Wat is cha sieuw of tja sieuw?

Cha sieuw, tja sieuw, cha siew, char siu…hoe je het Chinees varkensvlees gerecht ook schrijft, het is een Chinees varkensvleesgerecht.

Maar wat is het precies? Wat eet je ermee en wat is een goed cha sieuw recept voor dit op z’n Chinees geroosterde varkensvlees om zelf te maken?

Tja sieuw is geroosterd varkensvlees

Tja sieuw is een typisch Chinees gerecht. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Soms staat het erop als cha siu, dan weer cha sieuw, tja sieuw, char siu, char sieuw of tja siu ik heb allerlei varianten gezien. En dat is natuurlijk het probleem met Chinees. Want die taal bestaat uit karakters en het is een fonetische schrijfwijze. Maar hoe dan ook het komt op hetzelfde neer. Cha sieuw is varkensvlees dat uren gemarineerd is en daarna geroosterd. De marinade waarmee het varkensvlees is gemarineerd is zout en zoet. Een goede cha sieuw heeft een juiste balans van deze twee smaken. Niet te zout en niet te zoet. En doordat het vlees uren is gemarineerd en de marinade er zelfs in is gemasseerd is is de goddelijke smaak van de marinade ook in het vlees getrokken.

Oh en wist je dat het woord cha (tja) in het Chinees vork betekent? En het woord sieuw (siu/sieeuw) het Chinese woord is voor roosteren? Het woord tja sieuw (cha sieuw, cha siu) betekent dus letterlijk vorm roosteren en dit Chinees geroosterd varkensvleesgerecht kreeg ooit deze naam omdat vroeger het varkensvlees aan grote vorken werd geregen en vervolgens aan deze vorken werd geroosterd. Tegenwoordig wordt het varkensvlees ook weleens gewoon op een rooster geroosterd. Maar dan weet je in ieder geval de herkomst van de betekenis van het woord voor dit Chinees varkensvleesgerecht.

Hoe eet je cha siew?

Cha sieuw is het lekkerst als je het warm eet. Vers uit de oven of van de grill eet je cha siu het beste. In plakjes snijden en daarna eten met Chinese groenten (zoals choi sam) en gestoomde witte rijst. Meer heeft dit Chinese varkensgerecht niet nodig. Maar je kunt uiteraard ook variëren met dit vlees. Zo kun je er een lekker sausje van maken met oestersaus, knoflook en uit en het in een broodje stoppen (cha siu bao) of in een bladerdeegje (cha siu kok). Daarnaast is het ook lekker in een open bao bun en is cha siu ook lekker in de nasi.

zelfgemaakte cha siu bao

Tja sieuw, goed en slechte varianten

Mijn ouders kwamen afgelopen zaterdag bij ons eten en ik maakte dit authentieke tja sieuw recept. Ze zaten werkelijk waar te smikkelen. Wat is nou het belangrijkste aan een goede tja sieuw vroeg ik mijn ouders. ‘Dat de marinade goed in het vlees is getrokken.’ Eens. En dat bereik je alleen maar door het vlees lang genoeg voordat je het grillt te marineren (ik dit recept voor Chinees varkensvlees is het acht uur lang gemarineerd) en door het vlees tijdens het marineren te masseren trekt de marinade in het varkensvlees. Ik heb regelmatig schandalig slechte tja sieuw gegeten. Dan had alleen de buitenkant van het vlees wat smaak en was het vlees van binnen smakeloos en droog. Ook wordt er vaak rode kleurstof gebruikt om het vlees te kleuren. Dat heeft weinig smaak, maar laat mensen wel denken dat ze te maken hebben met een traditioneel Chinees varkensvleesgerecht. Ver van dit soort grappen vandaan blijven. Sowieso tja sieuw dat knalrood is moet je wantrouwen. Goede tja sieuw is roodbruin en het varkensvlees krijgt deze mooie kleur door het gebruik van chu hou saus en gefermenteerde tofu in de marinade.

Daarnaast is tja sieuw een gerecht van vettig varkensvlees. Je gebruikt dus of buikspek of varkensnek (procureur) zodat het vlees lekker mals en zacht is.

Zelf cha sieuw maken met dit recept

Al met al is cha siu een fantastisch mooi gerecht. Ik ben ermee opgegroeid en het is voor mij echt een gerecht om te blijven. En ik vind het super om het zelf te maken. Het is absoluut niet moeilijk, maar je moet gewoon op tijd beginnen en de grootste uitdaging is alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Maar even een tripje naar een goede Chinese toko en je komt een heel eind.

Tags: tja sieuw | cha sieuw | Chinese gerechten | cha sieuw recept | rood vlees Chinees | buikspek Chinees | cha siew | marinade varkensvlees | tja siu | char siu saus | cha chiew | recept Chinees varkensvlees | cha shiu | geroosterd varkensvlees Chinees | varkensvlees op z’n Chinees

Translate»
Lees vorig bericht:
Bakker zuurdesembrood Levain et le vin Amsterdam
Levain et le vin nieuwe zuurdesembakkerij en vin naturel winkel in Amsterdam West

Levain et le vin op de Jan Pieter Heijestraat is een nieuwe zuurdesembakkerij en natuurwijnwinkel. Lees verder

Sluiten