5 dingen die je wilt weten over de Mexicaanse keuken

Zoals je wellicht wel weet, ik ben gek op het geweldige land Mexico, maar vooral ook de Mexicaanse keuken.

Ik vind het zo ontzettend knap hoe Mexicanen de meest simpele ingrediënten kunnen omtoveren tot de meest geurige heerlijke gerechten. En een taco gaat er bij mij altijd wel in. En vaak kost een taco ook bijna niets als je zo op straat bij een foodtruck koopt. Tijdens mijn maand in Mexico heb ik mezelf dan ook helemaal rond gegeten aan taco’s en andere heerlijkheden. Ik deel dan ook graag vijf dingen die je wilt weten en misschien nog niet wist over de Mexicaanse keuken.

Wat is het verschil tussen taco of tortilla?

Taco en tortilla, wat is nou het verschil? Is er wel een verschil? Jazeker! Een tortilla is de basis van een goede taco. In Mexico worden de meeste tortilla’s gemaakt van maïs. Blauwe maïs, gele maïs en nog veel meer soorten. De maïs wordt gewassen, gekookt met calciumhydroxide en vervolgens gemalen met een speciale molen totdat je de masa (maïsdeeg) overhoudt. Dit wordt even gekneed en vervolgens gevormd tot pannenkoekjes; de tortilla.

Top je vervolgens de tortilla met bijvoorbeeld vlees, vis of veggies (ik heb zelfs rijst en ei voorbij zie komen in Mexico) en andere lekkere dingen, dan heb je een taco. Dus pas wanneer de pannenkoekjes een topping hebben noemen Mexicanen ze taco’s. Nu je dat weet, haal je ze nooit meer door elkaar toch?

Heb je van al dat gepraat over deze Mexicaanse lekkernijen zin gekregen in taco’s of iets anders lekkers uit Mexico? Misschien een goed idee om vanavond lekker wat Mexicaans eten op tafel te zetten?

De harde tortilla’s zijn tostada’s

Maar wacht eens even? Hoe zit het dan met die u-vormige harde schelpen die je in de supermarkten ziet en die je bij tacorestaurants in Nederland kunt eten? Nou die harde schelpen zul je niet zo vinden in Mexico. Deze zijn bedacht door de keten Taco Bell en dit is dan ook zoals ze het noemen TexMex, Texaans-Mexicaans. Wat overigens ook erg lekker kan zijn. In Mexico tref je overigens wel harde tortilla’s aan, deze worden tostada’s genoemd. Door de tortilla’s te frituren zijn de pannenkoekjes lekker knapperig en dat geeft weer een mooie touch aan het gerecht.

Mexicaans restaurant Bacalar Amsterdam Noord taco's

Mexicanen noemen het totopos

Van de maïspannenkoekjes kun je heel erg goed chips maken door de pannenkoekjes iets te drogen en vervolgens te frituren. Deze maïschips worden totopos genoemd en kun je dippen in salsa’s (het Spaanse woord voor sausjes) of een guacamole. Wij kennen ze in Nederland als nacho’s. Deze nacho’s zijn ook een Amerikaans bedenksel en zijn vaak wat dunner dan totopos. Hoe je ze ook noemt, ze zijn superlekker en heel erg veelzijdig.

Saus als hoofdgerecht eten is heel normaal

Sommige Mexicanen eten saus als main course. Misschien heb je weleens van mole gehoord. De regio Oaxaca, ten zuidoosten van Mexico-City is de bakermat van deze smaakvolle saus. Iedere Mexicaanse familie in Oaxaca heeft wel een familierecept hiervoor. Meestal gaan hier tig ingrediënten in, zoals noten, chocolade, chilipepers, droge kruiden en nog veel meer. Zoals je wel kunt begrijpen zijn de recepten vaak ook geheim, want tja ze behoren tot de familie. Urenlang pruttelen de ingrediënten in een pan om zo de beste smaak te ontwikkelen. Je eet deze mole als hoofdgerecht met bijvoorbeeld kip of rijst of een tortilla on the side. Superlekker en zeker eens het proberen waard!

Er zijn tig soorten hete pepers

Mexicanen zijn gek op hete pepers en er gaan dan ook behoorlijk wat van deze smaakmakers in hun gerechten. Er worden dan ook meer dan 60 soorten chilipepers verbouwd in het land met ieder een andere smaak. Sommigen zijn zoeter, andere heter, weer andere pepertjes hebben een rokerige smaak. De inwoners van Mexico beweren vaak dat ze exact kunnen proeven met wat voor hete bom ze te maken hebben. Als je in Mexico bent, bezoek dan zeker even een marktje, daar zul je al die verschillende pepers uitgestald zien en zien hangen. Leuk om wat in te slaan voor thuis.

Ook interessant

Translate»
Lees vorig bericht:
Ik ontdekte de verslavend lekkere smaken van Israël bij Esther’s Cookery

De Israëlische keuken is anno 2022 bijna niet meer weg te denken uit Nederland. Lees verder

Sluiten