Dit zijn mijn favoriete restaurants en topmomenten van 2018

Het einde van 2018 nadert en tja dan word ik ook een beetje emo. Terugblikken op de hoogtepunten, de mooiste eetmomenten en de culinaire creaties die voor vuurwerk in mijn mond zorgden. Je kent het wel. En al terugdenkend heb ik mijn ‘highs’ voor je opgeschreven. Wie weet leuk voor op je foodbucketlist.

De beste restaurants in Amsterdam van 2018

Café Remouillage

Via een vriend van mij kreeg ik het nummer van Jonathan Sparber. “Een vriend van mij gaat een restaurant openen, je kunt hem bellen.” En dat deed ik uiteraard. In de eerste paar minuten dat ik Jonathan sprak wist ik dat ik te maken had met een bijzondere chef. Sparber is niet bang om te experimenteren en bijzondere gerechten op tafel te zetten zoals vissenkop. Een paar weken nadat Cafe Remouillage open ging schoof ik aan voor een avond vorkje prikken.

Café Remouillage vissenkop uit eten Amsterdam

Alledaagse gerechten en crowd pleasers vind je niet bij Café Remouillage. Wel pure gerechten gemaakt van de mooiste producten. De zaak is sober en stijlvol ingericht en het is een uniek restaurant. Ik ben fan van deze toko en moet er snel weer eens heen.

Lees meer over Café Remouillage

101 Gowrie

101 Gowrie is het restaurant van Alex Haupt. Haupt is pas 27 lentes jong en afkomstig van down under. Ik ontmoette hem toen hij nog bij Ron Gastrobar Oriental werkte en kwam hem weer tegen toen hij als chef werkte bij Hoofdstad Brasserie. Ongeveer een maand geleden opende hij dan eindelijk zijn eigen restaurant 101 Gowrie.

101 Gowrie restaurant Alex Haupt

Nog voordat het restaurant in de Pijp open ging mocht ik proeven van het menu dat bestaat uit gerechten met een knipoog naar de herkomst en historie van de Nederlandse keuken. New Dutch Cuisine noemt Alex het. Maar naast zijn versie van een ham kaas tosti (zie hierboven) eet je er ook gerechten waarbij zijn Japanse roots naar voren komen). Ik hou van de bijzondere combinaties die Alex maakt en zijn smaakexplosies. Dit minimalistisch ingerichte restaurant in de Pijp is dan ook zeker één van mijn toppers van 2018.

Lees meer over 101 Gowrie

212

Al buiten begint het avontuur. Want 212 huist in een prachtig hoekpand aan de Amstel. Om het restaurant te bereiken bestijg je de trap. Terwijl je dat doet kun je door de glazen pui links van de trap alvast een glimp opvangen van het bijzondere restaurant. Het restaurant heeft geen tafels, maar een giga bar die om de keuken en de keukenbrigade is heen gebouwd. Eigenaren en chefs Thomas en Richard kookten restaurant Bord’Eau naar twee sterren en dat merk je als je hier aan de bar zit. Het team is volledig op elkaar ingewerkt en draait soepeltjes om elkaar heen. Omdat je direct aan de keuken zit te eten wordt je vanuit de keuken bedient en dat is wel heel erg tof. En jemig wat ziet de zaak er te gek uit en wat zijn de gerechten prachtig. Er lijkt overal over nagedacht te zijn. Zo past het brood precies in het mandje en vind je je bestek in de lade onder het barblad. Wauw, dineren bij 212 is een beleving op zich.

Meer lezen over 212

restaurant 212 Amsterdam Amstel

Daalder

Zo’n twee jaar geleden blies chef Dennis Huwaë restaurant Daalder nieuw leven in. Voorheen stond Huwaë aan het roer van het keukenteam van &Mohsik** en bij Daalder heeft hij zowel het interieur als het menu flink aangepakt. Kunstige gerechten met hier en daar een Aziatische twist, prachtig in elkaar gezette bites (als je weleens zijn versie van sushi hebt gegeten, dan weet je wat ik bedoel) en meer van dat soort fijne dingen. Toen ik Dennis ongeveer een jaar geleden voor het eerst ontmoette droop zijn ambitie en passie er vanaf. Hij heeft Daalder zeker weer naar grote hoogtes getild en ik ben benieuwd wat hij nog meer voor ons in petto heeft.

Meer over Daalder

Fotografie door De Vaste Clique

De beste Italiaan van 2018

Het afgelopen jaar streek ik neer bij verschillende Italiaanse restaurants, maar deze drie zijn mij in het bijzonder bijgebleven.

Primi Amsterdam

Het is een feest om bij Valerio en Mateo aan te schuiven. Valerio is een geboren host en Mateo weet de meest prachtige Italiaanse gerechten op tafel te toveren. Coquilles, smaakvolle pasta’s en nog veel meer lekkers. Echt als je hier nog nooit bent geweest en je houdt van Italiaans eten, dan moet je zeker eens een keer naar Primi Amsterdam.

Lees meer over Primi.

Primi Vondelpark Amstelveenseweg

Prachtig pasta gerecht bij Primi Amsterdam

Dappertutto

Dit is echt comfort food ten top. Op een herfstige avond nam ik plaats aan een tafeltje bij Dappertutto in Amsterdam Oost. En ik ging rollend naar buiten. Heerlijke comforting Italiaanse gerechten gemaakt door chef Guido waarbij zelfs grote eters even hun best moeten doen. Ken ‘doet de voorkant’ en is een enorme lieverd die ervoor zorgt dat je niets tekort komt. Echt een heerlijke plek.

Dappertutto Italiaans restaurant Amsterdam Oost

Cecconi’s

Cecconi’s vind je op de begane grond van het prachtige Soho House. Het restaurant is groots opgezet, maar voelt ondanks dat toch homey. Sober en minimalistisch is het restaurant niet. Het is prachtig en luxe ingericht. Echt je kijkt je ogen uit. Ondanks de chique inrichting heeft Cecconi’s een betaalbare kaart met hierop Italiaanse klassiekers (met een twist). Vooral de pasta met kreeft is niet te doen goed. Soms droom ik er nog van.

Meer over Cecconi’s

Cecconi's Amsterdam Italiaans restaurant

Pasta met kreeft bij Cecconi’s

Beste Aziatisch restaurant van 2018

Bij FuLu Mandarijn at ik het beste Sichuan diner ooit. Wauw wat een smaken, wat een presentatie. Echt een aanrader als je gek bent op deze Chinese keuken. Wel handig als je houdt van een pepertje in je eten, want daar zijn ze niet vies van.

Ik hou van Chinees fonduen, Yuan’s Hotpot is het allereerste hotpotrestaurant van Amsterdam. Je krijgt je eigen tafeltje met een afzuigkap erboven en een nis in de tafel waar de pan met hete bouillon precies in past. Er is een enorme keuze aan ingrediënten om in je hotpot te stoppen en het hele gebeuren is één groot feest.

Tensai Ramen in Rotterdam maakt haar eigen noedels en dat proef je. Hun deegslierten zijn zo mooi stevig en ze hebben per broth ook een andere noedelsoort. Tantanmen, tonkotsu, tsukemen, ze hebben het allemaal.

Één van de grootes verrassingen van dit jaar was 29 Spices. Het smalle zaakje tovert Indian streetfood gerechten uit de keuken. Je eet hier dus net zoals in de straten van India. De kaart stond vol met gerechten die mij niets zeiden, dus ik liet me verrassen. Het resulteerde in een line up van gerechten met prachtige texturen en geweldige smaken. Echt een aanrader.

Kit 384 was een ware beleving. Kit had hiervoor een omakase op zijn studentenkamer en nu heeft hij een verborgen restaurant in The Dylan. Klinkt cool? Dat is het ook! Met max zes man per avond zit je aan zijn aanrecht en maakt hij een tig gangen sushimaaltje voor je. De smaken zijn mindblowing, de ervaring onvergetelijk. Echt als je hier een plekkie kunt scoren, doe het!

Meer over Kit 384

Beste gerechten die ik at in 2018

Soms heb je van die gerechten waar je over blijft fantaseren. Dit waren dé gerechten van 2018 waar ik soms nog naar terug verlang.

Alle gerechten bij De Kromme Watergang** waren geweldig. Wat een geuren, smaken en presentatie. Maar wat me het meeste bijbleef waren de kippenkontjes. Zo zacht, zo smaakvol en gewoonweg fantastisch. De serveerster scoorde nog een extra portie hiervan zodat we extra veel kippenkontjes hadden.

Ik hou niet van desserts. Dat zeg ik steeds weer en meestal sla ik het nagerecht dan ook over. Maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan bij het Daalder. Hun stroopwafeldessert heeft de perfecte balans tussen zout en zoet en is goddelijk. Hiervoor mag je me altijd wakker maken. Ik eet het ter plekke in bed op 🙂

Restaurant Daalder stroopwafelijs

Ik hou sowieso van buikspek, maar de buikspek bij FuLu Mandarijn is het gewoon helemaal. Wat een smaaksensatie, niet normaal. Ik moet gauw weer terug voor een portie buikspek.

Voor mijn verjaardag nam mijn vriend me mee naar Parijs. Hij had gereserveerd bij Chateaubriand*. Toen ik de kokkels naar binnen lepelde had ik het niet meer. Wat een heerlijkheid. Ik moest bijna huilen zo fijn was het.

Chateaubriand restaurant Parijs

Anthony Bourdain tipte Spicy Crab bij Under The Bridge in Hong Kong. Wij gingen erheen en ik at de lekkerste krab ooit.

Spicy Crab Under Bridge beste krab Hong Kong

Spicy Crab Under Bridge beste krab Hong Kong

Mooiste ervaringen van 2018

Het afgelopen jaar staat bol van de mooiste momenten. De meest fantastische foodgerelateerde momenten waren:

Vorig jaar organiseerde ik samen met Roger Bloem van Cityguys de eerste editie. Dit jaar deden we het dunnetjes over. De Foodbloggers Awards 2018 was groter, gaver en cooler dan de eerste keer. Zo trots om horeca Amsterdam deze awards te mogen uitreiken.

Eten is mijn grote liefde. Ik kan het de hele dag hebben over eten. Ik kook het liefste de hele dag en het opeten daar ben ik ook niet vies van. Het is een zegen om iemand in mijn leven te hebben met wie ik deze passie kan delen. Mijn vriend is net zo’n serious foodie als ikzelf en de meeste eetavonturen beleef ik met hem. Ik eet en kook zelden in mijn eentje. Negen van de tien keer kook ik met hem of zit hij aan de andere kant van de tafel. Onze food avonturen van 2018 naar Hong Kong, Bangkok, Zeeland, Parijs, Lille, Amsterdam en Rotterdam waren onvergetelijk.

Vroeger vond ik de Chinese gerechten die mijn moeder thuis op tafel zetten helemaal niets. Ik at het niet en wilde liever Hollandse pot of Italiaans. Naarmate ik ouder werd ging ik haar comforting dishes steeds meer waarderen en missen. Sinds kort heb ik besloten om haar recepten samen met haar te koken en op te schrijven. Zo geweldig mooi om samen te doen. En soms deel ik haar recepten op bySam. Zoals het char siu recept van mijn moeder

Grootste teleurstelling van 2018

Tja die zijn er ook. Niet zo heel vaak gelukkig. Maar één van de allergrootste culinaire teleurstelling, decepties zelfs, van 2018 was toch wel Jay Fai in Bangkok. Michelin gaf haar eetgelegenheid een ster. De vrouw met rode lippenstift en duikbril maakte volgens Michelin een krabomelet waar je u tegen zegt. Sindsdien staan er rijen dik voor haar foodspot. Vaste gasten kunnen er niet meer eten vanwege de lange wachtrij en haar dochter moest zelfs een reserveringssysteem aanschaffen om alle aanvraag aan te kunnen. Toen we afgelopen mei in Bangkok waren was ik toch benieuwd. We moesten in totaal drie uur wachten. Ik kan je vertellen dat er weinig gerechten zijn die drie uur wachten waard zijn en zo ook deze omelet niet. Jazeker hij was mooi krokant, goed gevuld en fijn van smaak. Maar drie uur in de hitte bivakkeren om mijn tanden erin te kunnen zetten? No way. Dus dat doe ik nooit meer.

Ik heb wel een mooie foto van d’r kunnen nemen.

Jay Fai Bangkok Michelinster

 

Translate»
Lees vorig bericht:
vegan ramen restaurant Juku Amsterdam
Dit net geopende ramenrestaurant serveert ook vegan ramen (PERMANENT GESLOTEN)

JŪKU ramen is net geopend in hartje Amsterdam. Lees verder

Sluiten