Dim summen bij een Michelinsterrentent

Tim Ho Wan is een dim sum keten uit Hong Kong dat al zeven jaar lang een Michelinster rijk is. Daarbij zijn ze ook nog eens nummer 1 is van de 101 beste restaurants van Azië. Niet zo gek dus dat er een ware dim sum gekte ontstond toen Tim Ho Wan aankondigde zijn dim sum naar New York te brengen. Begin dit jaar streek de dim sum specialist neer in East Village Manhattan. En uiteraard stond er, zoals bij iedere populaire tent in NYC, een flinke rij met Yankees die niet konden wachten om hun tanden te zetten in de dim sums uit Hong Kong.

Tim Ho Wan dim sum spot NYC

Als wij in maart van dit jaar op een doordeweekse dag rond lunchtijd bij Tim Ho Wan voor de deur staan (klaar om de ellenlange rij te trotseren) hebben we geluk (of is de hype inmiddels voorbij?) want de enige rij die er is bestaat uit zo’n zes wachtenden voor ons. Redelijk snel hebben we een tafel en na een snelle inspectie van de kaart bestellen we een aantal bordjes en kommetjes met dim sum.

Dim summen. Wat is wat en wat te bestellen? Gebruik de handige dim sum guide.

Ik heb mijn zinnen gezet op de rijstpap. Een gerecht dat mijn vriend zijn wenkbrauw omhoog doet gaan. ‘Is dat lekker?’ Maar voor mij is rijstpap een trip down memory lane. Vooral met gefermenteerd eendenei. Yummm. In Hong Kong zijn er eettentjes die zich specialiseren in rijstsoepen. Het is het enige gerecht die je er kunt krijgen en natuurlijk kun je je rijstenbrij toppen zoals je wilt. En vroeger maakte mijn moeder de tjok (Chinees voor rijstpap) regelmatig. Dus die wil ik. En hij is fijn. Goed op smaak en precies goed van textuur. Niet te dun en zeker ook niet te dik. Ik geloof dat ik één hap kwijt ben aan mijn vriend, maar de rest van het kommetje is helemaal voor mij.

De baked bun met bbq pork móet ik ook gewoon hebben. Meestal zie je dit soort cha siu pork buns in Nederland met rijstbloem of in een zacht broodje. Maar deze variant klinkt ook erg goed. Het broodje is lekker vers en heerlijk knapperig van buiten. Ook de vulling goed op smaak. Mjam zeker een aanrader.

Of een dim sum restaurant goed is, beoordeel ik altijd aan de siu mai en ha kauw. Deze twee dim sum gerechten zijn als het ware de basis en een goede dim sum spot hoort deze twee klassiekers gewoon op orde te hebben. Als het schort aan deze twee bites, dan is de rest meestal ook een beetje matig. Het deeg van de siu mai van Tim Ho Wan heeft een fijne dikte. Verder is de vulling lekker vettig en goed op smaak, maar hij had van mij nog wel wat meer een bite mogen hebben.

De ha kauw heeft een mooi dun velletje en flink wat garnaal als vulling. Erg fijn.

De haam sui kok is één van mijn favo dim sum gerechten. Deze haam sui kok is mooi droog krokant gebakken, heeft een lekker krokant velletje dat even weerstand biedt als je erin bijt en een mooie sappige vulling. Nice!

Ook de gestoomde rijstvellen gevuld met cha siu (chun fan) is prettig. De rijstvellen zijn goed gevuld zodat je met iedere hap zowel rijstvel als vulling hebt.

Al met al was het een prima dim sum ervaring. De dim sums die ze bij Tim Ho Wan serveren zijn met name de klassiekere varianten. Dus als je op zoek bent naar een bijzondere dim sum sessie, zit je hier verkeerd. De keuze is beperkt en wat ze serveren is alles behalve spannend of creatief. Vooral als je je bedenkt dat er honderden soorten dim sum zijn en ze uit het land van de dim sum komen. Maar de dim sum is vers en goed op smaak. En het fijne is dat het betaalbaar is, vooral als je je bedenkt dat de dim sum keten een Michelinster heeft. Een bordje dim sum kost rond de $5,=. Dus vooral voor New Yorkse begrippen een heel betaalbaar maaltje.

Tim Ho Wan dim sum restaurant NYC

Tim Ho Wan dim sum restaurant
85 4th Ave
Manhattan, NYC

Translate»
Lees vorig bericht:
Momofuku Noodlebar David Chang
David Chang’s Momofuku must try foodspots in New York City

David Chang is een tikkie eigenwijs. De chef heeft een geheel eigen visie op eten en kookt op een geheel andere...

Sluiten