De lekkerste zuurdesembroodbakkerijen van Amsterdam

Er gaat niets boven vers gebakken zuurdesembrood met een krokante korst en een luchtige zachte binnenkant.

Zo eentje waar je het zure van de desem nog net proeft. En inmiddels zijn er in Amsterdam behoorlijk wat zuurdesembroodbakkerijen die op ambachtelijke manier brood maken. Hieronder vind je een lijst onderverdeeld in stadsdelen zodat je precies kunt zien welke zuurdesembakkerij dichtbij zit [geüpdatet 5 augustus 2024]

Zuurdesembrood kopen in Amsterdam West

Toen ik in 2010 in Amsterdam Oud-West ging wonen was het ontzettend lastig om goed zuurdesembrood te kopen in Amsterdam West. Maar Westside is in trek bij zuurdesembakkers om zich te vestigen en inmiddels zijn er meerdere ambachtelijke bakkers waar je uit kunt kiezen.

Fort Negen

De kans is groot dat je de broodbaksels van broodbakker Maarten Langeslag in een Amsterdamse zaak hebt genomnomt. Voordat Langeslag zijn bakkerij aan de Jan Evertsenstraat begon bakte hij in de keuken van Restaurant De Kas brood voor gasten van De Kas en naburige restaurants. Inmiddels zijn zijn zuurdesembroden met een donkere korst en een mooie diepe zuurdesemsmaak (dankzij 26 uur fermenteren) te koop in zijn bakkerij in de Baarsjes.

Fort Negen
Jan Evertsenstraat 31
Amsterdam West | De Baarsjes
Bakkerij in Amsterdam West
website

Openingstijden Fort Negen:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zondag van 8.00 uur tot 16.00 uur

Le Vain et le vin

Dat wordt ’s morgensvroeg in de rij staan als je het zuurdesembrood van Le Vain et le vin voor ontbijt wilt eten want het brood van deze kleine bakkerij is niet onbekend en zeker niet onbemind bij zuurdesembroodliefhebbers. Eigenaresse Florence bakt haar broden met desem dat ontstaat door natuurlijke fermentatie (levain). Het brood bakken heeft ze in geleerd bij de Ballymaloe Cookery School in Ierland en verder ontwikkeld in de keuken van Café Modern en Choux. En nu runt ze al een tijdje haar eigen bakkerij. Ik ben gek op haar smaakvolle broden met een harde, maar niet té harde korst en super fluffy binnenkant. Naast broden kun je in haar bakkerij slash natuurwinkel ook terecht voor galettes, tartelettes, canelés, vins naturel, koffie en andere delicatessen.

Levain et le vin
Jan Pieter Heijestraat 168
Amsterdam West | Oud-West
Zuurdesembakkerij | natuurwinkel
website

Openingstijden Levain et le vin:
Maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur
Zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Ulmus Bakkerij

Ulmus Bakkerij bevindt zich middenin de Baarsjes in Amsterdam West. Naast zuurdesembrood hebben ze ook croissantjes, chocoladebroodjes, focaccia en zoete baksels. Ze proberen zoveel mogelijk te werken met lokale en biologische ingrediënten

Ulmus Bakkerij
Cabralstraat 7
Amsterdam West | De Baarsjes
Zuurdesembakkerij in Amsterdam West
website

Openingstijden Ulmus Bakkerij:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur
Zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 15.00 uur

Bakker in Amsterdam Centrum

Zuurdesembrood scoren in het centrum van Amsterdam doe je bij deze bakkers.

Gebroeders Niemeijer

Ambachtelijke Franse bakkerij Gebroeders Niemeijer is een heus begrip in Amsterdam. Je kunt hier typische Franse baksels zoals stokbroden, croissantjes, canelé, financiers, macarons, éclairs en Franse (zuurdesem)broden inslaan. Alles wordt met de hand gemaakt en gebakken in hun grote steenoven. Je kunt ook ontbijten en lunchen bij deze bakkerij.

Gebroeders Niemeijer
Nieuwendijk 35
Bakker Amsterdam Centrum

Openingstijden Gebroeders Niemeijer:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 8.15 uur tot 17.00 uur
Zaterdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Zondag van 9.00 uur tot 17.00 uur

Bakkerij Wolf

Toen Bakkerij Wolf opende op de Wolvenstraat was het al snel duidelijk dat je hier moest zijn voor de meest prachtige baksels. Bij deze bakkerij in de Negen Straatjes kun je kiezen uit verschillende perfect gebakken zuurdesembroden, maar ook aardbei tartelettes, luchtige croissantjes, zuurdesembrioche en baguettes vind je allemaal bij deze bakkerij. Oh en in het pand ernaast vindt je Café Wolf. Hier kun je zuurdesempizza’s smikkelen en vin naturel drinken. Inmiddels is er een tweede Bakkerij Wolf op de Rozengracht.

Bakkerij Wolf Wolvenstraat
Wolvenstraat 22
Bakkerij Amsterdam Centrum

Openingstijden Bakkerij Wolf Wolvenstraat:
Maandag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Dinsdag tot en met zondag van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Bakkerij Wolf Rozengracht
Rozengracht 200
Bakkerij Amsterdam Centrum

Openingstijden Bakkerij Wolf Rozengracht:
Maandag tot en met zondag van 8.00 uur tot 16.00 uur

Bakkerijen in Amsterdam Zuid

Zuurdesembrood kopen in Amsterdam Zuid? Dat kan bij deze zuurdesembakkers.

Bakkerij Mater

De meeste mensen gaan als ze met pensioen gaan het wat rustiger aan doen, maar dat was niet aan Willem besteed. Hij begon Bakkerij Mater op de Ceintuurbaan. Bij dit familiebedrijf kun je naast zuurdesembrood ook andere baksels kopen. Er is een lange tafel waar je aan kunt eten en drinken.

Bakkerij Mater
Ceintuurbaan 320
Bakkerij in de Pijp
Website Bakkerij Mater

Openingstijden Bakkerij Mater
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur
Zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur

Rise Bakery

Rise Bakery is een ambachtelijke bakkerij op de Albert Cuypstraat. De zaak wordt gerund door de Braziliaanse Bui, Zuid-Afrikaanse Sus en de Italiaanse Fede. Fede komt uit een heuse bakkersfamilie en zijn specialiteiten zijn Franse broden, zuurdesembrood en verschillende zoete baksels.

Rise Bakery
Albert Cuypstraat 208H
Amsterdam Zuid | De Pijp
Bakkerij | koffiebar
Website Rise Bakery

Openingstijden Rise Bakery:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 15.00 uur
Zondag gesloten

Le Fournil voor Franse broden

Voor echt Frans brood ga je natuurlijk naar Le Fournil de Sébastien. De Franse bakker Sébastien Roturier had ooit tien jaar lang een bakkerij in Frankrijk en besloot samen met zijn Nederlandse vrouw Susan hetzelfde trucje in Nederland te doen. Rustieke stokbroden zoals je ze normaal gesproken alleen in Frankrijk kunt eten, prachtige zuurdesembroden met een stevige korst, maar ook de allerlekkerste croissants ooit, madeleines, briochebrood, gebakjes en meer. Het deeg voor het brood wordt tussen de 18 en 24 uur gerezen en dat proef je terug. En wat supertof is, bakker Sébastien heeft nu ook desembroden gemaakt van oergranen zoals eenkoorn en emmer. Deze granen zijn tienduizenden jaren oud en de moeder van alle granen.

Le Fournil de Sébastien
Olympiaplein 119
Amsterdam Zuid | Oud-Zuid
Franse bakker in Amsterdam Zuid
bekijk de producten van Le Fournil

Openingstijden Le Fournil de Sébastien:
Maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 19.00 uur
Zondag gesloten

Zuurdesembakkerijen in Amsterdam Oost

Waar kun je in Amsterdam Oost lekker zuurdesembrood kopen? Het antwoord op deze vraag vind je hieronder!

Olaf Brood

Struinend over de Dappermarkt en op zoek naar mooi desembrood? Dan is Olaf Brood waar je heen moet! Deze nieuwe bakkerij heeft naar brood gebakken met desem ook mooie baguettes, andere lekkere dingen uit de oven zoals bolussen en ik zag zelfs een panzenella voorbij komen (wat een goed idee om oud brood een goede bestemming te geven!). Nadat je je boodschappentas hebt gevuld kun je ook nog even aan de bar hangen op de barkruk om je aangeschafte lekkernij(en) op te peuzelen.

Olaf Brood
Dapperstraat 42/Dappermarkt
Bakkerij in Amsterdam Oost

Openingstijden Olaf Brood:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur
Zondag gesloten

Bakkerij Mas

Tijdens de coronaperiode zat uitvoerend filmproducent Suzanne Corbeek opeens zonder werk. Maar dat betekende niet dat ze stil zat. Sterker nog, ze besloot aan het bakken te gaan. Eerst nog taartjes, maar al snel raakte ze gefascineerd door het bakken van brood. Haar missie: het bakken van luchtig zuurdesembrood masteren. In juli 2020 besloot ze de opleiding tot (desem)bakker de ‘Bakery Institute’ in Zaandam te volgen. Het bakken begon gewoon thuis en met een crowfunding haalde ze geld op om een bakkerij te beginnen. Die heeft ze nu geopend op de Newtonstraat in Amsterdam Oost. Naast brood en andere gebakken dingen kopen, kun je hier ook simpele gerechtjes kopen (denk focaccia, stokbroodjes, tosti’s en belegde broodjes. Maar dit is niet genoeg, want ze zijn een crowfunding begonnen voor een tweede locatie.

Bakkerij Mas
Newtonstraat 101
Bakkerij in Watergraafsmeer in Amsterdam Oost
Website Bakkerij Mas

Openingstijden Bakkerij Mas:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur
Zondag gesloten

Millie Vanillie

Millie Vanillie is een stijlvolle bakkerij in Cruquius in Amsterdam Oost. Sara Beemsterboer werkte hiervoor als kok in verschillende restaurants en werkte bij diverse bakkerijen om de kneepjes van het bakkersvak te leren. Ze durfde het aan om in het nog heel erg upcoming Cruquius een bakkerij te openen en dat bleek al snel een succesformule.

Millie Vanillie
Bottelarijstraat 1
Bakkerij in Cruquius in Amsterdam Oost
Website Millie Vanillie

Openingstijden Millie Vanillie:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 15.30 uur
Zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur

Stadsbakkerij As

Restaurant As mag er dan wel niet meer zijn, maar hun bakkerij is er nog gewoon. Stadsbakkerij As heeft een nieuw onderkomen gevonden in het pand van Rosa & Rita in Amsterdam Oost. Stoere stokbroden, hun alom bekende zuurdesembroden met robuuste korst en prachtige smaak en nog veel meer lekkers vind je bij deze nieuwe bakkerij in Oost. Maar ook huisgedraaide kroketten, sandwiches en delicatessen om je voorraadkast thuis mee aan te vullen.

Stadsbakkerij As
Conradstraat 471
Amsterdam Oost
Zuurdesembakker in Amsterdam Oost
website

Openingstijden Stadsbakkerij As:
Maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 15.00 uur
Zondag gesloten

Bakkerij As broodbakker Amsterdam Oost

The Baking Lab

The Baking Lab is een circulaire bakkerij, LAB en café in één. Je kunt bij dit broodlab ready to eat zuurdesembroden kopen, maar ook bloem en gratis zuurdesemstarter om zelf aan de slag te gaan met brood bakken. Ze organiseren ook broodbakworkshops.

The Baking Lab
Linnaeusstraat 99
Amsterdam Oost
Bakker in Amsterdam Oost
Bestel je brood en lekkernijen in hun webshop en haal het op

Openingstijden The Baking Lab:
Maandag tot en met zondag van 8.00 uur tot 17.00 uur

Ambachtelijke bakkerijen in Amsterdam Noord

Even een zuurdesembroodje scoren in Amsterdam Noord? Hieronder vind je de bakkers waar je een lekkere brood gemaakt met zuurdesem kunt kopen.

Bakkerij Solinger

Bij het sympathieke Bakkerij Solinger op het NDSM in Amsterdam Noord koop je niet alleen heerlijke biologische zuurdesembroden, maar ook stokbroden en taarten.

Bakkerij Solinger
NDSM-plein 27
Amsterdam Noord | NDSM
Desembakkerij in Amsterdam Noord

Openingstijden Bakkerij Solinger:
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 15.00 uur
Zaterdag van 9.00 uur tot 15.00 uur
Zondag gesloten

Kometen Brood & Café

Ook Lard Breebaart begon tijdens de coronacrisis met brood bakken aan huis. Nadat zijn keuken en thuis te klein werden opende hij een bakkerij aan de Korte Papaverweg, maar al snel barste hij uit zijn voegen. En nu heeft hij een mega broodcafé en bakkerswinkel geopend op de Ms van Riemsdijkweg 2. Iedere dag van de week kun je hier verse desembroden, croissantjes en meer lekkernijen kopen. Je kunt ook ingevroren brood kopen die je thuis in je diepvries kunt gooien en kunt afbakken wanneer je wilt zodat je altijd vers Kometen brood in huis hebt. Het café is een hele chille spot voor ontbijt of lunch en je kunt er ook bakworkshops volgen.

Kometen Brood heeft ook een broodloket op het Marineterrein(Kattenburgerstraat 5 – 022) waar je op woensdag tot en met maandag terecht kunt.

Kometen Brood & Café
Ms van Riemsdijkweg 2
Desembakkerij NDSM Amsterdam Noord
Website

Openingstijden Kometen Brood:
Maandag tot en met zondag van 8.00 uur tot 16.00 uur

Dolzon

Dolzon is ooit begonnen op de Van der Pekmarkt en inmiddels in een pand aan het Van der Pekplein getrokken. Je koopt hier zuurdesembrood, maar ook Franse broden, bolletjes, muffins, croissantjes, kaneelbroodjes.

Dolzon
Van der Pekplein 15A
Amsterdam Noord
Bakkerij in Amsterdam Noord

Openingstijden Dolzon:
Maandag gesloten
Dinsdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
Woensdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
Donderdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
Vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur
Zaterdag van 8.30 uur tot 15.00 uur
Zondag gesloten

Bakkerij in Amsterdam Noord en Oost

De Bakkerszonen

Johan Hartog en Martijn Meijer zijn heuse bakkerszonen, vandaar de naam De Bakkerszonen. In hun bakkerij in Amsterdam Noord bakken ze mooie zuurdesembroden, stokbroden, echte Hollandse broden, taarten, gebakjes en zelfs ijs. Oh en hun oliebollen behoren tot de beste van de stad. Hun moederdesem is op zaterdag 5 november 2016 geboren en ontstaan uit de moeder der graansoorten, de eenkoorn. Deze eenkoorn komt uit de omgeving en wordt in hun eigen molen gemalen. Inmiddels heeft De Bakkerszonen drie locaties: één bakkerij in Amsterdam Noord en twee bakkerij in Amsterdam Oost.

Lees hoe ik een ochtendje mocht meelopen en meebakken in de bakkerij van de Bakkerszonen.

De Bakkerszonen Mosveld
Mosveld 113
Amsterdam Noord
Bakkerij en bakkerscafé in Amsterdam Noord
website

De Bakkerszonen Beukenplein
Beukenplein 8
Amsterdam Oost
website

De Bakkerszonen Roetersstraat
Roetersstraat 21
Amsterdam Oost
website

Openingstijden De Bakkerszonen Mosveld:
Maandag tot en met vrijdag van 7.30 uur tot 18.00 uur
Zaterdag van 8.00 uur tot 17.00 uur
Zondag: gesloten 

Openingstijden De Bakkerszonen Beukenplein:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 16.00 uur

Openingstijden De Bakkerszonen Roetersstraat:
Maandag tot en met zaterdag van 8.00 uur tot 15.00 uur

Waar zitten alle zuurdesembakkerijen van Amsterdam precies? Bekijk ze allemaal op onderstaande kaart:

Ook interessant

Zuurdesembakkerijen in Amsterdam | waar kun je in Amsterdam goed zuurdesembrood kopen? | het beste zuurdesembrood in Amsterdam koop je hier | zuurdesembroden | ambachtelijk broodbakkers

Translate»
Lees vorig bericht:
brisket van de bbq
Barbecuen zoals in Chef’s Table BBQ? Dan moet je deze vijf bbq-gerechten zeker eens maken!

Met open mond heb ik zitten kijken hoe de Amerikaanse pitmasters prachtige stukken vlees bereidden op de bbq in de...

Sluiten