Mexico City is moeiteloos cool en een paradijs voor foodies. Iedereen die een echt goede taco kan waarderen en niet vies is van een stad vol met vooruitstrevende food spots zal de hoofdstad van Mexico een warm hart toedragen na een bezoek. Eens, het historisch centrum is gewoonweg vreselijk: Het is onprettig druk, er heerst een opgejaagd sfeertje en het stikt van de toeristische winkels en eettentjes. Maar als je dit deel van Mexico-Stad links laat liggen en jezelf onderdompelt in de fantastische wijken Roma en Condesa maak je kennis met een stad dat qua uiterlijk en vibe wat weg heeft van LA en waar vriendelijke en relaxte mensen van de ene stijlvolle foodspot naar de andere bewegen en waar je zomaar opeens op een foodmarket terecht komt waar je killer taco’s hapt of je opeens tegen een ultra gaaf kledingzaakje stuit. Ik spendeerde drie dagen in deze waanzinnige stad en kwam erachter dat dit no way genoeg was om al het goeie dat deze toffe stad te bieden heeft tot me te nemen. Toen ik deze stad verliet besloot ik dan ook direct dat ik heel erg snel weer terugkom om nog meer van deze stad op te snuiven.
Je eet er de beste taco’s ooit
In Mexico City kun je de hele dag door je tanden in de lekkerste taco’s ooit zetten. Soms op plekken waar je het verwacht (tacorestaurants waar ze er met de benen uithangen), maar soms ook op plekken waar je het het minste verwacht zoals tussen de slagerstandjes in een verborgen foodmarket.
Het gave aan taco’s eten in het land van de taco is dat je combinaties en toppings aantreft waarvan je denkt huh? Maar waarvan je na één hap te hebben genomen moet bekennen dat het verdraaid goed smaakt. Zoals rijst en eieren en daar bovenop een flinke dot salsa. Lekker? Ja dus!
Ik heb behoorlijk veel taco’s gegeten in Mexico. Er zaten goeie en slechte tussen. Maar de beste taco’s hadden een super smeuïge topping en waren vaak zuur, zoet en zout tegelijk. Vier taco spots zijn me bij gebleven. Bij deze vier spots eet je de beste taco’s van Mexico.
Je kunt bij een Chef’s Table restaurant eten
Het geweldige restaurant Pujol bevindt zich in Mexico City. Heb je toevallig de Chef’s Table aflevering van Enrique Olvera gezien? Dan weet je wat deze beste man heeft betekent voor hoe mensen over Mexicaans eten denken. Werd Mexicaans voer voorheen gezien als vies en vet en goedkoop, dankzij Enriques Pujol en zijn andere restaurants doet Mexicaans eten weer mee in de wereld van fine dining. Grappig om te weten: Wij hadden al een reservering gemaakt bij Pujol, maar hadden nog helemaal geen ticket naar Mexico. We hadden eigenlijk zelfs nog niet eens besloten naar Mexico te gaan en twijfelden nog over het al dan niet bezoeken van Mexico-Stad. Maar wat ben ik blij dat we zijn gegaan en dat we een avond bij Pujol mochten spenderen. Want los van het feit dat je een onvergetelijke culinaire avond te wachten staat is het restaurant op zichzelf eentje om je ogen bij uit te kijken.
Het interieur is zo cool en het lijkt ze geen moeite te kosten. De bediening is alert en attent zonder irritant te zijn. We namen de proef op de som en als je van je stoel opstaat duurt het max 2o tellen voordat de bediende naar je servet loopt om hem netjes aan je stoelleuning te hangen. De kennis van de (Mexicaanse) wijnen is dik in orde en ook de pairing met de gerechten subliem. Dineren bij Pujol is meer dan een avondje uit eten gaan, ze zorgen voor een beleving op zich. Zo eet je je dessert in de tuin zodat je weer wakker en fris naar huis gaat.
En natuurlijk keken we ernaar uit om de mole die 1433 dagen op het vuur heeft gestaan en de baby maïs met mierensaus te proeven. Twee bijzondere gerechten die je voor altijd bij blijven.
Wat ook fijn is, de nota is redelijk zacht voor je portemonnee. Natuurlijk ben je goedkoper uit als je bij een ander restaurant of op straat eet. Maar wij gingen voor de volle ervaring inclusief wijnen en waren met z’n tweeën zo’n 350 euro kwijt en dat kun je niet bij alle andere World’s Best 50 restaurants zeggen (Pujol staat op nummer 20 van de wereld). Dus als je in Mexico City bent zeker een tafel bij Pujol proberen te scoren, je zult er geen spijt van krijgen.
Je kunt je storten op Mexicaans streetfood
In Mexico City struikel je over de foodtrucks. Op bijna iedere hoek staat er weer een pan op het vuur te pruttelen of wat lekkers te garen op de grill.
De Mexicanen staan er vaak rijen dik te wachten om zo’n snack uit het vuistje te kunnen bemachtigen.
Niet alle foodtrucks hebben producten waar je direct bij staat te watertanden, maar soms is het juist dan goed om gewoon plaats te nemen op een krukje en het gewoon te proberen. Het verbaasde mij soms hoe ze de meest grandioze gerechten uit een klein keukentje weten te toveren.
Lege stoelen wachten op hongerige streetfood fanaten.
Je kunt je verbazen over hoe ze overal verse taco’s maken
Voor Mexicanen is het iets super normaals: Verse taco’s die uit de tacomachine rollen. Maar hoeveel van deze apparaten ik ook in die 3,5 week voorbij zag komen, ik bleef er gebiologeerd naar kijken. Perfect Boomerangmateriaal trouwens.
En de taco’s zijn zo lekker in Mexico. En er zit ook behoorlijk wat verschil in qua smaak. Sommige taco’s hebben een duidelijk aanwezige maïssmaak, terwijl bij andere taco’s nul maïssmaak te traceren is. Sommigen zijn zo zacht als wolkjes terwijl je ook harde taco’s (tostadas) tegenkomt. En na 3,5 week taco’s eten ging het nog steeds niet vervelen.
Je kunt super lekker ontbijten
Het is duidelijk dat Mexicanen een grote liefde voor eten hebben. Uren en soms zelfs dagen met één gerecht bezig zijn is ze niet vreemd.
In de rij staan voor je favo brood of gerecht, daarvoor draaien ze hun hand niet voor om. Chefs vinden het ook belangrijk dat je van hun eten geniet. Kijk niet gek op als ze naar je blijven kijken om te zien of het eten goed bij je valt. Deze passie heeft als bijkomend voordeel dat je overal (goed) kunt eten. En wat ik vooral erg fijn vind aan Mexico is dat ze veel waarde hechten aan hun desayuno (ontbijt). Ik ben van het soort dat ’s avonds naar bed gaat en me dan al verheug op wat ik de volgende ochtend ga eten.
Voor ontbijtfanaten zoals ondergetekende is Mexico-Stad een waar ontbijtparadijs. Mijn favo ontbijtspots waren: Panaderia Rosetta (verse croissantjes, huisgemaakte koekjes en brood), ENO (een mooie ontbijtspot van chef Enrique Olvera waar je een perfect gekookt eitje op een avocadotoast kunt eten) en Ojo de Aqua (de meest heerlijke acai bowl ooit).
Je kunt shoppen bij uber coole shops
Mooi ingerichte zaken, stijlvolle bars, restaurants met interieurs waar je ‘u’ tegen zegt. Mexico-Stad is super trendy en als je weet waar je moet zijn kun je je vakantieshopbudget besteden bij de funky en stylish zaken die deze Mexicaanse hoofdstad te bieden heeft. De wijken Condesa en Roma hebben naast de fijnste foodspots ook volop kekke shops. Ben je in de wijk Roma, check dan vooral de shops in Álvaro Obregón en Colima.
Je kunt er de lekkerste mezcal (cocktails) drinken
Mezcal is Mexicaans, dus het is niet zo vreemd dat je in de hoofdstad van Mexico de meest gruwelijk lekkere mezcal(cocktails) kunt drinken. En er is voor ieder wat wils. Of je nou wat meer te porren bent voor frissen cocktails of juist van warme smaken houdt, de bartenders weten vaak wel een goede mezcal based cocktail voor je in elkaar te draaien.
En ja je kunt overal in Mexico cocktails met mezcal drinken, maar op de één of andere manier gooien ze overal buiten Mexico City (en Oaxaca City) vies veel suiker in het gemixte drankje. Zelfs als je vraag om sin sucre is het niet te doen. Op een gegeven moment heb ik het opgegeven. Maar gelukkig is de cocktail scene in Mexico City behoorlijk goed en kun je hier mooie cocktails drinken zonder dat je tanden eruit vallen.
Je kunt lekker een terrasje pakken en wat lekkers eten
Mexicanen leven veel buiten en het chille daaraan is dat Mexico-Stad een stad is waar je goed zonnestralen kunt vangen. In het park, op het (dak)terras of gewoon op straat. Ontbijten, lunchen, cocktails drinken, snacken of dineren in de zon is in deze geweldige Mexicaanse stad geen grote opgave.
Je kunt gewoon een Ubertje pakken
Ok ok, het is minder avontuurlijk, maar o zo praktisch. Gewoon van A naar B met een Uber. Sta je op standje ontdekking, dan kun je lekker ronddwalen met een kaart in de hand, maar ben je het kaartlezen zat, dan bestel je toch gewoon een Uber. Makkelijk, veilig en betaalbaar. En voor je het weet sta je op een uitkijktoren te turen over Mexico City.
Ga je naar Isla Holbox in Mexico? Dit zijn de beste restaurants van het eiland.
Booking.com