Superleuk om zelf te maken: Zilveruitjes ingelegd in balsamicoazijn

Een paar weken geleden was ik in de Dolomieten.

Mijn nieuwe favoriete wintersportplaats. Waarom? Nou bedenk je dat je in Italië bent, net over de grens van Oostenrijk. Dat betekent een mix van de Tiroolse kneuterigheid, Italiaanse liefde voor eten en prachtige wijnen. Heerlijk! Wat ik dit jaar voor het eerst zag en at waren in balsamicoazijn ingelegde zilveruitjes. Zo lekker! Zuur, zoet en intens van smaak. Zodra ik thuis was wilde ik deze uitjes ook zelf maken. En zo geschiedde. Hieronder het recept om zelf zilveruitjes in balsamicoazijn in te leggen.

Benodigdheden

Dit heb je nodig om zelf zilveruitjes in balsamicoazijn in te leggen:

  • 400 gram verse zilveruitjes
  • 40 gram suiker
  • 500 ml water
  • 500 ml witte wijn
  • 250 ml balsamico azijn

Zo maak je de ingelegde zilveruitjes

Voor dit recept gebruik je verse of rauwe zilveruitjes. Ongepeld, ongekookt en al. Ik kocht ze bij de Lindenhoff, maar je kunt ze vast ook op de markt kopen.

En dan komt het minst leuke deel van het recept: het pellen van de zilveruitjes. Met een scherp mesje pielde ik het velletje los en maakte een snee naar boven en zo pelde ik de uitjes. Zorg er wel voor dat je de aanzet laat zitten, anders vallen de uitjes uit elkaar.

Mijn vriend kwam ongeveer vijf minuten nadat ik klaar was met de melding dat hij zojuist ergens had gelezen dat het velletje makkelijker loslaat als je de uitjes even blancheert. Ok, mooi op tijd. Maar de volgende keer ga ik dat proberen.

Zet een pan waar minimaal 1,5 liter water in kan op het vuur, doe hierin de water en de wijn en breng het aan de kook. Wanneer het wijnwater kookt doe je de gepelde uitjes erbij en laat je dit 10 minuten koken. Giet vervolgens de zilveruitjes af.

Doe wat water in een steelpan, doe de bruine basterdsuiker erbij en breng het geheel aan de kook. Wanneer het suikerwater kookt zet je het vuur lager en doe je de zilveruitjes en de balsamicoazijn erbij. Laat alles even vijf minuutjes koken. Draai het vuur uit en laat het geheel afkoelen.

Doe de uitjes en de vloeistof in een weckpot. Het is het lekkerste als je de zilveruitjes een paar dagen in het suiker-balsamicoazijn-mengsel laat staan voordat je ze eet.

Ingelegde zilveruitjes recept

De in balsamicoazijn ingelegde uitjes zijn heel erg lekker door een salade of als bijgerecht. Maar je kunt ze ook een tijdje bewaren.

Translate»
Lees vorig bericht:
Hula Hula Amsterdam bar cafe
Mannen achter Chin Chin Club openen Hawaiiaanse spot Hula Hula

Hula Hula brengt tropische vibes naar Amsterdam Centrum. Lees verder

Sluiten