De lekkerste zuurdesembroodbakkerijen van Amsterdam

Er gaat niets boven vers gebakken zuurdesembrood met een krokante korst en een luchtige zachte binnenkant.

Zo eentje waar je het zure van de desem nog net proeft. En inmiddels zijn er in Amsterdam behoorlijk wat zuurdesembroodbakkerijen die op ambachtelijke manier brood maken. Hieronder vind je een lijst onderverdeeld in stadsdelen zodat je precies kunt zien welke zuurdesembakkerij dichtbij zit.

Zuurdesembrood kopen in Amsterdam West

Toen ik in 2010 in Amsterdam Oud-West ging wonen was het ontzettend lastig om goed zuurdesembrood te kopen in Amsterdam West. Maar Westside is in trek bij zuurdesembakkers om zich te vestigen en inmiddels zijn er maar liefst drie ambachtelijke bakkers waar je uit kunt kiezen.

Fort Negen

De kans is groot dat je de broodbaksels van broodbakker Maarten Langeslag in een Amsterdamse zaak hebt genomnomt. Voordat Langeslag zijn bakkerij aan de Jan Evertsenstraat begon bakte hij in de keuken van Restaurant De Kas brood voor gasten van De Kas en naburige restaurants. Inmiddels zijn zijn zuurdesembroden met een donkere korst en een mooie diepe zuurdesemsmaak (dankzij 26 uur fermenteren) te koop in zijn bakkerij in de Baarsjes.

Fort Negen
Jan Evertsenstraat 31
Amsterdam West | De Baarsjes
Bakkerij in Amsterdam West
website

Openingstijden Fort Negen:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur

Le Vain et le vin

Dat wordt ’s morgensvroeg in de rij staan als je het zuurdesembrood van Le Vain et le vin voor ontbijt wilt eten want het brood van deze kleine bakkerij is niet onbekend en zeker niet onbemind bij zuurdesembroodliefhebbers. Eigenaresse Florence bakt haar broden met desem dat ontstaat door natuurlijke fermentatie (levain). Het brood bakken heeft ze in geleerd bij de Ballymaloe Cookery School in Ierland en verder ontwikkeld in de keuken van Café Modern en Choux. En nu runt ze al een tijdje haar eigen bakkerij. Ik ben gek op haar smaakvolle broden met een harde, maar niet té harde korst en super fluffy binnenkant. Naast broden kun je in haar bakkerij slash natuurwinkel ook terecht voor galettes, tartelettes, canelés, vins naturel, koffie en andere delicatessen.

Levain et le vin
Jan Pieter Heijestraat 168
Amsterdam West | Oud-West
Zuurdesembakkerij | natuurwinkel
website

Openingstijden Levain et le vin:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Ulmus Bakkerij

Ulmus Bakkerij is begin dit jaar geland in de Baarsjes in Amsterdam West. Naast zuurdesembrood hebben ze ook croissantjes, chocoladebroodjes, focaccia en zoete baksels. Ze proberen zoveel mogelijk te werken met lokale en biologische ingrediënten

Ulmus Bakkerij
Cabralstraat 7
Amsterdam West | De Baarsjes
Zuurdesembakkerij in Amsterdam West
website

Openingstijden Ulmus Bakkerij:
Woensdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur

Bakker in Amsterdam Centrum

Zuurdesembrood scoren in het centrum van Amsterdam doe je bij deze bakkers.

Gebroeders Niemeijer

Ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer is een heus begrip in Amsterdam. Je kunt hier typische Franse baksels zoals stokbroden, croissantjes, canelé, financiers, macarons, éclairs en Franse (zuurdesem)broden inslaan. Alles wordt met de hand gemaakt en gebakken in hun grote steenoven. Je kunt ook ontbijten en lunchen bij deze bakkerij.

Gebroeders Niemeijer
Nieuwendijk 35
Bakker Amsterdam Centrum

Openingstijden Gebroeders Niemeijer:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 8.15 uur tot 17.30 uur
Zaterdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Bakkerij Wolf

Bakkerij Wolf op de Wolvenstraat is de nieuwste spot om prachtige baksels te kopen. Bij deze bakkerij in de Negen Straatjes kun je kiezen uit verschillende perfect gebakken zuurdesembroden, maar ook aardbei tartelettes, luchtige croissantjes, zuurdesembrioche en baguettes vind je allemaal bij deze nieuwe bakkerij. Oh en in het pand ernaast zijn ze bezig met Café Wolf. Hier kun je binnenkort zuurdesempizza’s smikkelen en vin naturel drinken.

Bakkerij Wolf
Wolvenstraat 22
Bakkerij Amsterdam Centrum

Openingstijden Bakkerij Wolf:
Donderdag tot en met zondag van 8.00 uur tot 16.00 uur.

Bakkerijen in Amsterdam Zuid

Zuurdesembrood kopen in Amsterdam Zuid? Dat kan bij deze zuurdesembakkers.

Rise Bakery

Rise Bakery is een nieuwe ambachtelijke bakkerij op de Albert Cuypstraat. De zaak wordt gerund door de Braziliaanse Bui, Zuid-Afrikaanse Sus en de Italiaanse Fede. Fede komt uit een heuse bakkersfamilie en zijn specialiteiten zijn Franse broden, zuurdesembrood en verschillende zoete baksels.

Rise Bakery
Albert Cuypstraat 208H
Amsterdam Zuid | De Pijp
Bakkerij | koffiebar
Website Rise Bakery

Openingstijden Rise Bakery:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur

Le Fournil voor Franse broden

Voor echt Frans brood ga je natuurlijk naar Le Fournil de Sébastien. De Franse bakker Sébastien Roturier had ooit tien jaar lang een bakkerij in Frankrijk en besloot samen met zijn Nederlandse vrouw Susan hetzelfde trucje in Nederland te doen. Rustieke stokbroden zoals je ze normaal gesproken alleen in Frankrijk kunt eten, prachtige zuurdesembroden met een stevige korst, maar ook de allerlekkerste croissants ooit, madeleines, briochebrood, gebakjes en meer. Het deeg voor het brood wordt tussen de 18 en 24 uur gerezen en dat proef je terug.

Le Fournil de Sébastien
Olympiaplein 119
Amsterdam Zuid | Oud-Zuid
Franse bakker in Amsterdam Zuid
bekijk de producten van Le Fournil

Openingstijden Le Fournil de Sébastien:
Maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur

Steeds meer restaurants verkopen hun huisgebakken brood. Bij deze restaurants kun je versgebakken zuurdesembrood voor thuis kopen.

Zuurdesembakkerijen in Amsterdam Oost

Waar kun je in Amsterdam Oost lekker zuurdesembrood kopen? Het antwoord op deze vraag vind je hieronder!

Stadsbakkerij As

Restaurant As mag er dan wel niet meer zijn, maar hun bakkerij is er nog gewoon. Stadsbakkerij As heeft een nieuw onderkomen gevonden in het pand van Rosa & Rita in Amsterdam Oost. Stoere stokbroden, hun alom bekende zuurdesembroden met robuuste korst en prachtige smaak en nog veel meer lekkers vind je bij deze nieuwe bakkerij in Oost. Maar ook huisgedraaide kroketten, sandwiches en delicatessen om je voorraadkast thuis mee aan te vullen.

Stadsbakkerij As
Conradstraat 471
Amsterdam Oost
Zuurdesembakker in Amsterdam Oost
website

Openingstijden Stadsbakkerij As:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 15.30 uur
Zaterdag van 9.00 uur tot 14.30 uur
Zondag gesloten

Bakkerij As broodbakker Amsterdam Oost

The Baking Lab

The Baking Lab is een circulaire bakkerij, LAB en café in één. Je kunt bij dit broodlab ready to eat zuurdesembroden kopen, maar ook bloem en gratis zuurdesemstarter om zelf aan de slag te gaan met brood bakken. Ze organiseren ook broodbakworkshops.

The Baking Lab
Linnaeusstraat 99
Amsterdam Oost
Bakker in Amsterdam Oost
Bestel je brood en lekkernijen in hun webshop en haal het op

Openingstijden The Baking Lab:
Maandag tot en met zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Ambachtelijke bakkerijen in Amsterdam Noord

Even een zuurdesembroodje scoren in Amsterdam Noord? Hieronder vind je de (huis)bakkers waar je een lekkere brood gemaakt met zuurdesem kunt kopen.

Broodbakkerij Ex

Eline Ex is de eigenaresse van Broodbakkerij Ex. In haar bakkerij op de Waddenweg in Amsterdam Noord bakt ze zuurdesembroden en croissants. Ik at haar brood bij 4840 en was gelijk verkocht. Is Amsterdam Noord te ver voor je? Iedere donderdag kun je haar vers gebakken brood ook afhalen bij Schuurmanoomkensgrissoti op de Overtoom en bij Potagie op de Mauritsstraat in Amsterdam Oost.

Broodbakkerij Ex
Waddenweg 10
Amsterdam Noord
Bakkerij Amsterdam Noord
Website Bakkerij Ex

Openingstijden Bakkerij Ex:
Woensdag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 16.30 uur

Huisbakkerij van Lard Breebaart

Je baan opzeggen om je volledig te storten op het bakkersvak. Lard Breebaart maakte deze moedige stap. Vanuit zijn huis in Amsterdam Noord bakt hij zijn ‘kometenbrood’ oftewel biologische zuurdesembroden. Maar je kunt er ook terecht voor taarten van zijn moeder. Wacht niet te lang om langs te gaan op de Kometensingel, want het is maar de vraag hoe lang Lard daar nog kan bakken aangezien hij nogal uit zijn voegen knalt daar.

Huisbakkerij van Lard Breebaart
Kometensingel 116
Amsterdam Noord
Bakkerij in Amsterdam Noord

Openingstijden Huisbakkerij van Lard Breebaart:
Dinsdag en zaterdag

Bakken voor de Buren

Dit is brood voor intimi. Jayne Jubb komt uit Yorkshire (Noord-Engeland) en bakt al haar hele leven. Samen met Sjoerd Servaas runt ze Bakker voor de Buren waarbij ze iedere vrijdag verse broden en patisserie bakt voor hun buren die op de befaamde BakBuurlijst staan. Alles wordt met de hand gemengd en gemaakt en je kunt kiezen uit rogge zuurdesembrood (zoals de Franse pain de campagne), iedere week wisselend brood en zoete lekkernijen zoals brownies, scones, fruittaartjes, cakes en koekjes. En om de week hebben ze ook een glutenvrij brood.

Wil je ook op de BakBuurlijst terecht komen? Stuur ze een mailtje (buiksloterbakery@kpnmail.nl) of bel/app ze op 06-34211789.

BuiksloterBakery & Cakes&Bakes (Bakken voor de Buren)
Buiksloterbreek 57
Amsterdam Noord
Website

Bakken voor de Buren doen ze alleen op vrijdagen.

Dolzon

Dolzon is ooit begonnen op de Van der Pekmarkt en inmiddels in een pand aan het Van der Pekplein getrokken. Je koopt hier zuurdesembrood, maar ook Franse broden, bolletjes, muffins, croissantjes, kaneelbroodjes.

Dolzon
Van der Pekplein 15A
Amsterdam Noord
Bakkerij in Amsterdam Noord
Website Dolzon

Openingstijden Dolzon:
Maandag gesloten
Dinsdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
Woensdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Donderdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
Vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Zaterdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
Zondag gesloten

Bakkerij in Amsterdam Noord en Oost

De Bakkerszonen

Johan Hartog en Martijn Meijer zijn heuse bakkerszonen, vandaar de naam De Bakkerszonen. In hun bakkerij in Amsterdam Noord bakken ze mooie zuurdesembroden, stokbroden, echte Hollandse broden, taarten, gebakjes en zelfs ijs. Oh en hun oliebollen behoren tot de beste van de stad. Hun moederdesem is op zaterdag 5 november 2016 geboren en ontstaan uit de moeder der graansoorten, de eenkoorn. Deze eenkoorn komt uit de omgeving en wordt in hun eigen molen gemalen. Inmiddels heeft De Bakkerszonen drie locaties: één bakkerij in Amsterdam Noord en twee bakkerij in Amsterdam Oost.

Lees hoe ik een ochtendje mocht meelopen en meebakken in de bakkerij van de Bakkerszonen.

De Bakkerszonen Mosveld
Mosveld 113
Amsterdam Noord
Bakkerij en bakkerscafé in Amsterdam Noord
website

De Bakkerszonen Beukenplein
Beukenplein 8
Amsterdam Oost
website

De Bakkerszonen Roetersstraat
Roetersstraat 21
Amsterdam Oost
website

Openingstijden De Bakkerszonen Mosveld:
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 uur tot 18.00 uur
Zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Zondag: gesloten 

Openingstijden De Bakkerszonen Beukenplein:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 16.00 uur

Openingstijden De Bakkerszonen Roetersstraat:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 15.00 uur

Franse bakker door heel Amsterdam

Noé

Franse bakkerij Noé wist in een korte tijd door heel Amsterdam op te poppen. De Nederlandse Martine en haar uit Frankrijk afkomstige echtgenoot runnen samen deze bakkerij. En wanneer haar drie oudste zoons vakantie of tijd hebben helpen ze ook een handje in de winkel. Hun doel is ervoor te zorgen dat iedereen gezond en duurzaam kan eten. Hun biologisch broodmeel komt van de molenaarsfamilie Moulin Marion uit de Rhône-Alpes in Frankrijk. Hun levain is Frans en is al 33 jaar oud. Hiermee streven ze ernaar het meest verse, romigste, meest verfijnde, smaakvolle, knapperige en toch zachte brood te bakken.

Noé Boulangerie & Patisserie
Vijzelgracht 20
Amsterdam Centrum
Bakkerij Amsterdam Centrum

Boulangerie Noé
Bloemgracht 2
Amsterdam Centrum
Bakkerij Amsterdam Centrum

Noé – Boulangerie & Pâtisserie BIO
Gustav Mahlerlaan 399
Amsterdam Zuid | Zuidas
Bakkerij Amsterdam Zuid

Noé (coming soon)
Haarlemmerdijk
Amsterdam Centrum
Bakkerij Amsterdam Centrum

website van Noé

Openingstijden Noé:

Vijzelgracht:
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Bloemgracht:
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Zuidas/Gustav Mahlerlaan:
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag van 8.00 uur tot 15.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 15.00 uur

Waar zitten alle zuurdesembakkerijen van Amsterdam precies? Bekijk ze allemaal op onderstaande kaart:

Ook interessant

Zuurdesembakkerijen in Amsterdam | waar kun je in Amsterdam goed zuurdesembrood kopen? | het beste zuurdesembrood in Amsterdam koop je hier | zuurdesembroden | ambachtelijk broodbakkers

Translate»
Lees vorig bericht:
brisket van de bbq
Barbecuen zoals in Chef’s Table BBQ? Dan moet je deze vijf bbq-gerechten zeker eens maken!

Met open mond heb ik zitten kijken hoe de Amerikaanse pitmasters prachtige stukken vlees bereidden op de bbq in de...

Sluiten