Een middagje wijnen uit de Douro proeven bij mijn favoriete restaurant van het moment

Een middagje wijnen uit de Portugese wijnregio Douro drinken en bijpassende gerechten van chef patron Dennis Huwaë van restaurant Daalder eten? Klinkt fijn en weet je, dat is het ook.

De Dourostreek

Ten oosten van de stad Porto daar vind je de Dourostreek. Een regio dat maar liefst 45.726 ha aan wijngaarden telt waarop 39.111 wijnbouwers actief zijn. Zeker geen klein streekje dus. De vijf grootste wijnboys van de Douro (Symington, Fladgate, Sogrape, Sogevinus en Porto Cruz) hebben 80% van de markt in handen, je kunt je dus wel voorstellen dat heel veel wijnboeren het met heel erg weinig grond moeten doen. Daarom doen de meeste kleine wijnbouwers zaken met the big ones. Maar gelukkig besluiten steeds meer wijnmakers (veelal degenen die meer dan 7 hectare grond hebben) hun eigen wijnen te maken en te vermarkten. En dat is goed nieuws voor ons!

De streek staat overigens ook bekend om haar port. Aan de oevers van de Douro (die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan) vind je de terrasvormige wijngaarden waarop de druiven om port te maken erg goed gedijen. Maar naast port, komen er ook witte wijnen, rode wijnen en rosé wijnen uit deze Portugese streek.

Passie voor wijn

Deze middag zitten we aan een lange tafel in het voorste gedeelte van restaurant Daalder. Vijftien wijnproducenten uit de Douro zitten tussen de bloggers en journalisten in zodat je terwijl je eet en drinkt aan de betreffende wijnmaker vragen kunt stellen over zijn of haar (port)wijn. Wat ik zo ontzettend mooi en opvallend vond aan dit gezelschap is dat de passie voor hun wijn eraf spat. Wanneer de (port)wijn van de wijnmaker aan de beurt is, staat hij of zij even op om te vertellen over hetgeen we in onze glazen hebben. Opvallend is de bescheidenheid voor hun producten, maar de passie is er niet minder om. Want als je ze vervolgens persoonlijk vraagt naar hun wijnen dan vertellen ze graag over hun gebied, hoe ze hun wijnen maken en willen ze vooral dat je hun maaksel proeft.

Paulo Duarte van Casal de Loivos

Vol trots vult Patricia Alves de Sousa van Quinta de Gaivosa de glazen van haar buren extra bij met ‘haar’ witte port.

Douro wijn Portugal Daalder

Ze vergelijken deze wijnmaker met George Clooney. Ik zie de gelijkenissen wel. Jij?

Wijn spijs bij restaurant Daalder

Natuurlijk wordt er deze middag ook veel geproefd. De wijnmakers presenteren ieder één (port)wijn en Dennis Huwaë, chef patron van Daalder, heeft er bijpassende gerechten bij gemaakt. En als Dennis in charge is van de gerechten, dan weet je dat je om de oren wordt geslagen met de meest culinaire creaties. Want man wat kan deze man koken! In mijn interview met Dennis lees je meer over zijn carrière.

Aan wijnen geen gebrek deze middag.

Een amuse van gele tonijn in een gele curry om de smaakpapillen even wakker te schudden.

Op het bord: Noordzee krab, kamille, groene appel en kumbawa

In de glazen: 1) Teoria White 2) Busto Reserva Branco uit 2016

Op het bord: kabeljauw, wortel, jasmijn en calamansi.

In de glazen: 1) Aneto White Reserva 2) Quinta de Rede Reserva White uit 2016

Op het bord: wagyu shortrib, maïs, kumquat en daslook.

In de glazen: 1) Monte Sao Sebastiao Tinte 2) Quinta Dos Lagares VV44 3) Casa de Estera Touriga Nacional 4) Vale do Malho Reserva 5) Velha Geracao Grande Reserva.

Op het bord: Époisses en knolselderij.

In de glazen: 1) Quinta de Gaivosa porto white (10 jaar oud) 2) Quinta Das Lamelas (30 jaar oud).

Op het bord: Matcha cremeux met dragon, venkel en bosvruchten-viooltjesijs.

In de glazen: 1) Valriz (10 jaar oud) 2) Quinta de santa Eufemia LBV 2013 3) Bulas Colheita 1996 4) Sao Leonardo 30y Tawny

“Dat is mijn familie op het etiket,” vertelt mijn tafelbuurman Paulo Duarte.

Het blijft altijd weer een feest om bij Daalder te tafelen. Heerlijke smaken, mooie combinaties, verschillende texturen en verborgen zuurtjes. I love it.

Reserveren bij restaurant Daalder

Restaurant Daalder
Lindengracht 90
Amsterdam Centrum | De Jordaan
Lunch | diner | terras

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 14.30 uur en van 18.00 uur tot 22.00 uur
Zaterdag van 19.00 uur tot 22.00 uur
Zondag van 12.00 uur tot 14.30 uur en van 18.00 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”16″]

Tags: gegarandeerd goed uit eten | uit eten bij mijn favoriete restaurant | beste restaurant van Amsterdam | beste restaurant Amsterdam De Jordaan

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Bar Kauffmann Oost Amsterdam
Falafel en bierparadijs Bar Kauffmann Oost is eindelijk open

Een tijdje terug las je al op bySam dat Bar Kauffmann, oftewel bier en falafelparadijs, naar Amsterdam Oost komt. Lees verder

Sluiten