Overige

Waarom je moet investeren in goede pannen

Januari, dé maand bij uitstek voor een grote schoonmaak. Haal eens de bezem door je keukenkastjes en kijk eens kritisch naar bijvoorbeeld je pannencollectie. Van hoeveel pannen ontbreekt er een deksel, een handvat of een hoeveel van deze kookspullen zijn beschadigd? Misschien heb je wel zo’n koekenpan waarvan de anti-aanbaklaag aan het loslaten is. Iedere keer dat je hem weer pakt om wat te bakken blijft alles plakken in de pan. Niet alleen onhandig, maar ook nog eens hartstikke ongezond. En al die net niet pannen staan eigenlijk alleen maar in de weg. Tijd om deze ondingen weg te doen en te investeren in goede pannen. En nee je hebt echt niet vijf koekenpannen, vijf grillpannen en tien kookpannen nodig. Ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.

Welke pannen heb je echt nodig?

Hoe vaak grill je? Niet zo heel erg vaak? Dan is één goede grillpan voldoende. Schaf één grote kookpan aan waar je soepen en pasta’s in kunt koken. Het liefste eentje waar je ook nog eens aan de binnenkant van de pan kunt aflezen hoeveel liter vloeistof erin zit. Scheelt weer een maatbeker erbij pakken. Verder één of twee kleinere pannen om groenten of bijvoorbeeld aardappels te koken. Ook een steelpannetje is handig om toe te voegen aan je pannenuitzet. Ideaal voor sausjes, chutneys, etc. Verder zweer ik bij een goede gietijzeren pan. Deze pannen hebben een dikke bodem zodat de hitte zich heel erg mooi verspreid. Ideaal voor stoofpotjes. Tip: kies een gietijzeren pan met een deksel die in de oven kan. Zo kun je eerst je ingrediënten aanbraden in de pan en de pan met ingrediënten vervolgens door laten stoven in de oven. Tenslotte kan ik echt niet zonder een paar goede koekenpannen. Ik heb één koekenpan van Demeyere om perfect gebakken vleesjes op tafel te toveren en een koekenpan van De buyer en een anti-aanbak pan en met deze collectie heb ik altijd dé perfecte pan om te kokkerellen. Oh en een goede wok is ook onmisbaar als je regelmatig op hoog vuur roerbakt.

Kies de juiste koekenpan

Vind je het nou lastig om te beslissen welke koekenpannen je moet kopen? Niet zo gek, want er is behoorlijk wat keuze. Gelukkig wordt er veel getest en zijn er handige lijstjes zoals de top 5 beste koekenpannen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is te kiezen welke voor jou de beste koekenpan is. Superhandig!

En heb je dan die mooie koekenpan bemachtigd, dan kun je gelijk dit fijne recept voor Zwitserse rösti maken. Perfect om jezelf mee op te warmen tijdens deze koudere dagen.

Ook interessant

Fotocredits: Cooker King

Zo kook je gezond, slim en voorkom je voedselverspilling

Je hebt het druk op het werk, druk in het huishouden en ook nog eens druk met je gezin. Om al die ballen in de lucht te kunnen houden wil je bewust leven en gezond eten, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Want als je na tig Team meetings eindelijk je laptop dicht klapt is je kookinspiratie vaak nul komma nul. Als je jezelf dan nog naar de supermarkt moet slepen om vervolgens bij de groenteafdeling te staan tobben wat je zult gaan koken kun je jezelf wel voor het hoofd slaan dat je niet gewoon beter had gepland. Want eerlijk is eerlijk, het is gewoon slimmer om je maaltijden voor de hele week vooruit te plannen. Scheelt je overigens ook nog eens heel veel lekkere trek aankopen.

Het grote planwerk

Ok, waar te beginnen vraag je je af. Begin eerst met recepten te verzamelen. Online, op Instagram, als je bij iemand thuis eet, terwijl je naar kookprogramma’s op tv kijkt, er is volop inspiratie. Sla al deze recepten op zodat je altijd een receptenarchief bij de hand hebt. Ook leuk, leg een Whatsapp groepje aan waarbij je lekkere en gezonde recepten uitwisselt met je vrienden en familie. Superhandig! Kies vervolgens aan het einde van de week de gezonde recepten voor de aankomende week uit en haal alles in huis zodat je niet meer naar de supermarkt hoeft te rennen doordeweeks. En als je ook nog eens recepten uitkiest met overlap in ingrediënten voorkom je ook nog eens dat je producten hoeft weg te gooien. Thuis alle boodschappen laten bezorgen kan natuurlijk ook. Oh en haal zeker ook wat handige basisingrediënten in huis zoals verschillende pasta’s, vis in blik, tomatensaus, diepgevroren veggies, rijst zodat je altijd dingen in huis hebt om mee te koken.

Restaurantje spelen

Zie het maar als je eigen huisrestaurant runnen. Je gezin zijn je stamgasten, je keuken is waar al het lekkers wordt bereid en je eettafel dek je extra leuk zodat je lekker kunt genieten van het avondmaal. Je kunt zelfs alvast een mise en place houden en bijvoorbeeld je groenten voorsnijden en het koel leggen zoals een chef zijn mise en place in de horeca koeling legt. Of kook je rijst alvast, laat het afkoelen en gooi het in de vriezer zodat je nog minder tijd kwijt bent aan koken en des meer tijd hebt om gezellig te tafelen. Ook lekker: maak een goede nasi van oude rijst. Sowieso een goed plan.

Bouw een voorraad op

Een andere manier om slim te koken is een dubbele hoeveelheid koken en het restant in te vriezen. Dan hoef je op hele drukke dagen alleen nog maar je avondeten uit de vriezer te trekken en op te warmen. Eten weggooien is officieel verleden tijd en bonus jij houdt meer tijd over voor jezelf!

Ook interessant:

Fotocredits: Conscious Design

Translate»