Leuk ter inspiratie: Dit eten Amsterdamse chefs thuis met Kerst

Wat tover je deze Kerst op tafel? Deze vraag stelde ik aan een aantal Amsterdamse chefs.Deze mannen koken het hele jaar door de meest geweldige gerechten, dus als iemand moet weten wat met Kerst te koken zijn zij het wel. Handig ter inspiratie voor je eigen Kerstdiner of gewoon leuk om te weten.

Rick Swinkels eigenaar en chef restaurant Jacobsz

Ik kom graag bij restaurant Jacobsz. Dit geweldige restaurant in Amsterdam Oost stelt nooit teleur en de prijs-kwaliteit verhouding is zo onwaarschijnlijk goed. De ouders van Rick wonen op Ibiza en dit jaar viert Swinkels Kerst op dit Spaanse eiland. Het Kerstdiner kookt Rick samen met zijn vader en dit is wat ze op tafel zetten: gestoofde prei in witte wijn, stoofpeer in laurier en witte wijn, hertenrug van de bbq, jus van wild en merg en een side van aardappelmousseline met veel boter en ganzenvet. Rick: “Ik pikkel pompoen en spruiten in zoetzuur om het een beetje fris te houden. Met zest van sinaasappel.” En het dessert? Vraag ik Swinkels? “Dessert freestyle. Op Ibiza even een rondje struinen over de markt en kijken wat er voorhanden is. Maar sowieso een goed stuk kaas met compote van afgezwakte bessen en port.”

Egon van Hoof restaurant Mos

Egon van Hoof eigenaar en chef MOS Amsterdam*

Ik vroeg Egon van Hoof of hij vrij is met Kerst en zo ja, wat hij zijn familie voorschotelt. Dit antwoordde chef Van Hoof: ‘Tweede Kerstdag is MOS Amsterdam dicht dus dan schuif ik lekker aan bij mijn familie en wat eten we dan…? Wat ieder jaar weer terug komt is de konijn van mijn vader. Het is een Portugees recept waarbij de konijn eerst een hele dag in een boeket met rozijnen en madeira gemarineerd wordt en dan de volgende dag de oven in gaat met spek, veel boter, madeira, macadamia, ui en knoflook. Ik kijk er nu al naar uit,” aldus Egon. Nou ik anders ook. Mag ik aanschuiven?

Chef Dennis Huwae restaurant Daalder

Dennis Huwaë eigenaar en chef Daalder

Daalder is één van mijn favo restaurants. Chef Huwaë kookt de sterren van de hemel en ik help hem graag . Ik vroeg de chef wat hij met Kerst thuis eet. Dennis heeft Molukse roots en dat blijkt wel uit zijn Kerstmenu. Dat bestaat namelijk uit: nasi met gamba’s, sojakip, atjar, vegetarische bami, pom, gebakken makreel met curry en sereh, witte rijst, komkommer en peper op zuur. Wauw voor hoeveel man maak je dit vraag ik hem. ‘Ik schat 30 man.’ Kook je in je eentje of heb je hulp? Gelukkig heeft hij versterking. Maar er is meer: ‘Verder haal ik twee hele kippen die ik in de oven doe en grill ik entrecôte op de grill. De dag ervoor maak ik vanille ijs bij Daalder en ik maak een bowl. Oh en ik heb Vacherin Mont d’Or en zwarte truffel besteld. Eet je mee?’ Ehhh ja graag!

Café Remouillage Amsterdam Zuid Rivierenbuurt

Jonathan rechts op de foto

Jonathan Sparber eigenaar en chef Café Remouillage

Een paar maanden geleden at ik een geweldige maal bij Café Remouillage. Ik stelde Chef Sparber dezelfde vraag als Rick, Egon en Dennis. Jonathan komt uit Oostenrijk en voor Kerst organiseren hij en zijn vriendin altijd een Christmas orphan dinner met vrienden en bekenden die niet bij hun familie kunnen zijn. Echt dit is zo tof! Afhankelijk van hoe druk iedereen is probeert iedereen iets te koken en Jonathan maakt zelf een grote tafel vol met verschillende gerechten. ‘Soms passen de gerechten niet helemaal bij elkaar, maar dat is juist leuk en lekker.” Dit jaar houden ze het wezen Kerstdiner voor het eerst bij Café Remouillage. “Dat is makkelijker met opruimen. Er komen acht tot tien personen en meestal kook ik het vlees en de vis. Wat precies weet ik nog niet even kijken wat er beschikbaar is in het restaurant. Het wordt een beetje zoals het menu van Remouillage.”

Thomas Kooijman chef Bar Alt

Kooijman is samen met zijn team verantwoordelijk voor de smakelijke en oogverblindende gerechten bij Bar Alt. Chef Thomas zette voor mij het Kerstdiner van een chef op de mail. Hij wilde nog wel één ding aanstippen. Jarenlang bestond zijn Kerstdiner uit de meest dure producten. Het kon niet gek genoeg. Maar afgelopen jaar hebben ze besloten het diner wat soberder in te richten. “Ik wil zeker geen moraalridder zijn,” zegt de chef. “Maar ik vind het ook heel erg belangrijk om te denken en stil te staan bij mensen die het minder hebben en/of helemaal geen kerst kunnen vieren. Als kok heb ik namelijk al de grote mazzel om het hele  jaar door de meest lekkere producten te eten.” Met Kerst staat er bij familie Kooijman dus een menu op tafel waarbij zijn gezin veel tijd heeft om samen te zijn en zich te beseffen dat ze heel veel geluk hebben terwijl sommige mensen dat niet hebben. Maar dat betekent niet dat het Kerstdiner niet lekker is en dat ze niet alles zelf maken. Dit staat er bij de door Gault&Millau bekroonde chef op tafel:

Vooraf : Soep van butternut pompoen met duxelles van bospaddestoelen, gnocchi van ricotta, geslagen ongezoete slagroom en op het vuur gepofte verse kastanjes.

Hoofdgerecht: Label Rouge kip van ’t spit, Pommes dauphinoise, gestoofde haricots vert met amandelen en een beetje kruidenboter. Verder een salade van Hollandse kropsla met verse saladedressing, bieslook, croutons en wat geraspte kaas.

Dessert: Chocolademousse met als wentelteefjes, gebakken Jan in de zak en een stoofpeertje met wat vanille ijs.

Thomas: “Simpel, lekker, snel klaar te maken en dus veel tijd en vooral heel weinig mislukkingen. Mijn vrouw is verantwoordlijk voor de sfeer. Ze maakt van de tafel altijd een gezellig feest met kerststerren, mooie kerststukjes en glitters.”

Luc Kusters eigenaar en chef van Bolenius*

Tijdens de prèmiere van de mini-documentaire Meet The Chef sprak ik Luc Kusters. Op Eerste Kerstdag is Bolenius gewoon geopend, maar Tweede Kerstdag is chef Kusters vrij. “Meestal kijk ik wat er over is bij Bolenius. Maar er staat sowieso kalkoen van de Walnoothoeve op tafel. Dat zijn gewoon de beste kalkoenen die er zijn. En ook de koninklijke kip staat op het Kerstmenu,” aldus de chef.

Translate»
Lees vorig bericht:
kerstcadeaus eten koken smulpapen tips
Kerstcadeautips voor smulpapen en kookfanaten. Dit staat er op mijn verlanglijstje

Jaah het is bijna Kerst. Ik hou zo van deze tijd van het jaar. Lees verder

Sluiten