Zelf dumplings maken. Zo doe je dat!

Dumplings, oh ik ben er zo ontzettend gek op.

Heerlijke zachte wolkjes van deeg gevuld met lekkere dingen. En er zijn tig varianten van dumplings. Zo heb je Japanse gyoza met een uiteenlopende variatie aan vullingen die gestoomd en daarna gebakken worden, maar je hebt ook wontons (Chinese soepdumplings) waarbij het deeg van tarwebloem en ei een vulling van vlees en garnalen bij elkaar houdt. Maar je hebt ook siu mai, je weet wel één van de bekendste dim sumgerechten waarbij het deeg wordt gevuld met varkensgehakt en waarbij de dumpling aan de bovenkant open is. Een ander bekend dim sum dumpling is de ha kauw. Dit is een pakketje van garnaal waarbij het deeg vrij dik en een beetje doorzichtig is. En de dumpling die ik vandaag maak is een variant erop. Ik kwam hem tegen in een tijdschrift en heb het iets aangepast omdat ik geen spinazie had. Ik heb de vulling van garnaal vervangen door een vega vulling. Binnenkort ga ik de traditionele ha kauw met garnalen proberen te maken, dus wordt vervolgd.

Dit heb je nodig om zelf dumplings te maken:

Voor het dumplingdeeg:

  • 40 gram maizena
  • 40 gram aardappelzetmeel
  • 1 theelepel arachideolie
  • 80 ml kokend water

Voor de vulling:

  • Een bosui
  • 5 boomoren
  • 1 theelepel sojasaus
  • snufje witte peper
  • drie waterkastanjes

Zo maak je het dumplingdeeg

Zeef de maizena en aardappelzetmeel boven een middelgrote beslagkom. Dat had ik niet gedaan waardoor ik microklontjes kreeg in mijn deeg. Voeg de olie toe en het kokende water en roer alles met stokjes goed door elkaar. Als het deeg koel genoeg is om in je handen te nemen, kneed je het verder tot een egaal deeg. Doe het deeg in een ziplock zak (of leg het onder een stukje huishoudfolie) terwijl je de vulling maakt, op deze manier droogt het deeg niet uit.

Snijd en hak alle ingrediënten fijn en breng op smaak met de sojasaus en witte peper. Roer alles goed door en klaar is je vulling.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol ieder stuk tot een bal. Neem één bal en rol deze met een deegroller tot een deegvelletje met een diameter van ongeveer 10 cm. Doe de overige ballen terug in de ziplock of leg ze onder de folie. Neem het deegvelletje in je handpalm en bol je hand iets zodat er een kuiltje ontstaat waar de vulling in kan vallen. Schep een theelepel vulling in het midden van het deegvelletje. Breng de uiteinden van het deegvel naar elkaar toe, maar druk het niet aan! Terwijl je met je linkerhand het deeg vast houdt vouw je met je linkerhand plooien van het voorste lapje deeg totdat je een dumpling hebt.

Stoom de kussentjes in een met bakpapier bekleedde stoommandje boven een pan met matig kokend water in zes minuten gaar. Doe de deksel erop 🙂

Serveer met sojasaus of met Eaglesaus. Maan maan sik!

Tags: dumplings maken | zelf dumplings maken | zelf dim sum maken | vegetarische dumplings | dumplings recept | Aziatisch koken | Aziatische recepten

Lees vorig bericht:
Nomads Amsterdam
Bij Nomads in Amsterdam Oost vliegen de Vietnamese smaken je om de oren

Ieder half jaar switchen ze bij Nomads Amsterdam over op een andere type wereldkeuken. Lees verder

Sluiten