Chinese eend met five spice poeder uit de oven

Als je weleens Peking eend hebt gegeten dan heb je wellicht gemerkt dat dit Chinese eendengerecht een typische smaak heeft. Je herkent het direct en het is niet een smaak dat je vaak in bijvoorbeeld de Franse Keuken tegenkomt. Dit herkenbare ingrediënt van Peking eend heet five spice powder, in het Nederlands vijfkruidenpoeder. Dit is een melange van verschillende kruidenpoeders, waaronder steranijs, kruidnagel en sichuanpeper.

Pekingeend cravings

Als je net zoals ik zo af en toe opeens een sterk verlangen hebt naar Peking eend, maar niet altijd zin hebt om naar een Chinees restaurant of een Chinese toko te fietsen of te rijden, dan is dit recept voor eendenborst met five spice een goed idee om bij de hand te houden.

Dit heb je nodig voor twee personen eendenborst met vijfkruidenpoeder:

  • twee eendenborsten
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder
  • peper en zout naar smaak
  • hoisinsaus

Zo maak je de eend met five spice:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Haal de eendenborsten op tijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. De eendenborsten droog deppen met wat keukenpapier. Met een scherp mes aan de velkant een ruitpatroon insnijden. Dit doe je zodat het vel straks in de pan goed kan smelten en de eendenborsten in hun eigen vet bakken en het vel lekker krokant wordt. Verhit een koekenpan (zonder boter of olie!) op hoog vuur. Wanneer de koekenpan op temperatuur is, leg je de eendenborsten met de velkant onder in de pan. Bak aan de velkant voor 4 minuten. Draai vervolgens de eendenborst om en bak 3 minuten aan de andere zijde. Haal de pan van het vuur, draai de eendenborsten om zodat de velkant weer boven is. Verdeel de vijfkruidenpoeder over het vel. Maal vervolgens wat peper en zout over de eendenborsten. Als je een koekenpan hebt die ook in de oven kan (dus met ovenvaste handvat(ten)), zet dan de eendenborsten met pan en al in de oven (wederom met velkant boven). Bak de eendenborsten in 8 minuten rosé. Haal de eendenborsten na 8 minuten uit de oven en haal ze uit de pan en laat ze even een paar minuten rusten op een plank voordat je ze in plakken snijdt. Serveer met hoisinsaus.

Deze five spice eendenborst is heerlijk met gestoomde pannenkoekjes. Sowieso lijken eend en hoisin voor elkaar gemaakt te zijn. Doe er verder julienne gesneden komkommer en bosui bij en je hebt jezelf wat lekkers gemaakt. Maar deze eendenborst met vijfkruidenpoeder smaakt ook heerlijk in bijvoorbeeld een bao bun. Likje hoisin erbij en gepekelde komkommer en je hebt een top snack.

Zo maak je zelf de broodjes voor bao buns.

Translate»
Lees vorig bericht:
5x even wat anders dan gourmetten met Sinterklaas

Heerlijk avondje is gekomen. Lees verder

Sluiten