10x waar je zeker moet eten als je in Hong Kong bent

Hong Kong voelt altijd een beetje als thuiskomen. Ook al ben ik er niet geboren en heb ik er nooit gewoond, het is de stad waar mijn beide ouders zijn geboren en opgegroeid. Wanneer ik door de straten van Mong Kok loop voelt het vertrouwd en denk ik terug aan al die grappige anekdotes die mijn ouders mij altijd keer op keer vertellen over hun jeugd in deze geweldige buzzling stad. Hong Kong ruikt zo typisch, een mix van mottenballen, afval, uitlaatgassen, wierook en five spice poeder. Klinkt vies, maar ik hou er zo van. En weet je waar ik ook van hou? Het geweldige eten. Chinezen houden van eten en leven van eetmoment naar eetmoment.

dim sum restaurant Hong Kong

Authentiek dim summen bij Lin Heung Lau Tea House (zie hieronder)

Als ik met mijn ouders aan het eten ben en het is een lunch, dan vraagt mijn vader mij terwijl we aan het lunchen zijn ‘wat eten we vanavond’. Zitten we aan het diner, dan vraagt mijn vader mij wat we voor ontbijt hebben de volgende dag. Eten is voor mij één van de belangrijkste dingen in het leven. En het liefste eet ik met anderen. Want eten is voor Chinezen hét moment om met z’n allen bij elkaar te komen en samen van dezelfde smaken te proeven en daarover te debatteren. En geloof me als ik je vertel dat dit uren kan duren.

Waar te eten in Hong Kong?

Een paar weken terug vloog ik naar Hong Kong. Een verrassing van mijn lief en eentje die ik gretig aannam, dat begrijp je wel. De weken voorafgaand aan onze trip naar Hong Kong hadden we al een niet te doen lange lijst aan foodspots samengesteld. Allemaal echte Kantonese gerechten, want als ik naar Hong Kong ga eet ik Chinees en niets anders. Uiteindelijk hebben we uiteraard niet alles gered, maar we zijn redelijk ver gekomen. Ik heb onze top tien plekken om te eten in Hong Kong voor je gebundeld:

3x dim sum eten in Hong Kong

Yum Cha voor de schattigste dim sum ooit

De eerste keer dat ik de buns van dimsumrestaurant Yum Cha zag wist ik dat ik hier móest eten. Hoe cute zijn deze bbq pork broodjes. Yum Cha heeft meerdere locaties in Hong Kong, maar wij bezochten hun restaurant in Tsim Sha Tsui, gewoon omdat dit het makkelijkste was voor de rest van de dagplanning. Ik had voor de zekerheid een tafeltje gereserveerd.

Yum Cha Hong Kong

De zaak is een beetje girly met goud en roze, maar dat past ook bij de cartoonachtige broodjes. Toegegeven het was zeker niet de beste dim sum die je kunt eten in Hong Kong, maar het was prima en de foto’s deden het goed op Instagram.

Dim sum restaurant Yum ChaYum Cha
3F, 20-22 Granville Road
Tsim Sha Tsui, Kowloon



Booking.com

Dim sum met een Michelinster bij Tim Ho Wan

Hoe vaak eet je dim sum bij een sterrenzaak? Nou ik niet zo heel erg vaak. Maar Tim Ho Wan is dat dus gewoon mogelijk. Je kruist je favo dumplings en andere Asian bites aan op het formulier en in een mum van tijd staat het voor je neus. De bbq pork bun is verslavend lekker. Het heeft een kern van sappig en super smakelijke bbq pork (precies zout en zoet genoeg) en het broodje is super vers en een tikkie zoet. De buitenkant heeft dezelfde krokante en zoete korst als een po lo bao (ananasbroodje). Echt hier kan ik er honderd van op. En zoals je gewend bent van een goed geoliede Chinese zaak sta je zo weer buiten en ben je met z’n tweetjes hooguit 20 euro lichter. Tja een sterrenlunch was nog nooit zo goedkoop.

Tim Ho Wan Michelinrestaurant dim sumTim Ho Wan Michelin dim sum Hong Kong

En je kunt ook even een kijkje nemen in de keuken en de dim sum meesters aan het werk zien.

Michelinrestaurant dim sum Tim Ho Wan

Tim Ho Wan
Hong Kong Station (podium level 1 IFC Mall) Shop 12A
Central, Hong Kong Island

Er zijn meerdere locaties van Tim Ho Wan.

Authentieke dim sum ervaring bij Lin Heung Lau

Toen ik mijn vader vertelde over mijn ontbijt bij dimsumrestaurant Lin Heung Lau begonnen zijn ogen te glinsteren. Blijkbaar werkte mijn vader vlak naast dit restaurant en dan heb ik het over ergens in de jaren zestig en het leuke is dat het interieur en de gerechten geen spat zijn veranderd. Ik vermoed dat het personeelsteam ook onveranderd is.

Lin Heung Tea House Hong Kong dim sum

Stap 1: zoek een tafeltje uit om jezelf te installeren (en als er geen plek is schuif je gewoon aan bij anderen aan tafel, want dat is heel erg normaal voor Chinezen). Stap 2: kijk om je heen, want er rijden mannetjes en vrouwtjes rond met karren dimsumwaren. En het is grijpen wat je grijpen kunt. Meestal roepen ze ook wat ze aan te bieden hebben: cha sieuw bao, cheung fan, etc. Het interieur is zoals je al kon raden niet fancy, maar daardoor des te leuker.

Lin Heung Lau/Lin Heung Tea House
162 Wellington Street
Sheung Wan, Hong Kong Island

Michelinrestaurant Kam’s Goose voor geroosterde Pekinggans

In Nederland is de Pekingeend wel bekend, maar de Pekinggans wat minder. In Hong Kong zie je vaker de geroosterde gans voorbij komen dan de geroosterde eend. Bijkomend voordeel van de Pekinggans is dat hij groter is, dus meer om van te smikkelen. Een goede plek om deze krokant-van-buiten-en-sappig-van-binnen-gerecht te eten is bij Kam’s Goose. Het restaurant bestaat al jaren en wordt nu gerund door de derde generatie Kam. Kam’s Goose heeft een Michelinster en mede daardoor ook vaak een rij. Maar voor je het weet ben je aan de beurt en kun je je tanden zetten in de geurige gans. Het wachten meer dan waard!

Kam's Goose Michelin restaurant Hong Kong

Terwijl je buiten staat te wachten kun je jezelf alvast verheugen op wat er komen gaat: knapperig geroosterde gans. Mjam!

Michelin restaurant Kam's Goose Hong Kong

De bediening is zoals je van de Hong Kongnezen gewend bent: snel en efficiënt. En voor je het weet heb je een bord met een geurige gans voor je neus staan. Om van te smikkelen.

Roasted Goose Hong Kong Kam's Goose

Kam’s Goose
Hennessy Road 226
Wan Chai, Hong Kong Island

Mak’s Noodle voor authentieke wonton noodles soup

Een bezoek aan Hong Kong is eigenlijk niet compleet zonder dat je jezelf op een dampende kom met wonton noodles hebt gestort vind ik. Al buiten bij Mak’s Noodle begint je wonton noodle avontuur want daar staat de witte brigade de soep te koken, dus je kunt met eigen ogen aanschouwen hoe ze dit geweldige noodlegerecht maken. Installeer jezelf en trakteer jezelf op een smakelijke kom wonton noodle soup. De broth is super smakelijk, de wonton zijn smaakbommetjes en de deegslierten perfect gegaard.

Wonton noodles soep Hong Kong

Mak’s Noodle
77 Wellington Street
Central, Hong Kong Island

Streetfood op straat eten bij Stanley Street

Als ik mijn ouders moet geloven was Hong Kong vroeger één groot foodstalletjes paradijs. Je struikelde over de foodstands en iedereen at op een krukje op straat. Helaas is dit vanwege de hygiëne bijna niet meer toegestaan om op straat te koken. De meeste dai pai dongs zijn om die reden naar binnen verhuisd, gelukkig is er nog een plukje openluchtfoodstands te vinden in Hong Kong. Bij Stanley Street in Central heb je een paar stands waar je de smaken van Hong Kong echt kunt proeven. Vraag ook even naar de dagspecial, want vaak zijn die het verst.

Streetfood Stanley street Hong KongStreetfood Hong Kong eat tips

Foodstands Stanley Street
Stanley Street 9-10
Central, Hong Kong Island

Under Bridge Spicy Crab

Legende Anthony Bourdain at van de pittige roergebakken krab van Under Bridge Spicy Crab. Hij kreeg zijn krabmaaltje op het water geserveerd, maar vertelde erbij dat ze ook een restaurant op het vaste land hadden. Daar moesten we heen! En oeh la la wat was dit fijn. Dit was de beste krab die ik ooit in mijn leven gegeten heb. De krab is pittig, lekker vettig en bedekt onder een laag van krokante knoflook. Goddelijk! Dit moet je meepakken als je in Hong Kong bent.

Under Bridge Spicy Crab Hong KongSpicy Crab Under Bridge beste krab Hong Kong

Under Bridge Spicy Crab
Shop 6-9, G/F, 429 Lockhart Road
Wan Chai, Hong Kong Island

Cha siu bij Shuang Xi Lou

Cha siu of cha sieuw ook wel bekend als bbq roasted pork is voor mij op en top Hong Kong. Hong Kongnezen hebben tig manieren gevonden om dit sappige en geurige vleesgerecht in dingen te verwerken: in een witte bao, in een zoet broodachtige bao, verpakt in een bladerdeegje, gestoomd in een deegpakketje (cheung fan), in nasi, etc etc. Maar ook zonder poespas en alleen met witte rijst is cha siu moeilijk lekker. Dus uiteraard pak je nog even een cha siu diner mee. Bij Shuang Xi Lou maken ze een verdraaid goede cha siu. Daarbij eet je natuurlijk wat vers gestoomde witte rijst en de Chinese groente kai laan.

Cha sieuw Hong Kong

Zelf cha siu maken? Dat doe je met dit authentieke Chinese recept

Shuang Xi Lou
Lee Tung St, Shops G32 & F30A
Wan Chai, Hong Kong

Cheung Hing Kee Shanghai Pan-Fried Fried Buns

Een hit in Hong Kong en ik snap wel waarom. Bij Cheung Hing Kee Shanghai Pan-Fried Fried Buns maken ze de xia long bao (dumplings gevuld met bouillon) on the spot en gooien ze de dumplings nog even in de hete olie voordat ze ze voor je neus zetten. Het resultaat: dumplings met een bizar krokant korstje en een smakelijke bouillon van binnen. Wel even oppassen met eten, je moet zo’n pan-fried fried bun in één keer in je mond doen, anders spuit de gloeiend hete bouillon in het rond. Maar als je dat ding in één keer in je mond stopt, dan heb je die kokende bouillon weer in je mond. Een snack voor gevorderden dus. Wij zijn duidelijk nog in de leer voor de perfecte manier van eten.

Hong Kong streetfood fried bunsFried buns Hong Kong

Er zijn meerdere locaties van deze gefrituurde dumplings, maar wij gingen naar:

Cheung Hing Kee Shanghai Pan-Fried Fried Buns
Shop 10, G/F, 3-5 Fa Yuen Street
Mong Kok, Kowloon

Kantonese lunch Tak Yu ChaChaanTeng

In Hong Kong vind je de perfecte mix tussen oud en nieuw. Innovatieve en funky concepten worden afgewisseld met golden oldies. Één van deze evergreens is Tak Yu ChaChaanTeng. Een eetbarretje waarvan het interieur sinds de oprichting ogenschijnlijk niet meer is veranderd. En dat maakt de plek zo uber cool.

Tak Yu Chachaangteng Hong Kong

Ze serveren hier mooie authentieke Kantonese gerechten zoals gewokte Chinese groenten, noodles uit de wok en koe lo yuk (zoetzure varkensvlees met ananas en paprika).

Tak Yu ChaChaanTeng
2 Kwong Ming Street
Wan Chai, Hong Kong Island

Kantonese broodjes bij Happy Cake Shop

Als ik in Hong Kong ben móet ik altijd even langs een Chinese bakker voor een cha sieuw chaan bao. Deze zoete broodjes gevuld met bbq pork zijn zó goed. Je hebt door heel Hong Kong verschillende broodjeszaken die deze Kantonese lekkernijen verkopen, maar Happy Cake Shop in Wan Chai is er eentje waar ze gegarandeerd goed zijn.

Happy Cake Shop
106 Queen’s Rd
Wan Chai, Hong Kong Island

Happy Cake Shop Hong KongHappy Cake Shop Hong Kong

Fijn hotel in Hong Kong

Normaal gesproken slaap ik als ik in Hong Kong ben op Kowloon. Eigenlijk is dat uit gewoonte. Mijn oma woont in Mong Kok, mijn ooms en tantes wonen of op Kowloon of in the New Teritories en mijn ouders komen nagenoeg nooit op Hong Kong Island. Maar toen ik dit keer onze where-to-eat-lijst die mijn vriend en ik hadden samengesteld inspecteerde leek me een Hong Kong op Kowloon onlogisch. Tsim Tsa Tsui zou nog kunnen, maar de vorige keer dat ik daar verbleef vond ik het qua coole spots tegenvallen. Dus kozen we voor een hotel op Hong Kong Island. We boekten een kamer bij The Burlington Hotel in Wan Chai. Dit hotel bleek een verdraaid goede keuze, want bijna alle restaurants waar we wilden dineren lagen bij het nieuwe hotel om de hoek. Ook de metro is om de hoek en je bent ook zo op het vliegveld. Alleen maar voordelen dus. De kamers zijn zoals je gewend bent van Hong Kong maatje XS. Maar wij vonden het prima. Verder was het super schoon, modern ingericht en had het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dikke prima dus!

Bekijk The Burlington Hotel in Hong Kong

Translate»
Lees vorig bericht:
IENS Insider Brasserie Ambassade
Voor IENS bezoek ik de beste restaurants van Amsterdam

Iedere week openen er gemiddeld vier nieuwe zaken in Amsterdam. Lees verder

Sluiten