Eindelijk een recept voor een massaman curry die smaakt zoals in Thailand

Massaman curry is mijn lievelings Thaise curry.

Een goede massaman curry bevat de juiste verhouding geroosterde pinda’s, aardappelen, kokosmelk, karademom, kaneel, tamarinde en meer lekkere dingen. En een goede massaman geeft me voor even het idee dat ik weer in Thailand ben. Ook geen straf! Al tijden ben ik op zoek naar het ultieme massaman curry recept. Ik heb dan ook al tig Thaise curry recepten geprobeerd, maar steeds weer was het niet dé massaman zoals ik hem heb gegeten in Thailand. Sowieso vallen alle recepten af waar er kant-en-klare currypasta’s worden gebruikt en de meeste curry’s hadden niet de dikte zoals een goede Massaman heeft of de smaak was niet goed. Maar nu dan eindelijk een recept voor Thaise massaman curry waar de smaak en textuur klopt. Je kunt hem maken met kippenvlees of met rundvlees. Hieronder het recept voor massaman curry met kip en op de foto hierboven een massaman met beef.

Kokosmelk en kokosroom

Dit gerecht valt op staat met het gebruik van de juiste Aziatische ingrediënten. Zo is het echt van belang dat je naast kokosmelk ook kokosroom gebruikt. Dit is de dikkere variant en zorgt ervoor dat de curry lekker dik en romig wordt. Deze kokosroom is niet te verwarren met santen, de kokoscrème blokjes die vaak worden gebruikt in de Indonesische keuken. Kokosroom zit vaak in blik of in grote pakken en je kunt het kopen bij een Aziatische supermarkt.

Dit heb je nodig voor de Thaise massaman curry

6 personen | 30 min bereidingstijd | 30 kooktijd | totale tijd ongeveer 1 uur

  • 3 kippenpoten met kippendijen eraan
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen
  • olie om in te frituren
  • 8 rode sjalotjes (te koop bij de toko)
  • 1 liter kokosmelk
  • 5 groene kardemompeulen (geroosterd in een droge koekenpan)
  • een flinke hand geroosterde en ongezouten pinda’s
  • 4 laurierblaadjes
  • 700 ml kokosroom
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 3-5 eetlepels vissaus
  • 2-5 eetlepels tamarindewater
  • 200 ml ananassap

Dit heb je nodig voor de massamancurrypasta

In deze Thais curry zitten ingrediënten die je waarschijnlijk niet in de reguliere supermarkt kunt vinden. Zoals de korianderwortel en laoswortel. Het is zeker aan te raden een tripje te maken naar een goede Aziatische supermarkt en koriander inclusief wortel te kopen, dit geeft zo’n andere dimensie van smaak dat je niet zomaar kunt vervangen door korianderblaadjes. Even zoeken dus, maar het is de moeite waard.

  • 5 gedroogde chilipepers, zaadjes verwijderd en geweekt
  • 4 eetelepels rode sjalotjes (fijngehakt)
  • 5 eetlepels knoflook (fijngehakt)
  • 2 eetlepels laoswortel (fijngehakt)
  • 3 eetlepels citroengras (fijngehakt)
  • 1 eetelepel schoongemaakte en fijngehakte korianderwortel
  • zout
  • 2 eetlepels geroosterde en ongezouten pinda’s
  • 1 eetlepel korianderzaadjes, geroosterd en fijngemalen
  • 1 theelepel komijnzaadjes, geroosterd en fijngemalen
  • 5 kruidnagels, geroosterd en fijngemalen
  • een halve nootmuskaat, platgestamd en even geroosterd
  • 2 stukjes foelie, geroosterd en fijngemalen
  • een stukje cassia kaneel van 2 cm, geroosterd en fijngemalen
  • 4 groene kardemompeulen, geroosterd en fijngemalen

Zo maak je de massaman curry

Hak de kippenpoten in vieren. Indien gewenst kun je de huid van de kip verwijderen. Was de kippenpoten en dep droog met een keukenpapiertje.

Schil de aardappelen, snij ze in vieren, leg ze in een kom met koud water om zo overtallige zetmeel eruit te halen.

Maak nu de currypasta. Bak de chilipepers, sjalotjes, knoflook, laoswortel, citroengras en korianderwortel kort in een koekenpan met een beetje water totdat het gaat geuren. Doe alles in een keukenmachine of Magimixer en doe het zout en de pinda’s erbij. Zeef alle andere kruiden en doe deze er ook bij. Blijf pureren totdat er een gladde pasta is ontstaan.

Verhit de olie in een grote pan en frituur hierin de stukken kip totdat ze een mooie lichtbruine kleur hebben. Haal de kip uit het vet en laat het uitdruipen op keukenpapier. Doe hetzelfde met de aardappelen en rode sjalotjes. Het frituren zorgt ervoor verzegelt de kip en andere ingrediënten, geeft ze een stevigere structuur en verrijkt de smaak van de curry.

Doe de kip in een grote diepe pan (zoals een le Creuset), doe er genoeg kokosmelk bij zodat de kip net bedekt is. Doe er niet teveel kokosmelk bij, anders wordt de smaak minder intens. Breng de kip in kokosmelk aan de kook. Zet het vuur lager wanneer de kokosmelk kookt en doe de kardemompeulen, pinda’s en laurierbladen erbij. Doe na tien minuten de aardappelen en de sjalotjes erbij.

Zet een middelgrote pan op gematigd vuur en doe hierin de kokosroom en de zelfgemaakte Thaise currypasta. Zet het vuur lager en blijf roeren zodat de kokosroom en currypasta niet verbranden. Laat het zo’n tien minuten pruttelen totdat je de kruiden begint te ruiken. Doe vervolgens de palmsuiker erbij. Hoeveel palmsuiker je erbij doet hangt af van je eigen voorkeur. Proeven dus terwijl je de palmsuiker erbij doet. Doe er liever minder in en stel het later bij dan teveel suiker erbij doen wat je later niet meer kunt corrigeren.

Doe vervolgens de vissaus en tamarindewater erbij.

Zelf tamarindewater maken

Ik heb zelf tamarindewater gemaakt door tamarindepeulen te pellen en een handvol pulp te weken in een kommetje met kokend water. Even laten staan, het pulp prakken en vervolgens zeven. Dit proces herhalen en je hebt zelfgemaakte tamarindewater.

Hoeveel vissaus en tamarindewater je in de Thaise curry doet hangt af van je eigen smaak en hoeveel palmsuiker je erbij doet. Dit moet in balans zijn. Dus wederom proeven en bijstellen. En pas op dat je niet teveel vissaus of tamarindewater erbij doet, je kunt het nog altijd aan het einde toevoegen als alle smaken ontwikkeld zijn.

Doe de kokosroom met massamancurrypasta bij de kip, aardappelen en sjalotjes en roer alles goed door elkaar. Doe de ananassap erbij en laat even pruttelen. Proef de massamancurry nogmaals en voeg eventueel wat smaakmakers toe.

Serveer de massamancurry met gestoomde witte rijst. Je kunt de Thaise curry eventueel invriezen.

Eet smakelijk!

Fantastische Thaise recepten

Dit recept voor Thaise massamancurry komt uit het kookboek ‘Thai Food‘ van Thai food goeroe David Thompson. Een musthave kookboek als je van echte Thaise gerechten houdt. Ik heb nu al meerdere recepten gekookt van hem en alle recepten zijn stuk voor stuk een hit. Ik kan niet meer zonder.

Tags: recept massaman curry | recept Thaise curry | Thaise recepten | Aziatische recepten | zelf Thaise curry maken | zelf massaman curry maken | Thaise currypasta maken | kookboek David Thompson | beste Thaise kookboek

Translate»
Lees vorig bericht:
Permanent Amsterdam Noord wijnbar bier koffie lunch diner
Permanent pop-up bier wijnbar en all day zaak in Amsterdam Noord

Permanent in Amsterdam Noord is tijdelijk, ja dat is juist de grap. Read more

Sluiten