Voor IENS bezoek ik de beste restaurants van Amsterdam

Iedere week openen er gemiddeld vier nieuwe zaken in Amsterdam. Wow! Dat is pak em beet om de dag een nieuwe bar of een nieuw restaurant erbij. En dat terwijl er al zo’n wat 2.000 restaurants in Amsterdam zijn? Best lastig kiezen waar te eten dus zo af en toe.

IENS Insider, de 150 beste restaurants van Amsterdam

Om het zoeken naar een plek om te eten wat makkelijker te maken heeft IENS onlangs een nieuw platform gelanceerd: IENS Insider. Op IENS Insider worden de beste restaurants van Amsterdam geselecteerd. Hoe en wat precies de vereisten zijn om een IENS Insider te worden is mij ooit uitgelegd, maar stiekem ben ik het alweer vergeten omdat het een best wel technisch iets is en hun tech team één of andere berekening erop heeft losgelaten om de beste restaurants om uit eten te gaan te selecteren.

Toen ze dit nieuwe platform lanceerden begin dit jaar belde IENS mij of ik het leuk vond hun ambassadeur voor de beste restaurants van Amsterdam te zijn. Bottom line: ik moest langs de 150 beste restaurants van Amsterdam (de Insiders dus) om foto’s te maken van het interieur, van een gerecht/gerechten en van de chef. Daarnaast mocht ik een praatje met ze maken zodat ik een stukje kon schrijven op hun website. Een droomsamenwerking, dus ik zei direct ja.

Chefs Amsterdam IENS Insider

De beste restaurants van Amsterdam bezoeken

Inmiddels zijn we zo’n vijf maanden verder na de start van het project en heb ik meer dan 100 restaurants bezocht.

bySam IENS Insider

De Insider lijst bestaat uit Michelinrestaurants, GaultMillauzaken, restaurants met een Lekker vermelding, maar ook zaken die gewoon bizar goed scoren op IENS. Ik heb in sterrenzaken op stoelen gestaan om foto’s van gerechten vanuit vogelperspectief te schieten, ik heb met -10 buiten staan bibberen met een bordje omdat daar het mooiste licht was, geproefd van de mooiste gerechten en gekletst met de meest inspirerende chefs waaruit weer mooie artikelen volgden.

Soms wordt er ook weleens een foto van mij gemaakt. Zoals bij Primi Amsterdam waar ik met open armen werd ontvangen en werd gevraagd om te blijven eten want het was tijd voor de personeelslunch. Zo lief!

Culinaire vaartocht met IENS Insider

Om IENS Insider eens extra in het zonnetje te zetten organiseerde IENS samen met Rederij ’t Smidtje een vaartocht door de Amsterdamse grachten met twee geweldige pitstops: Brasserie Ambassade en Belhamel. Twee zaken die terecht een Insider zijn en beiden een prachtige ligging aan de Amsterdamse grachten hebben. Samen met een heel veel andere foodies stapte ik op de prachtige salonboot en werden we van de ene culinaire locatie naar de andere gevaren. Hieronder een impressie van deze geweldige middag.

Op pad met schipper Leo van Rederij ’t Smidtje.

De lunch bij Brasserie Ambassade was nogal uitgebreid. De ene na de andere Franse klassiekers zoals escargots, foie gras en geconfijte eendenbout, maar ook niet zulke Franse klassiekers (risotto) passeren de revue. Het is één groot eetfestijn.

IENS Insider

Brasserie Ambassade
Herengracht 339
Amsterdam Centrum | grachtengordel
Ontbijt | lunch | diner

Nadat we ons tonnetje rond hebben gegeten, hijsen we ons weer op de boot om verder te varen naar de volgende bestemming via de grachten en dan met dit uitzicht. Best wel fijn niet?

IENS Insider bySam

Zo blij als een kind op deze prachtige salonboot op deze geweldig mooie dag.

Belhamel IENS Insider Amsterdam

Belhamel. Oh en wat ligt Belhamel er toch mooi bij. Altijd als ik langs hun terras vaar denk ik ‘ik wil daar zijn’. En vandaag meren we aan voor onze volgende twee gangen bij Belhamel.

Vandaag krijgen we de signature dish van de chef: het pasteitje met coquilles, gamba’s met een bieslook-garnalen beurre blanc. Echt een gerecht om je bord bij af te likken. De gamba’s en coquilles zijn perfect gegaard en de beurre blanc heeft een heerlijk zuurtje. Tel daarbij op het krokant gebakken pasteitje en je snapt wel waarom ik soms nog even met weemoed terug denk aan dit gerecht.

Hebben we nog ruimte? We krijgen namelijk nog een dessert: een cheesecake van witte chocolade met een frambozencoulis.

En dit allemaal met dit prachtige uitzicht. Hoe mooi zit je hier?
IENS Insider 't Smidtje Belhamel

Belhamel
Brouwersgracht 60
Amsterdam Centrum | grachtengordel
Lunch | diner | prachtig terras aan het water

Wil je zelf ook een keertje varen met de prachtige elektrische boten van ’t Smidtje? Dat kan! Snuffel even rond op hun website om te kijken welke boot het beste bij je past.

Weten welke restaurants tot de Insiders behoren? Ga dan even naar iens.nl en kies bij type restaurant voor Insider.

IENS Insider bysam

Team IENS bedankt! (v.l.n.r. Glenda Caradonna, Olivier van Veen, Gili Papier, Almir Ambeskovic en Elena Collini).

 

 

Translate»
Lees vorig bericht:
Arles Restaurant Amsterdam
Restaurant Arles brengt Frankrijk naar Amsterdam

Restaurant Arles op de Govert Flinckstraat in de Pijp is het antwoord als je op zoek bent naar een plek met...

Sluiten