Cha sieuw bao zelf maken doe je zo. Met vulling volgens mijn moeders recept

Cha sieuw of cha siu is zo ontzettend lekker.

Mits goed bereid uiteraard. Met dit recept voor char siu wordt je bbq pork sowieso goddelijk goed. Natuurlijk kun je dit gemarineerde en geroosterde varkensvlees gewoon zo eten met witte rijst en wat Chinese groenten, maar je kunt het ook in een broodje stoppen en stomen: cha siu bao. Ik zeg je wanneer je een sappige vulling maakt van cha siu en dit vervolgens in een fluffy broodje stopt is het zowaar nóg lekkerder.

Cha siu bao in een dim sum restaurant eten

En natuurlijk kun je cha siu bao in een dim sum restaurant eten. Zoals bij dit dim sum restaurant in Amsterdam, maar je kunt het ook zelf maken. Uiteraard kost het iets meer tijd, maar je kunt een voorraad cha siu bao maken en dit in je diepvries stoppen zodat je ze altijd bij de hand hebt als je trek krijgt in char sieuw bao. Superhandig!

Zelf cha siu bao maken

10 cha siu bao’s | 3 uur voorbereiden en 30 minuten koken

Zelf char sieuw bao maken is niet per se heel erg moeilijk. Het meest ingewikkelde van cha siu bao maken is het dicht vouwen van de broodjes. Maar na een paar keer proberen merk je dat je er steeds handiger in wordt. En zorg er ook voor dat je op tijd begint met het maken van de cha siu bao. In totaal ben je zo’n 3,5 uur bezig met het maken van de Chinese gestoomde broodjes. Dus als je ze voor de lunch wilt eten, begin dan ‘s morgens vroeg met het maken van de bbq pork broodjes.

Ik heb meerdere recepten voor cha siu bao geprobeerd, maar uiteindelijk vond ik het recept van The Woks of Life het beste. Met dit recept worden de gestoomd bbq pork broodjes lekker luchtig en de bovenkant van de char sieuw baos gaan zo mooi open tijdens het stomen. Toen ik dit recept voor de eerste keer maakte ging ik er vanuit dat ik het nog tig keer moest maken voordat ik het goed zou krijgen, maar het lukte de eerste keer al meteen. Voor de vulling heb ik het recept van deze steamed bbq pork buns niet gevolgd. Mijn moeder maakt namelijk een killer van een cha siu bao vulling, dus dat recept heb ik gebruikt.

Dit heb je nodig voor het cha siu bao deeg

  • 1 theelepel droge gist
  • 180 ml warm water
  • 500 gram bloem
  • 250 gram maïszetmeel
  • 5 eetlepels suiker
  • 60 ml plantaardige olie (bijv. arachide of zonnebloem)
  • 2,5 theelepel bakpoeder

Dit heb je nodig voor de cha siu bao vulling

  • 200 gram cha sieuw (afgekoeld en in blokjes van 0,5 cm gesneden)
  • 1 ui (gepeld en gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (geplet, gepeld en fijngehakt)
  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1 theelepel suiker
  • eventueel een snufje zout (afhankelijk van hoe zout je de vulling wilt)
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 5 eetlepels water
  • 1 eetlepel olie

Verder nodig:

Zo maak je de char sieuw baos

Los de gist op in het warme water. Let erop dat het water niet heter is dan kamertemperatuur, anders gaat de gist dood. Zeef de bloem en maïszetmeel boven een grote kom. Doe de opgeloste gist, de suiker en de olie erbij. Dus niet het bakpoeder! Die gebruik je pas later. Mix het mengsel met een (hand)mixer op de laagste stand. Je kunt dit eventueel ook met de hand doen. Blijven mixen/kneden totdat je een gladde deegbal hebt. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het twee uur rusten op een warme plek.

Char siu bao deeg cha sieuw

Maak de cha siu bao vulling

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Wanneer de olie heet is doe je de knoflook en de ui erbij. Roer alles goed om en zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt, anders gaat hij bitter smaken. Zet eventueel het vuur wat zachter. Doe vervolgens de cha siu erbij en roer alles goed om. Doe vervolgens de oestersaus en de suiker erbij. Weer even roeren. Maak een papje van het water en het aardappelzetmeel en giet het papje erbij. Roer alles goed door en laat het geheel een paar minuten pruttelen. Zet het vuur uit, schep je char sieuw vulling uit de pan in een kom en laat het goed afkoelen voordat je het gebruikt als vulling.

Char sieuw bao vulling cha siu

Het deeg heeft nu twee uur lang gerezen. Haal de theedoek van de kom en doe de bakpoeder bij het deeg. Mix of kneed de bakpoeder voorzichtig door het deeg. Is het deeg een beetje droog, doe er dan voorzichtig wat water bij. Niet teveel anders wordt je deeg te nat. Je kunt het beste je handen nat maken en het deeg kneden en dit proces herhalen totdat het deeg soepel aanvoelt. Doe de vochtige theedoek weer over de kom en laat het deeg 15 minuten rusten.

Terwijl het deeg voor de cha siu bao aan het rusten is knip je tien vierkantjes van 5 bij 5 centimeter van het bakpapier.

Zet een pan op het water met hierboven de stoommand en breng het water aan de kook.

Cha siu bao in elkaar zetten

Nu het leukste deel (na het opeten van de cha siu bao dan): de bao deeg vullen met de char sieuw vulling.

Haal het deeg uit de kom en rol het tot een lange rol. Verdeel het deeg in tien evengrote stukken. Rol tien ballen van de tien stukken. Pak één bol en leg de rest onder een stuk vershoudfolie zodat ze niet uitdrogen. Druk de bol plat tot een ronde schijf met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Druk vervolgens met je duim vervolgens de rand plat. Zo ontstaat er een ronde schijf waarbij het midden hoger is en de rand wat dunner.

Leg de deegschijf in één hand en doe een theelepel vulling in het midden van het deeg (zorg dat de randen schoon blijven). Pak met de duim en wijsvinger van je ander hand een stukje rand vast en knijp het deeg samen, pak met je wijsvinger vervolgens weer een randje deeg en knijp dit ook weer samen.

Cha sieuw bao char sieuw pao zelf maken recept

Ga zo door totdat je een rozetje hebt gemaakt. Leg het deegbolletje op een stukje bakpapier.

Recept char siu broodjes

Ga zo door totdat je vier broodjes hebt. Wanneer het water kookt, leg je de vier deegbolletjes mét bakpapier in de bamboo stoommand. Zorg ervoor dat het kokende water de stoommand niet raakt. Zorg er ook voor dat je ruimte houdt tussen de broodjes, want tijdens het stomen zullen ze nog groeien. Stoom de cha siu broodjes op hoog vuur in 12 minuten gaar.

Maak ondertussen weer vier broodjes. En stoom ze zodra de andere broodjes gaar zijn op dezelfde manier. Maak vervolgens de laatste twee char sieuw broodjes en stoom ook deze gaar.

De verse char siu baos zijn direct uit het stoommandje het lekkerste. Maar je kunt ze ook bewaren en later opnieuw stomen of laten afkoelen en invriezen zodat je altijd cha siu bao in huis hebt.

Maan maan sik!

Gestoomde cha siu bao broodjes recept zelf maken

Tags: cha siu bao recept | zelf char sieuw bao maken | Chinees koken | Chinese recepten | Aziatisch koken | Aziatische recepten | Cha sieuw bao zelf maken doe je zo. Met vulling volgens mijn moeders recept | cha sieuw | char sieuw | cha siu | char siu broodjes |dim sum broodjes | hoe maak je zelf bbq pork buns? | gemarineerd en geroosterd varkensvlees op z’n Chinees

Translate»
Lees vorig bericht:
cha siu tja sieuw cha sieuw pork belly buikspek kantonees
Wat is cha sieuw of tja sieuw?

Cha sieuw, tja sieuw, cha siew, char siu...hoe je het Chinees varkensvlees gerecht ook schrijft, het is een Chinees varkensvleesgerecht....

Sluiten