Bij FuLu Mandarijn eet je het beste Sichuan food van Amsterdam

Ik vind het supertof dat de Sichuan keuken steeds bekender wordt in Nederland. Voorheen vond je hier en daar een verdwaald gerecht uit de regio Sichuan. De kung bo kai en ma po tofu trof je nog weleens aan op het menu van de plaatselijke Chinees en daar bleef het vaak wel bij.

Sichuan food

Sichuan, Szechuan, Szechwan of hoe je het ook wilt schrijven is een regio (provincie zelfs) in het zuidwesten van China. De Sichuan keuken staat bekend om het royale gebruik van knoflook en pepers. Verschillende rode pepers maar ook de Sichuan peper. Als je houdt van pittige gerechten, dan zit je bij de Sichuan keuken helemaal goed. Overigens goed om te weten, de sichuan peper is geen heet pepertje, maar meer een citrusachige pepertje. Bijt je op zo’n sichuan peper dan komt er een shot aan citrussmaak vrij en je tong zal lekker tintelen.

Het mooie aan deze keuken is dat ze ontzettend veel verschillende rode pepers (gedroogd, vers, gemalen, etc) en kruiden gebruiken waardoor de diversiteit aan smaken groot is van de gerechten en als je goed proeft je ook verschillende soorten pittigheid kunt onderscheiden. Ik hou van pittig eten en ik hou van de Szechuan keuken. En ik ben blij dat er steeds meer Sichuan restaurants opdoemen in Mokum.

FuLu Mandarijn Sichuan restaurant Amsterdam

Afgelopen vrijdag schoof ik aan bij Sichuan restaurant FuLu Mandarijn. Ik had al behoorlijk wat goede verhalen over dit restaurant gehoord en hij prijkte al een tijdje hoog op mijn to do-lijstje. Maar je weet hoe het gaat, druk druk. Maar nu dan toch eindelijk zat ik samen met vriendlief aan een vierpersoonstafeltje bij FuLu Mandarijn op het Rokin.

Hieronder een recap van onze avond bij dit Sichuan restaurant.

Je bereikt het restaurant door de trap omhoog te nemen. Eerst maak je nog een tussenstop bij de hostess op de trap die je naar je tafeltje begeleidt. Wij namen plaats op de eerste verdieping. In totaal bestaat FuLu Mandarijn uit drie verdiepingen. Ben je met een giga groep dan zul je al snel op de tweede of derde verdieping eindigen omdat daar de grotere tafels inclusief lazy Suzy staan.

FuLu Mandarijn Chinees restaurant Sichuan Amsterdam

Pak je camera maar

FuLu Mandarijn is een cadeautje voor mensen die fatsoenlijke foto’s willen maken van hun eten. Ieder tafeltje komt met een flinke dot licht. Minder geschikt voor een romantisch dineetje, maar des te geschikter als je je gerechten mooi op de foto wilt hebben. Ok, misschien is FuLu Mandarijn qua setting wat minder romantisch, maar als je je date wilt imponeren met verdraaid goed Chinees eten, dan zou ik je date zeker hierheen slepen.

FuLu Mandarin Sichuan restaurant Amsterdam Rokin

FuLu Mandarijn is zoals je verwacht van een Chinees restaurant efficient en snel. Zowel qua inrichting als qua service. Op een iPad scroll je langs de trekopwekkende gerechten. Handig ingedeeld in genre dat wel. Bepaal eerst waar je zin in hebt (lamsvlees, vis, varkensvlees etc) en kies daarna het specifieke gerecht. Ik zie herkenbare gerechten, maar ook een paar onbekende.

Scoren op Instagram

We laten ons verrassen door de chef en even later staat onze tafel vol met de meest prachtige schalen en borden. Zoveel schalen en borden zelfs dat niet alles past op ons tafeltje voor vier man. Er wordt een tweede tafel bijgeschoven zodat onze gehele collectie aan Sichuan gerechten binnen handbereik gezet kan worden. Ohh my wat een food fest.

Chinees restaurant FuLu Mandarijn Amsterdam Rokin

Heet, heter, heetst

Iedere keer dat ik wil gaan zitten om van de waanzinnig mooie gerechten te proeven komt er weer een ander kunstwerkje op tafel. Wauw wauw wauw. En dan eindelijk heb ik de rust om wat in mijn mond te stoppen.

De eerste hap is direct raak. Ik heb zojuist een stuk gekookte buikspek in een geheime knoflooksaus weten te scoren en dit in ongelooflijk goed. Wat een fijne structuur, heerlijke rijkheid aan smaak, mooie subtiele pittigheid (één pepertje op de kaart) en een mooie vettigheid die wegsmelt in mijn mond. Ik snap wel dat het recept van deze knoflooksaus hun best bewaarde geheim is, maar ik wil weten wat erin zit. Het schijnt dat iedere kok die bij FuLu werkt een geheimhoudingsverklaring heeft moeten ondertekenen. Ondertussen ben ik een plan aan het smeden om de eigenaar dronken te voeren en het recept te ontfutselen.

FuLu Mandarijn Sichuan restaurant Amsterdam

De gekookte buikspek in een geheime spicy knoflooksaus is mijn favoriet

FuLu Mandarin Chinese restaurant Amsterdam

Deze boontjes zien er gewoontjes uit, maar ze zijn zo gruwelijk lekker

Ik breng mijn chopsticks richting een fabuleus uitziende schaal. Oh yum weer varkensvlees: dubbelgebakken varkensspek in de wereldberoemde Lao Gan Ma chilisaus (vrijvertaald oma’s saus). Wauw grannie knows her sauce, wat is dit grandioze gerecht een smaakbom.

Szechuan restaurant Amsterdam FuLu Mandarijn

Buikspek in oma’s fameuze goddelijke saus

Een fotogeniek voedselfestijn kan ik wel zeggen. De eigenaar hecht veel waarde aan presentatie van zijn gerechten. Hij kiest zorgvuldig per gerecht de schaal, kom, mand of extra effect zoals droogijs uit. Mijn favoriet zijn het houten raamwerk en de porseleinen kom uit Taiwan. Hij weet ons te vertellen dat Chinezen van oudsher veel aandacht besteden aan de manier waarop gerechten gepresenteerd worden. Ergens door de jaren heen is dat een beetje verdwenen, maar hier bij FuLu brengen ze dat weer terug. Dus pak je camera maar voor wat Instagramwaardige shotjes. De rechauds houden het toch wel warm 🙂

FuLu Mandarin Amsterdam Sichuan restaurant

De gefrituurde gamba’s met verschillende pepers komen in een prachtige stellage

Sichuan restaurant FuLu Mandarin Amsterdam

De gekookte zeebaars met gedroogde rode pepers pruttelt lekker na

FuLu Mandarin Amsterdam Chinees restaurant

Zoek de gefrituurde kip onder de berg gedroogde pepertjes

Wauw het lamsgerecht komt met hoe kan het ook anders chilipepers een prachtige suikertoren. En de smaak van het vlees? Zo goed.

Net als we denken dat we echt niet meer kunnen eten en alles wel hebben gehad, krijgen we ook nog een staaltje live cooking aan tafel. Op hete stenen word de vissoep van zeebaars aan tafel bereid. Deze soep zit barstens vol vissmaak en is verraderlijk pittig. Mede door de chili olie die erin zit. Ik moet zeggen dat ik deze pittigheid het allermooist vind. Hij is zo warm en spreid zich op een fijne manier uit over heel mijn mond en lichaam. Wauw wat een fijne afsluiter van een geweldige avond.

Restaurant FuLu Mandarin Amsterdam sichuan

Ik ben zeker geen Sichuan foodexpert. Mijn ouders komen uit Hong Kong en mijn moeder voedde ons altijd op met zo min mogelijk heet eten. Ze was ervan overtuigd dat pittig eten niet goed is voor je. De Kantonese keuken heeft dan ook bijna geen spicyness dus de hete peper was blijkbaar haar vijand. Maar ik ben gek op pittig eten en ik ben een groot fan van de Sichuan keuken. En bij FuLu Mandarijn weten ze de meest smaakvolle Sichuan gerechten op tafel te zetten. Ze passen hierbij hun smaken niet aan aan Westerse smaakpapillen. Uiteraard kun je wel minder pittig bestellen als je maag je nog even lief is. Hier en daar vind je overigens wel een verdwaald Kantonees gerecht op de kaart. Dat heeft te maken met het feit dat FuLu toen ze het vijf jaar geleden overnamen een Kantonees restaurant was. En de klanten verlangen soms toch naar Kantonese gerechten zoals Peking eend en om die reden vind je die op de kaart (daarnaast is pien phee ngaap ook gewoon niet te doen lekker). Een groot deel van de ingrediënten bij FuLu komt uit China. Iedere keer wanneer één van hen naar China gaat, moeten ze dan ook wat meenemen.

Waggelend en gewapend met een flinke doggy bag beklim ik mijn fietsje om naar huis te gaan. En ik weet dat ik vanaf nu iedereen maar dan ook iedereen die van goed Chinees eten houdt en met name Sichuan eten aanraadt om naar FuLu Mandarijn te gaan. Ik weet dat ik er heel snel weer te vinden zal zijn. Want het zou zomaar zo kunnen zijn dat dit het allerbeste Sichuan restaurant van Amsterdam is.

Wees slim wordt VIP! VIPs krijgen korting bij FuLu. Nice! En oh ja op je verjaardag eet je er gratis. Er zijn zelfs speciale prijzen voor VIP’s. Dus best wel slim om je als VIP aan te melden.

FuLu Mandarijn
Rokin 26
Amsterdam Centrum
Lunch  | diner

Openingstijden:
Maandag tot en met donderdag van 11.30 uur tot 22.00 uur
Vrijdag en zaterdag van 11.30 uur tot 22.30 uur
Zondag van 11.30 uur tot 22.00 uur

[mapsmarker marker=”95″]

Tags: Chinees restaurant Amsterdam | beste Chinees restaurant Amsterdam | Sichuan Chinees eten Amsterdam | Szechuan restaurant Amsterdam

Translate»
Lees vorig bericht:
Gault&Millau2019
Gault&Millau Nederland 2019. Koop de nieuwe gids nu

Vandaag werd de nieuwe Gault&Millau 2019 gids voor Nederland Lees verder

Sluiten