Zelf dumplings maken. Zo doe je dat!

Dumplings, oh ik ben er zo ontzettend gek op.

Heerlijke zachte wolkjes van deeg gevuld met lekkere dingen. En er zijn tig varianten van dumplings. Zo heb je Japanse gyoza met een uiteenlopende variatie aan vullingen die gestoomd en daarna gebakken worden, maar je hebt ook wontons (Chinese soepdumplings) waarbij het deeg van tarwebloem en ei een vulling van vlees en garnalen bij elkaar houdt. Maar je hebt ook siu mai, je weet wel één van de bekendste dim sumgerechten waarbij het deeg wordt gevuld met varkensgehakt en waarbij de dumpling aan de bovenkant open is. Een ander bekend dim sum dumpling is de ha kauw. Dit is een pakketje van garnaal waarbij het deeg vrij dik en een beetje doorzichtig is. En de dumpling die ik vandaag maak is een variant erop. Ik kwam hem tegen in een tijdschrift en heb het iets aangepast omdat ik geen spinazie had. Ik heb de vulling van garnaal vervangen door een vega vulling. Binnenkort ga ik de traditionele ha kauw met garnalen proberen te maken, dus wordt vervolgd.

Dit heb je nodig om zelf dumplings te maken:

Voor het dumplingdeeg:

  • 40 gram maizena
  • 40 gram aardappelzetmeel
  • 1 theelepel arachideolie
  • 80 ml kokend water

Voor de vulling:

  • Een bosui
  • 5 boomoren
  • 1 theelepel sojasaus
  • snufje witte peper
  • drie waterkastanjes

Zo maak je het dumplingdeeg

Zeef de maizena en aardappelzetmeel boven een middelgrote beslagkom. Dat had ik niet gedaan waardoor ik microklontjes kreeg in mijn deeg. Voeg de olie toe en het kokende water en roer alles met stokjes goed door elkaar. Als het deeg koel genoeg is om in je handen te nemen, kneed je het verder tot een egaal deeg. Doe het deeg in een ziplock zak (of leg het onder een stukje huishoudfolie) terwijl je de vulling maakt, op deze manier droogt het deeg niet uit.

Snijd en hak alle ingrediënten fijn en breng op smaak met de sojasaus en witte peper. Roer alles goed door en klaar is je vulling.

Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en rol ieder stuk tot een bal. Neem één bal en rol deze met een deegroller tot een deegvelletje met een diameter van ongeveer 10 cm. Doe de overige ballen terug in de ziplock of leg ze onder de folie. Neem het deegvelletje in je handpalm en bol je hand iets zodat er een kuiltje ontstaat waar de vulling in kan vallen. Schep een theelepel vulling in het midden van het deegvelletje. Breng de uiteinden van het deegvel naar elkaar toe, maar druk het niet aan! Terwijl je met je linkerhand het deeg vast houdt vouw je met je linkerhand plooien van het voorste lapje deeg totdat je een dumpling hebt.

Stoom de kussentjes in een met bakpapier bekleedde stoommandje boven een pan met matig kokend water in zes minuten gaar. Doe de deksel erop 🙂

Serveer met sojasaus of met Eaglesaus. Maan maan sik!

Tags: dumplings maken | zelf dumplings maken | zelf dim sum maken | vegetarische dumplings | dumplings recept | Aziatisch koken | Aziatische recepten

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Nomads Amsterdam
Bij Nomads in Amsterdam Oost vliegen de Vietnamese smaken je om de oren

Ieder half jaar switchen ze bij Nomads Amsterdam over op een andere type wereldkeuken. Lees verder

Sluiten