De herfst heeft één groot voordeel: pompoenseizoen is begonnen!
En laat pompoen naast heel erg veelzijdig en verdraaid lekker ook nog eens heel erg fraai ogen. Vooral als je het vult met smakelijke dingen, zoals een Japanse curry. Wie weleens een Japanse curry and rice heeft gegeten weet hoe comforting dit eenpansgerecht is. En door deze curry te garen in pompoen schep je het gare vruchtvlees van deze oranje rakker mee en dat maakt de curry extra lekker. En het ziet er ook nog eens te gek uit als je dit op tafel zet. Ja toch!
Hieronder het recept voor met Japanse curry gevulde pompoen. Omdat je de pompoen enige tijd in de oven moet garen is het van belang dat je op tijd begint met de voorbereidingen als je op tijd wilt eten 🙂
Dit heb je nodig voor de gevulde pompoen
2 personen | bereidingstijd 15 minuten | oventijd 1 uur en 45 minuten
- Een pompoen van 1,5 kilo
- 1 wortel (geschild en in halve maantjes gesneden)
- 1 ui (gepeld en in halve ringen gesneden)
- 500 ml dashi of kippenbouillon (hieronder lees je hoe je dashi maakt)
- 1 bosui (in schuine ringen gesneden)
- 200 gram buikspek of schouderkarbonade in reepjes gesneden
- 1 eetlepel verse gember (geschild en geraspt)
- 1 eetlepel (Japanse) sojasaus
- 2 eetlepels arachideolie
- 2 Japanse curryblokjes
Ik ben helemaal voor alles zoveel mogelijk zelf maken zonder pakjes, zakjes of instant blokjes. Voor een Thaise curry pak ik de vijzel erbij en maak ik zelf een curry paste. Maar wanneer de instantoplossing zo waanzinnig goed is dat er bijna niet tegenop te zelf koken is en Japanners er zelfs naar grijpen, maak ik een uitzondering. Vandaar deze curryblokjes die je overigens bij de toko kunt kopen.
Zo maak je de dashi
Dashi is een elegante Japanse bouillon gemaakt van een eetbare bruinwier (konbu) en katsuobushi (ook wel bekend als bonitovlokken en dit schaafsels van gedroogde tonijn). Ken je die ultradunne vlokken bovenop okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken) of takoyaki (gebakken inktvisballetjes) die nog lijken te ‘leven’, maar eigenlijk in beweging worden gebracht door de hete damp die van het eten afkomt? Dat zijn dus bonitovlokken.
Dashi heeft een hele subtiele rooksmaak en je proeft een toffe umami. En hoe exotisch dit goedje ook klinkt, het is heel erg makkelijk zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is de juiste ingrediënten. Dus hop naar de Aziatische supermarkt of groothandel om konbu en katsuobushi te halen.
Dit heb je nodig voor 500 ml dashi:
- 20 gram konbu
- 40 gram bonitovlokken
- 750 ml koud water
Zet de pan met koud water met hierin de konbu op het fornuis met hoog vuur. Vlak voordat het water kookt vis je de konbu eruit en gooi je het weg. Laat je de konbu te lang in het water, dan gaat de dashi te vissig smaken en dat wil je niet. Je gaat voor een subtiele smaak. Zet vervolgens het vuur laag en gooi de bonitovlokken bij het water. Laat alles zo’n 8 minuten op laag vuur sudderen. Zet vervolgens het vuur uit en zeef de dashi. De katsuobushi dat achterblijft in de zeef kun je weggooien.
De pompoen uithollen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd met een scherp mesje dat je schuin houdt op 45 graden een rondje uit de bovenkant van de pompoen. Lepel vervolgens de pitten en het vruchtvlees uit de pompoen. Dit kun je weggooien. Doe de pompoendeksel weer terug op de pompoen en gaar de pompoen op een bakplaat in het midden van de oven in 1 uur en 15 minuten.
Maak nu de Japanse curry
Doe de olie in een koekenpan. Wanneer de olie heet is doe je het varkensvlees erbij. Dit laat je in twee minuten bruin worden (niet teveel roeren!). Doe vervolgens de ui erbij en zet het vuur lager. Bak dit ongeveer 5 minuten totdat de ui zacht en iets bruin is. Doe de gember en de dashi erbij. Breng alles aan de kook en doe de wortel erbij. Laat alles 5 minuten pruttelen op gematigd vuur. Draai het vuur lager en doe de curryblokjes erbij en roer zodat alle curry goed oplost. Doe vervolgens de sojasaus erbij. Roer alles goed door.
Vul de pompoen
Haal nu de pompoen voorzichtig uit de oven. Wip met een scherp mesje voorzichtig de deksel eraf. Als er vocht in de pompoen zit schep je dit eruit. Vul nu de pompoen met de Japanse curry. Doe het pompoenhoedje er terug op en zet het terug in de oven voor 30 minuten.
Haal de pompoen uit de oven, serveer het met gestoomde (Japanse rijst) en de bosui.
Eet smakelijk!
Maak ook eens roergebakken zoete aardappelnoedels met buikspek of maak eens char siu (bbq pork).
Pompoenrecept | pompoen uit de oven | geroosterde pompoen | lekkere recepten met pompoen | koken met pompoen | gevulde pompoen | herfstrecepten | koken in de herfst | lekkere recepten | leuke recepten | zelf pompoen vullen | Japanse curry recept | Japanse curry met buikspek | buikspekrecepten | pompoen gevuld met Japanse curry