Zelf Chinees fonduen doe je zo

Een etentje te organiseren en geen zin om dagen of uren in de keuken te staan? Wat dacht je van een Chinees fondue? Dit is een fondue op basis van bouillon of gewoon kokend water. De voordelen: Je hoeft maar weinig voor te bereiden, het is gezond (want alles wordt gekookt), licht, supergezellig en ook nog eens een keer wat anders. Het nadeel: De kans is aanwezig dat alle etentjes voortaan bij jou zijn. Wat overigens ook weer een voordeel kan zijn 🙂

Chinees fondue pan

Om Chinees te kunnen fonduen heb je iets nodig om op tafel een pan goed warm te houden. Wat je hiervoor wilt gebruiken is geheel aan jou. Je kunt een ‘echte’ elektronische Chinese fonduepan gebruiken, een mobiel gaskookplaat met een losse fles butaangas of zelfs een frituurpan (wel even goed schoonmaken).

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het vuur hoog genoeg kan om het water kokend te kunnen houden en dat het vuur ook goed te regulieren is. Een kaasfonduestelletje dat op een theelichtje werkt is in ieder geval niet geschikt. Persoonlijk gebruik ik het liefste een losse kookplaat met butaangas en een grote pan.

Fondue hapjes

Wat eet je bij een Chinees fondue? Dit kan van alles zijn. Ik heb ontzettend veel verschillende Chinees fondues meegemaakt (de meest bijzondere was een fondue restaurant met de keuze uit 101 verschillende producten), maar wat gebruikelijk is is een mix van groente, vlees en/of vis en noodles. Ik gooi zelf maar al te graag van sui kauw (Chinese dumplings gevuld met garnalen) in het hete water. Iedere Chinese toko heeft de gevulde deegvelletjes in de diepvries liggen.

Chinees fonduen wat doe je erin

Verder:

  • Plakjes rauwe zalm
  • Dunne plakjes ribeye (kipfilet kan ook, maar dan wel lang genoeg koken)
  • Chinese groenten zoals choi sam of pak choi (ijsbergsla kan ook)
  • Noodles (zoals mihoen of eiernoodles). Even voorkoken is handig.
  • En voor de liefhebber: Visballetjes en rundvleesballetjes (te koop bij de toko)

Chinees fonduen zo doe je dat zelf

Sausjes

Geen Chinees fondue zonder lekkere sausjes. Uiteraard kun je het jezelf heel erg makkelijk maken en kant en klare sausjes kopen, zoals: Chilisaus en ketjap. Scheelt een hoop gedoe. Wat ik zelf altijd maak is een heerlijk uiensausje en eerlijk is eerlijk, het maakt de fondue nèt wat lekkerder.

Zo maak je de Chinese uiensaus

Benodigdheden:

  • 2 grote uien in ringen
  • 1 grote eetlepel sambal
  • 2 eetlepels soyasaus
  • 1 eetlepel ketjap
  • 100 ml (olijf)olie

Verwarm twee eetlepels olie in een steelpan. Bak de uien even aan, voeg de overige ingrediënten toe en laat dit 10 tot 15 minuten lekker pruttelen. En klaar is je heerlijke uiensaus.

Chinees fondue noodles

Fonduen maar

Het leukste is natuurlijk als iedereen met een kommetje en stokjes eet en hun eten met een fonduemandje zelf uit het water vist, maar als je dat allemaal niet hebt werken borden, mes en vork en diepe lepels ook prima.

Stal al je fonduewaar uit op borden (de sui kauw en noodles even voorkoken scheelt een hoop tijd in de fonduepan), schenk al je sausjes in kleine kommetjes, zet de kokende pan water of bouillon midden op tafel en eten maar!

Disclaimer

Op het gebruik van deze website (bysam.nl) zijn onderstaande gebruiksvoorwaarden van toepassing. Door gebruik te maken van deze website, wordt u geacht kennis te hebben genomen van de gebruiksvoorwaarden en deze te hebben aanvaard.

Gebruik van informatie
bySam streeft ernaar op deze website altijd juiste en actuele informatie aan te bieden. Hoewel deze informatie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, staat bySam niet in voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van de informatie.

Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. bySam aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie of de website en evenmin voor het niet goed functioneren van de website.

Uitingen op deze website
Op deze website uiten wij onze eigen mening. Deze is tot stand gekomen op basis van onze eigen ervaringen. Aan deze uitingen kunnen geen rechten worden ontleend.

Hyperlinks
Deze website kan hyperlinks bevatten naar websites van derden. bySam heeft geen invloed op websites van derden en is niet verantwoordelijk voor de beschikbaarheid of inhoud daarvan. bySam aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit het gebruik van websites van derden.

Intellectueel eigendom
Alle publicaties en uitingen van bySam zijn beschermd door auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Behalve voor persoonlijke en niet commercieel gebruik, mag niets uit deze publicaties en uitingen op welke manier dan ook verveelvoudigd, gekopieerd of op een andere manier openbaar gemaakt worden, zonder dat bySam daar vooral schriftelijk toestemming voor heeft gegeven.

Affiliate disclaimer:
In sommige artikelen en op sommige van onze pagina’s staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop of reservering doet, ontvangen wij een (kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten of diensten.

Translate»
Lees vorig bericht:
Rosario Amsterdam Cocina Mexicana Jordaan
Rosario Cocina Mexicana nieuwe toffe Mexicaan in de Jordaan

Zo'n twee weken geleden opende Rosario Cocina Mexicana Amsterdam stilletjes haar deuren op de Tweede Egelantiersdwarsstraat in de Jordaan. Read...

Sluiten