Rosario Cocina Mexicana nieuwe toffe Mexicaan in de Jordaan

Zo’n twee weken geleden opende Rosario Cocina Mexicana Amsterdam stilletjes haar deuren op de Tweede Egelantiersdwarsstraat in de Jordaan.

In deze kleine zaak wordt serieus Mexicaans gekookt. Eigenaresse Nina Bogaerts staat zelf in de keuken om de ene na de andere Mexicaanse dish te koken. Nou hoor ik je denken Bogaerts? Is dat een Mexicaanse naam? Nou nee, maar Nina heeft een vader uit Guatemala aha daar zitten de Latino roots en haar moeder importeert al vanaf dat Nina klein is spullen vanuit Mexico. Dus ze spendeerde al van jongs af aan behoorlijk wat tijd in Mexico. Ze kreeg de Mexicaanse vibes te pakken en besloot als tiener in haar eentje rond te gaan reizen door het land.

Rosario Cocina Mexicana Amsterdam

En nu heeft Bogaerts dus haar eigen Rosario Cocina Mexican geopend midden in een van de tofste straten van de Jordaan. Ze is overigens geen newbie in de keuken. Hiervoor werkte de vrouwelijke chef als pastakok bij Italiaans restaurant Toscanini.

Voordat ze haar zaak samen met haar broer Benjamin Sanchez (eigenaar van La Fiorita en La Perla) opende is ze voor zes weken naar Mexico vertrokken om bij verschillende Mexicaanse chefs stage te lopen. “Het is fantastisch hoeveel jonge Mexicaanse chefs met je willen delen. Dan kreeg ik weer een recept voor dit of een recept voor dat. Deze chefs geloven dat iedereen zijn eigen sazon heeft. Dus ook al krijg je het recept van ze, je geeft er je eigen twist en smaak aan, dus het zal nooit hetzelfde zijn.” Bepakt en bezakt met al deze Mexicaanse recepten en deze te gekke ervaring keerde Nina terug naar Amsterdam en nu kunnen wij dus gewoon aanschuiven bij haar Cocina Mexicana om te proeven van haar Mexicaanse culinaire creaties!

Mexicaans voer

Ondertussen kletsen Nina en ik verder over Mexcio. Oaxaca, Guadalajara, Chiapas, Mexico City, Yucatan…Nina is in zoveel gebieden van Mexico geweest. Ik vraag haar of er ook een barbacoa op de kaart komt ooit, lacht ze wie weet. “Heb jij een tuin voor me?” Je mag wel een gat in mijn tuin graven grap ik. Ze vertelt me dat iedere regio wel een dergelijk gerecht heeft waar je vlees uuuuren lang onder de grond gaart. In Yucatan hebben ze de Cochinita Pibil waarbij ze varkensvlees marineren en heel langzaam garen in een met bladeren bedekte kuil in de grond. En je hebt dus in andere delen van Mexico de barbacoa, maar dan wordt er lamsvlees gebruikt. Ze heeft nog meer te gekke weetjes voor me. Zo moet je blijkbaar als je verse tortilla’s maakt het maïsdeeg twee keer draaien op de comal. Een goede tortillameester bakt de tortilla’s aan beide kanten tot ze bijna gaar zijn, en bakt de tortilla nog een keer op de eerste zijde. Nu blaast, als het goed is, de tortilla zich bol waardoor de tortilla helemaal gaar stoomt. Wauw! Hoe tof is dat! Maar je kunt je ook wel voorstellen dat dit een gevalletje trial and error is.

De tortilla’s die ze bij Rosario Cocina Mexicana gebruiken komen overigens van Tortillería Taiyari uit Uithoorn. Voor degene die de tortillamaker niet kennen. Carla komt uit Mexico en maakt sinds een paar jaar vreselijk lekkere biologische maïstortilla’s.

Ook kunnen gasten van Rosario Cocina Mexicana proeven waarom Mexicanen witte kaas op hun taco’s doen. TexMex burrito’s (een vrije vertaling van de Mexicaanse taco’s in Texas USA) hebben vaak vettige gele kaas als topping. Dan krijg je dus vet (vlees of vis) op vet. Mexicanen gebruiken witte kaas dat een tikkie zuur is en dat snijdt prachtig door het vette van vlees en vis. Afijn, het is duidelijk. Nina kent de Mexicaanse keuken behoorlijk goed.

10 redenen om nu naar Mexico op vakantie te gaan

Op de website vind je een impressie van wat je kunt verwachten als je aanschuift bij de Cocina Mexicana. De kaart verandert regelmatig en in de eerste weken was hij ook wat kleiner en langzaamaan breidt hij uit. Superleuk is de build your own carnitas met salsa’s. En naast wat te eten kun je ook Mexicaanse drankjes zoals biertjes en tequila krijgen bij Rosario. Toen ik Nina sprak kwam de mezcal er nog aan, dus mezcalcocktailfeestjes it is!

Ik kan niet wachten om een Mexicaanse eetsessie bij Rosario Cocina Mexicana in te plannen. Dus een review komt eraan. Al is het alleen maar om mezelf voor te bereiden op mijn Amsterdam Taco Festival op 10 mei a.s. in Het Sieraad.

Rosario Cocina Mexicana
Tweede Egelantiersdwarsstraat 9H
Amsterdam Centrum | Jordaan
Drinks | diner

Openingstijden Rosario:
Maandag gesloten
Dinsdag gesloten
Woensdag tot en met 18.00 uur tot 22.00 uur

Bekijk hun Instagram

[mapsmarker marker=”274″]

Ook tof om te lezen

Tags: nieuwe Mexicaanse spot in de Jordaan in Amsterdam Centrum | Mexicaans eten | nieuwe hotspot | Mexicaans restaurant in de Jordaan | taco’s eten in Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Oedipus Badhuis Amsterdam Oost
Oedipus Badhuis nieuwe bierbrouwerij en restaurant van Oedipus Brewery op Javaplein in Amsterdam oost

Oedipus Badhuis wordt een heus paradijs voor bierfanaten in Amsterdam Oost. Lees verder

Sluiten