Een heerlijk lente recept met witte asperges en zalm om lekker buiten op je dakterras, balkon of tuin op te peuzelen.
Benodigdheden per persoon:
Voor de salade
- 2 tot 3 witte asperges (afhankelijk van de grootte)
- 50 gram gerookte zalm
- Een handjevol sla
- 5 cherrytomaatjes (gehalveerd)
- Een halve avocado in plakjes
- 3 schijfjes limoen of citroen
- Een halve rode ui in ringen
- 1 ei (gepocheerd of gekookt)
Voor de dressing
- 1 eetlepel balsamico-azijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
Hoe maak je de aspergesalade?
Asperges koken
Schil de asperges over de gehele lengte en snijd het houterige uiteinde eraf. Maak het jezelf gemakkelijk en week de asperges even in koud water, daarna schil je met een dunschiller of kaasschaaf zo de buitenste laag eraf. Persoonlijk gebruik ik liever een dunschiller, met een kaasschaaf haal je toch net iets teveel eraf. Kook de asperges vervolgens in een grote pan (als je een aspergepan hebt, kun je die uiteraard gebruiken) met ruim water in vijf minuten gaar.
De dressing maken
Voor de dressing meng je alle ingrediënten behalve de olijfolie in een kommetje goed door elkaar. Als alles goed is gemengd voeg je de olijfolie toe en roer je het nog even bij elkaar. Giet je de olijfolie er eerder bij, dan mengen de ingrediënten namelijk niet goed.
Het eitje koken of pocheren
Om de salade toch een bite te geven, vind ik het lekker om er een eitje bij te doen. Ik heb gekozen voor een gepocheerd eitje, maar je kunt ook voor een gekookt eitje kiezen.
De salade opmaken
Schrik de (gewassen) sla op het bord met de tomaatjes, limoenschijfjes, rode ui, avocado en (opgerolde) plakjes gerookte zalm. Leg hierop de gekookte asperges, het eitje en sprenkel vervolgens de dressing eroverheen. Klaar is je snelle en makkelijke salade.