Chef Agus van Ron Gastrobar Indonesia creëert star chef menu voor Garuda Indonesia.

Wind, storm, regen…afgelopen vrijdag kwam er een tsunami aan regen naar beneden gestort. Maar niets weerhield mij ervan om restaurant Ron Gastrobar Indonesia in Oudekerk aan de Amstel te bereiken. Want daar vond een persbijeenkomst plaats. Chef Agus Hermawan van Ron Gastrobar Indonesia is enige tijd geleden benaderd door Garuda Indonesia om zijn mooie gerechten vliegtuig waardig te maken.

Garuda Indonesia star chef’s signature dishes

Ieder jaar weer benadert vliegtuigmaatschappij Garuda Indonesia topchefs om ze te vragen hun fameuze gerechten te hercreëeren zodat ze aan boord van Garuda geserveerd kunnen worden. Want zoals je misschien wel weet smaakt alles anders als je ergens op 10 kilometer hoogte zweeft. We proeven zoute smaken nog maar voor zo’n 20 procent, alles smaakt 15 tot 20 procent minder zoet en ook kruiden zijn minder sterk van smaak. Dit is te wijten aan de cabinedruk en de droge lucht in het toestel.

Klassieke gerechten met een twist

En hierin zit em de uitdaging voor de chef. Zijn gerechten zo maken zodat ze aan boord nog net zo tongstrelend zijn. Dat is ook één van de reden dag Agus aan boord van dit project klom, hij had wel oren naar zo’n challenge. Zo heeft hij niet zozeer meer zout toegevoegd aan de gerechten, maar meer kruiden. De chef wil met zijn star chef menu terug naar de basis, maar dan wel met een moderne twist. Dus bijvoorbeeld de alom bekende tiramisu, maar dan met kokos. En een taco met kip, laos en peper.

Na de presentatie was er nog een andere presentatie. Eentje waar ik met mijn camera wel even zoet was. Chef Agus zijn beste gerechten bord aan bord op tafel. Wat een knappe bordjes en weet je wat nóg leuker is, een paar van deze Indonesische bordjes mogen wij proeven.

Ikan ijo: Gebakken corvinafillet, bimi, krokante rijst en groene chilisaus.

Sate ayam, sate daging sapi, dan sate lilit. Oftewel verschillende saté’tjes met pindasaus, zoete sojasaus en Balinese sambal.

Ron Gastrobar Indonesia Garuda Indonesia

Taco dengan isian ayam mesisit: Taco met Balinese kipreepjes.

Ikan zeebaars acar kuning: Zeebaars met kurkumasaus, aardappelkroketjes en baby paksoi.

Tijdens de perspresentatie vroeg ik Agus op welk gerecht hij het meest trots is. Er volgde een oehhhh moment en hij was even van de wijs gebracht. Maar hij moest toch bekennen dat de lemper kepiting (rolletjes van kleefrijst gevuld met krab, rivierkreeftjes, pittige komkommmer, ingelegde uien en kentjoer kokosroomsaus zijn favoriet is. Later kwam hij nog even naar me toe en verklapte hij mij dat dit gerecht hem doet denken aan zijn moeders lemper. Een nostalgisch gerecht dus.

Het favoriete gerecht van Agus: Lemper kepiting

Tahu telur: Een taartje van bonen en eieren met taugé, komkommer en pindasaus.

Je komt de signature dishes van Chef Agus van Ron Gastrobar Indonesia tegen als je met Garuda Indonesia business class van en naar Jakarta vliegt vanaf Amsterdam. En dan vraag je je natuurlijk af, hoe zorgen ze ervoor dat alles in de lucht nog steeds te gek smaakt? Er is een stoomoven en combi-0ven aan boord en alles wordt ter plekke verhit. Een chef aan boord ziet erop toe dat alles goed verwarmd wordt. Wauw!

De taco met Balinese kip is toch wel mijn lievelings. De taco is super krokant en de kip goed op smaak. De pittige saus zorgt ervoor dat het een heerlijk smeuïg geheel wordt. Mooie smaken en texturen. Hier kan ik er wel tien van op! En we eten nog even vrolijk verder…

Garuda Indonesia Ron Gastrobar Indonesia

Translate»
Lees vorig bericht:
Vegan Junkfood Bar Amsterdam snacks
Vegan Junkfood Bar komt naar de Pijp

Vegan Junkfood Bar opent in de Pijp! Lees verder

Sluiten