Kunst om op te vreten bij Bluespoon

Kunstwerkjes op een bord is nog nooit zo toepasselijk geweest als nu bij restaurant Bluespoon. Dit restaurant op de Prinsengracht komt namelijk met de allereerste eetbare expositie. Chef Sander Bierenbroodspot heeft een viergangenmenu samengesteld waarbij hij zijn inspiratie heeft gehaald uit vier films die 24/7 in het Andaz hotel vertoond worden. Het hotel dat zich midden op de grachtengordel bevindt is er eentje die je niet snel vergeet als je er eenmaal binnen bent geweest. Designer Marcel Wanders heeft zich namelijk op het interieur gestort en het is binnen net alsof je in het sprookje Alice in Wonderland bent beland. En om het nog allemaal iets meer arty farty te maken kun je je dus nu laten verrassen door vier gangen met food art. En deze lucky bastard mocht vorige week het nieuwe video art menu proberen.

Videokunst op je bord

Voordat ik het weet heb ik een heerlijk glas bubbels in mijn handen en we worden voorgeleid naar de videovoorstelling. Dit laatste is een kwartierdurend reeks van kunstzinnige korte films. De clips waar het menu dat we straks gaan proeven op geïnspireerd is. We trappen af met een Japans filmpje van Meiro Koizumi over een jongen die middenin Tokio staat. Hij belt zogenaamd zijn moeder om te kletsen over de dagelijkse dingen, maar in feite belt hij met een callcenter. Het filmpje staat symbool voor eenzaamheid in een wereldstad. En dit vertaalt zich op het bord naar een makreelgerecht. ‘De makreel zwemt rond in een school van vissen, maar belandt uiteindelijk eenzaam op dit bord,’ legt de chef uit. En deze makreel blijft gelukkig niet zielig alleen, hij heeft een mousse van avocado, finger lime, quinoa en radijs als sidekicks. Een mooi en fris gerecht. Er wordt een Grüner Veltliner van Wijnmaker Fred Loimer uit 2017 bij geschonken.

De tweede video (Rijpma’s Tape Generations) laat zien wat voor een eigen leven plakband gaat leiden als je het overgeeft aan zwaartekracht. Persoonlijk vond ik dit de leukste video omdat het er zo hypnotiserend is waar je naar blijft kijken. Deze video wordt gevolgd door een video van Anne De Vries, hij heet Forecast en is een filmpje met betoverende wolkenvelden. Chef Sander zorgt voor een Manzanilla sherrybewolking op het bord, met daaronder zachte coquilles. Ik geloof dat dit de fijnste bevolking en nog betere opklaring is die ik ooit heb gehad. We drinken er een witte Bourgogne uit 2016 bij van Domaine de la Verpaille uit de Viré-Clessé. Sowieso ben ik al fan van witte wijn uit de Bourgogne, maar deze heeft ook nog eens wat hout gehad, dus ik ben fan.

In de derde video van de Nederlandse artiesten Persijn Broersen en Margit Lukács zien we een bos, een verwijzing naar de Disney-klassieker Bambi, maar het hertje is in geen velden of wegen te bekennen. Op ons bordje krijgen we in eerste instantie ook heel veel groen (witte asperges, opperdoezer en artisjok) en geen dier, maar dan in een gietijzeren pannetje toch een dier. Geen hert, maar een perfect rosé gebakken lammetje. De rode wijn van Mas Las Cabes uit de Côtes de Roussilon combineert prachtig bij de lam.

De hekkensluiter van de kunstzinnige video’s is er eentje van Cristina Lusas; Abstraction Licking genaamd waarin de iconische lijnen, kleuren en vormen van Mondriaan voorbij komen afgewisseld met een schaduwpoppetjes die paaldansen om de lijnen. En als je het bord ziet weet je ook gelijk hoe de chef deze video heeft verwerkt in het gerecht. Geen uitleg nodig toch?

Bluespoon Amsterdam restaurant

Wow dit video art menu is wel een hele bijzondere manier om te dineren. Je kijkt toch op een andere manier naar je bord als je weet dat de chef zich heeft laten inspireren door een video. En ook te gek om te zien hoe hij het dan heeft geïnterpreteerd en vertaalt naar eetbare kunst.

Wil je jouw diner ook een extra dimensie geven? Je kunt dit kunstzinnige menu eten door van tevoren reserveren (en erbij te vermelden dat je dit menu wilt). Het viergangenmenu kost €70 per persoon. Je krijgt dan eerst een kleine tour, de video’s te zien en daarna ga je aan tafel.

Over de chef

Sander Bierenbroodspot (31) stond hiervoor bij Ciel Blue**, La Rive, Villa Joya** en Vrienden van Jacob* in de keuken en zwaait nu de scepter in de keuken van Bluespoon.

Reserveren bij Bluespoon

Bluespoon
Prinsengracht 587
Amsterdam Centrum | grachtengordel
Ontbijt | lunch | brunch | diner

Openingstijden:
Maandag tot en met zondag van 6.30 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”42″]

Tags: uit eten in Amsterdam Centrum | eten in de grachtengordel

Translate»
Lees vorig bericht:
Douro wijn Portugal
Een middagje wijnen uit de Douro proeven bij mijn favoriete restaurant van het moment

Een middagje wijnen uit de Portugese wijnregio Douro Lees verder

Sluiten