Overige

5 tips om je theorie-examen te halen

Ben je bezig met je rijbewijs te halen en kijk je op tegen het leren voor je theorie-examen? Of heb je er moeite mee om je examen voor je theorie te halen? Geen nood! Met deze vijf handige tips om je theorie-examen te halen maak je er iets leuks van en vergroot je de kans dat je maar één keer op hoeft voor je theorie-examen zodat je zo snel mogelijk de weg op kunt met je behaalde rijbewijs. Nog wel even je praktijk examen halen hè.

Plan je examen op tijd

Wanneer je gaat leren voor je theorie is het wel zo handig als je weet naar welk moment je precies toewerkt en dat je jezelf genoeg tijd geeft om de stof te beheersen. Vraag je theorie-examen bij het CBR om die reden op tijd aan zodat je gewenste theorie-examendatum nog beschikbaar is. Zorg er hierbij voor dat je niet te lang hoeft te wachten totdat je examen mag doen, maar zorg er ook voor dat je examen niet te snel plaats vindt. Zo kun je een goede planning maken om te blokken voor je theorie.

Begin op tijd met studeren

Een planning alleen is niet genoeg. Zorg ook voor een planning waarbij je jezelf genoeg tijd geeft om de stof te bestuderen en te oefenen. Hou ook rekening met dagen dat je niet kunt leren of activiteiten die tussendoor komen. Flexibiliteit in je planning geeft je de ruimte om onverwachts even iets anders te kunnen doen zodat je niet gelijk achter loopt als je even van je schema afwijkt. Werk dan wel even je planning bij zodat je nog goed op schema blijft liggen.

Leer alle theorie

Hoe verleidelijk het ook is om alleen de stof te leren dat makkelijk is en dat je herkent uit je praktijkexamen, alle theorie dat in je theorieboek staat is van belang voor het examen. Ja dus ook de regels over hoeveel je je auto mag belasten en regels waarvan je denkt dat je ze (in eerste instantie) niet zelf in de praktijk zult toepassen. Tijdens je theorie-examen kunnen er ook over deze passages vragen gesteld worden dus het is dan goed dat je de antwoorden op deze vragen weet. Dus plan tijd in om alle stof te leren. Vaak zie je ook dat mensen vol goede moed beginnen aan een theorieboek en dat naarmate de tijd en de stof vordert, de aandacht minder wordt. Een goede tip is om eerst het boek van voren naar achteren te bestuderen en vervolgens van achteren naar voren. Zo worden de achterste passages de eerste en begin je daar met frisse energie aan.

Oefening baart kunst

Je leert pas echt goed rijden zodra je je rijbewijs hebt zeggen ze. Hetzelfde geldt voor de theorie. Je kunt theorie blijven rammen, maar het beste is om de toepaste kennis ook te oefenen met praktijkvoorbeelden. Op deze manier onthoud je namelijk de regels beter. Tegenwoordig heb je hele handige websites waar je je theorie-examen kunt oefenen aan de hand van video’s, handige 3D-plaatjes, eenvoudige uitleg van waarom een antwoord fout is en uitgebreide fout-analyses. Het handig is dat de vragen die vaak verkeerd worden beantwoord op het examen extra vaak de revue passeren zodat je die vaker kunt oefenen en op het examen dus wél goed kunt beantwoorden. Door op deze manier je theorie te oefenen begrijp je de stof veel makkelijker en kun je de regels makkelijker toepassen waardoor de kans dat je je examen haalt wordt verdrievoudigd! Oh en extra fijn, het is ook nog eens gratis. Probeer het maar eens uit en test je kennis van de autotheorie.

Maak er iets leuks van

Heb je tien vragen goed beantwoord tijdens het oefenen? Beloon jezelf dan met een zelfbedacht cadeau. Een snack, een schouderklopje of bedenk wat anders tofs. Maak het nog wat leuker en probeer je persoonlijke record te verbreken. Ken je andere mensen die ook aan het blokken zijn voor hun theorie-examen? Maak er dan een competitie van met een rangorde voor wie de meeste vragen goed heeft. Zo kun je elkaar stimuleren om het steeds beter te doen.

Logisch denken

De theorie is niet bedoeld om je te pesten. De regels zijn bedoeld om de doorstroom van het verkeer te optimaliseren en om ongelukken te voorkomen. Wanneer je twijfelt over welke antwoord het juiste is, gebruik dan ook eens je gezonde verstand. Daarmee kom je een heel eind.

Heel veel succes met oefenen en leren voor je theorie!

Theorie-examen halen | theorie leren | oefenen voor je rijbewijs theorie

Foto credits: Clay Banks (hoofdfoto) CHUTTERSNAP

Nieuwe Indonesische afhaal in Amsterdam Oost met verslavend lekkere rijsttafel en snacks

Aan Indonesische (afhaal)restaurants geen gebrek in Amsterdam, maar de kwaliteit wisselt nogal. Ik heb menig gortdroge rendang en knoerharde tempeh in pittige saus mee naar huis gesjouwd. Ik kan je vertellen dat ik daar niet blij van word. Waar ik wel immens gelukkig van word zijn de Indonesische gerechten van het zojuist geopende Toko Bersama op de Eerste van Swindenstraat in de Indische Buurt. Afgelopen donderdag opende deze Indonesische afhaalrestaurant voor het eerst haar deuren in Amsterdam Oost. Komt de naam je enigszins bekend voor? Dat kan heel goed, want eigenaar John Lie heeft al een vestiging op de Bilderdijkstraat in Amsterdam West. De wens voor een tweede Toko Bersama bestond al langer, maar de vereiste van een zaak met keuken was blijkbaar toch lastiger dan gedacht. Maar pal in de tweede coronagolf is het hem toch gelukt een pand te vinden dat voldoet.

Toko Bersama Eerste van Swindenstraat Amsterdam Oost

Het is de tweede dag van Toko Bersama in Amsterdam Oost als ik binnen hop. De zaak is keurig en overzichtelijk ingericht. Links de vitrine met verse en huisgemaakte lekkernijen. Recht voor me de kassa en een tweede vitrine met Indonesische snacks zoals lemper en spekkoek. ‘In onze vestiging in West kun je zien hoe ze vers gemaakt worden,’ vertelt John. Ook weet hij te vertellen dat sommige snacks door Indonesische thuiskoks worden gemaakt. Gewoon in hun eigen keukentje, de huisgemaakte snacks worden vervolgens bij Toko Bersama langsgebracht door de makers. Hoe leuk is dat!

John: ‘Iedereen is zo aardig hier in Oost. De buurman heeft al een bloemen gebracht en mensen steken hun hoofd om de hoek om ons succes te wensen.’ Dat de buurt inderdaad blij is met de komst van deze nieuwe toko blijkt wanneer een van de buren binnenstapt. ‘Ik ben zelf Indonesisch en nu heb ik eindelijk een plek om de hoek om Indonesische gerechten en ingrediënten te kopen,’ jubelt het kleine vrouwtje.

John kruipt achter de counter om allerlei heerlijkheden in bakjes voor mij te scheppen. ‘Noodles, witte rijst, rendang…sayur lodeh…altijd lekker,’ vindt Lie. Wanneer hij wat knoeit tijdens het opscheppen komt er gelijk een stukje keukenpapier aan te pas om ervoor te zorgen dat alles net zo blinkt als toen ik aankwam. Ook de keuken waar ik even een kijkje in mag nemen is opvallend netjes en schoon. Het is duidelijk dat deze zaak met zorg is ingericht en wanneer John vertelt over zijn gerechten en zijn zaken schitteren zijn ogen van trots. ‘Ik heb express de keuken semi-open gehouden, zo kun je zien wat daar gebeurt.’ Ik werp even mijn blik op het keukenteam dat bestaat uit drie Indonesische koks (vrouwen en mannen) die vol enthousiasme satétjes staan te maken.

Terwijl John steeds meer bakjes vult met allerlei Indonesische klassiekers krijg ik steeds meer trek. Als het net zo goed smaakt als het eruit ziet komt het allemaal goed.

Eenmaal thuis begin ik eerst met de gefrituurde loempia. Daar crave ik al naar sinds dat hij in het takeaway zakje verdween. Ik word getrakteerd op een goed gevulde rol met kip en veggies waarbij de taugé nog een beetje knapperig is. Extra fijn, de buitenkant van de loempia is krokant zonder te vet te zijn. Top snack!

Op naar de rijsttafel. De gerechtjes zijn ieder apart verpakt in plastic bakjes. Dus het risico op vermengen van geuren en smaken is nihil. Het enige wat we hoeven te doen is de deksel eraf wippen, wat gaatjes prikken in de folie en even in de magnetron. Super easy dus. En voor we het weten staat er een geurige collectie van Indonesische gerechten op tafel.

Voor mij is de rendang altijd een goede graadmeter is hoe goed een rijsttafel is. En deze langzaam gegaarde rundvlees in kokos en kruiden van Toko Bersama is ontzettend fijn. Het rundvlees is mooi mals en de kruiden en kokos goed in balans. We hebben nog zo’n goedgelukt rundvlees gerecht: Daging Blado. Hier is de rundvlees klein gesneden en roergebakken met rode peper, tomaten, en citroengras. Wat een warme comforting smaken. Een top gerecht.

Het fenomeen ‘gerechtjes delen’ of shared dining zoals het hip wordt genoemd is voor mij en mijn Chinese familie dé manier om te eten. Zelfs wanneer ik pre-coronatijd met mijn ouders uit eten ging schuiven we onze bordjes naar het midden zodat we er met z’n allen van kunnen prikken. Key voor een geslaagd met-z’n-allen-ervan-eten-principe is dat de gerechten ieder hun eigen smaak hebben. Twee kipgerechten? Prima, maar dan wel ieder met een geheel eigen identiteit. En dat is bij de rijsttafel van Toko Bersama helemaal dik in orde. Ik heb een kip met honing en sesam en een pulled chicken. De kip met sesam is iets krokant en zoet terwijl de pulled kip juist een hele mooie citroengras smaak heeft. Verder hebben we onder andere een heerlijke tempeh met sambal goreng, goed gelukte spruitjes in gurih in een tikkie pikante saus en garnalen in een pittige tomatensaus.

Ik ben verslaafd aan de balisaus, wauw wat een smaakbom. Pittig, zoet, zuur en zout tegelijk. Hiervan wil ik emmers om overal bovenop te smeren. En ook de zoet pikante aubergine (tumis terong) is een heerlijke umamifestijn. Beetje van die mooie geraspte kokos met een vleugje zoet er bovenop en je hebt een feest op het bord.

Toko Bersama is een hele fijne zaak om Indonesisch eten af te halen. De gerechten zijn van hoge kwalitatief en de smaken zo prachtig intens en mooi in balans. Daarnaast heb je al een rames menu vanaf €8,50. En vanaf daar kun je het zo gek (of geweldig) maken zoals je zelf wilt.

Toko Bersama
Eerste van Swindenstraat 423
Amsterdam Oost
Lunch | diner | takeout | delivery
Afhalen | delivery

Liever je Indonesische maaltijd thuisbezorgd krijgen? Toko Bersama bezorgt ook via Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo.

Openingstijden Toko Bersama:
Maandag tot en met zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur

Plan je route naar Toko Bersama


Tags: Indonesisch eten afhalen | Indonesische rijsttafel afhalen in Amsterdam Oost | nieuwe Indonesische toko in Amsterdam Oost | Indonesisch afhaalrestaurant Eerste van Swindenstraat Amsterdam Indische Buurt

Translate»