonturen te volgen.

Translate»
Lees vorig bericht:
The Avocado Show Boutique Amsterdam Zuid
Ff snel een avocadotoast doen bij The Avocado Show Boutique

Sta je bij grote broer The Avocado Show op de Daniël Stalpertstraat in de Pijp in de rij om binnen...

Sluiten