5 dingen die je kunt doen om de horeca te steunen tijdens corona

Jongens wat een bizarre tijd is dit.

Soms moet ik mezelf nog even knijpen om te checken of ik niet in een slechte droom ben beland. Helaas, het gebeurt echt. Aan de andere kant vind ik het ook prachtig en ontroerend hoe deze uitzonderlijke situatie soms het beste uit mensen kan halen. Ik moest gisteren wel even een traantje wegpinken toen ik in mijn tuin stond te klappen voor de mensen in de zorg die harder dan ooit werken en ik om mij heen geklap en vuurwerk hoorde.

Koken voor ouderen in tijden van corona

Ook in de horeca zie ik de meest hartverwarmende initiatieven voorbij komen. En dat terwijl deze branch zelf ook zwaar getroffen wordt door de noodzakelijk anti corona-maatregelen. Zo is Chef Jef van den Hout (chef bij sterrenzaak Le Restaurant) momenteel producten aan het verzamelen om langs te brengen bij ouderen. Hiermee wil hij naast deze kwetsbare groep helpen ook voedselverspilling tegen gaan. Volg Chef Jef om zijn initiatieven te bekijken, ze te delen en te kijken of je kunt helpen.

Help horeca coronavirus

5 dingen die je kunt doen om de horeca te steunen

Zoals ik al zei, de horecabranch heeft het zwaar vanwege de sluiting tot in ieder geval 6 april. Maar gelukkig kunnen wij de horecaondernemers helpen in deze pittige tijd. Hieronder vijf manieren om dit te doen:

Laat thuis bezorgen of haal af

Afgelopen maandag poste ik al een artikel met een lijst van restaurants in Amsterdam die overschakelen op delivery of afhaal. Zo tof om te zien hoe creatief ondernemers worden wanneer de middelen beperkt worden. Ook vind ik het geweldig om te zien hoe positief sommige ondernemers proberen te blijven in deze gekke tijd. Gisteren popte ik even langs bij 4850 om een filter koffie te halen en vers gebakken cinnamon buns te halen bij hun nieuwe take out (oftewel tafels in de open deuren). Ze maken er het beste van en ik ben blij dat ik gisteren mijn tanden mocht zetten in deze gruwelijk lekkere kaneelbroodjes. Zeker het uitproberen waard. En ’s avonds mocht ik snoepen van een driegangen diner van sterrenchef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks. Hoe vaak eet jij nou een sterrenmaaltje op een dinsdagavond aan je eigen keukentafel? Nou dit was mijn eerste keer en het was zeker voor herhaling vatbaar. Je kunt dit driegangenmenu (€32,50 pp) bestellen via Deliveroo.

Als je een beetje in de buurt van het restaurant waar je wilt bestellen woont, haal dan je maaltje af, dat scheelt ze waarschijnlijk weer bezorgtoeslag bij een bezorgdienst.

Op de speciaal voor nu opgetuigde site horecasteun.nl verzamelen ze de nieuwe initiatieven. Op dit moment heeft nog maar één Amsterdamse horecazaak zich aangemeld, maar dit zal vast snel oplopen naar meer.

Doneer geld aan de horeca

Een andere manier om je favoriete horecazaak te steunen is in plaats van te dineren, te doneren. Op de site Dineren is doneren vind je een overzicht van restaurants waar je geld kunt doneren zodat ze deze periode kunnen overleven. Onder andere De Vrouw Met de Baard, Wijmpje Beukers, La Perla, Pendergast, De Klepel, Sjefietshe, Foer, Restaurant JA, Frida Mexican Cantina, Wijnbar Paskamer, Alba Amsterdam, Rijks Amsterdam, Kaagman & Kortekaas, Eatmosfera Oost, Fyrre, Zoldering, Bar Bambino en nog veel meer geweldige zaken staan hiertussen (sorry ik kan ze niet allemaal noemen). En je kunt zelf ook zaken toevoegen aan het overzicht en uiteraard gelijk geld doneren.

Restaurant 101 Gowrie heeft een eigen campagne opgezet. Je kunt chef en eigenaar Alex Haupt van dit fantastische restaurant steunen door geld te doneren via zijn GoFund Me campaign. Je kunt dit bedrag overigens weer besteden aan je diner wanneer 101 weer opengaat.

Koop vouchers/cadeaubonnen

Een andere creatieve manier om je lievelingsrestaurant te steunen is cadeaubonnen of vouchers te kopen die je kunt besteden wanneer ze weer open kunnen. Door je aankoop wordt de kans groter dat ze daadwerkelijk ook weer open kunnen als de coronacrisis voorbij is. Zo kun je bij Cafe Remouillage, Restaurant Entrepot, Sjefietshe, Bar Alt, 4850, Lars Amsterdam en Gebr. Hartering op de site een cadeaubon kopen.

Ga eten, drinken etc bij horeca zodra het weer kan

Straks kunnen we weer uit eten bij onze favoriete spots. Misschien op 6 april, maar het kan ook langer duren. En ga dan ook. Want dat helpt zeker!

Delen maar

Jouw hulp, op wat voor manier dan ook, is natuurlijk te gek, maar in dit geval geldt zeker hoe meer hoe beter. Dus zeg het voort en zorg dat iedereen een beetje helpt en we komen er wel!

Translate»
Lees vorig bericht:
Michelinrestaurant Rijks bezorgt thuis coronavirus
Horeca Nederland dicht vanwege Coronavirus. Deze restaurants schakelen over op bezorgen en afhalen.

Alle horeca in het land is voorlopig dicht. Lees verder

Sluiten