Kyoto is de oude hoofdstad van Japan en heeft een compleet andere vibe dan Tokio de huidige hoofdstad van Japan.
Beide Japanse steden zijn echter een bezoek waard juist omdat ze zo anders zijn en omdat zowel Kyoto als Tokio gewoon te vet zijn om niet te bezoeken.
Terwijl Tokyo op bepaalde momenten massaal en schreeuwerig kan zijn (Harajuku en Shinjuku) is Kioto juist wat beschaafder. Het kan vreselijk druk zijn in Tokio en dat terwijl je in Kioto heerlijk kunt chillen aan de rivier. En terwijl de huidige hoofdstad is een broedplaats voor nieuw talent is Kyoto juist prachtig traditioneel met eeuwenoude ambacht. Dus zoek je traditie en de ouderwetse Japan, dan zit je in Kyoto goed. Maar wederom beide Japanse steden zijn geweldig. Vooral als je van lekker eten houdt, want man man wat kun je zowel in Kyoto als Japan schandalig goed eten. En met al dat aanbod aan restaurants, izakaya’s en bars is het fijn om een beetje richting te krijgen niet? Wij aten in vier dagen ons een weg door de Kyoto food scene en hieronder onze elf tips om te eten in Kyoto. Oh en Kyoto staat bekend om de kaiseki, een soort van Japanse haute cuisine waar er met regionale producten uit het seizoen wordt gekookt. Maar wij waren na vier dagen iedere avond een elf gangen kaiseki bij onze ryokan in de bergen een beetje uit-gekaiseki-t, dus om die reden zul je in deze lijst ook geen kaiseki tegen komen.
Hierboven zie je één van de elf gangen van onze kaiseki avondmaaltijd in de ryokan.
Benieuwd naar de tips om te eten in Tokio? Dit zijn de 14 plekken waar je zeker moet eten als je naar Tokio gaat.
10 eettips Kyoto
En natuurlijk zijn er tig goede adressen om te eten in Kyoto, maar wij waren er maar vier dagen en hebben ons best gedaan alle tips die we binnen kregen te testen. Uit alle restaurants, eettentjes en izakaya’s waar we gegeten hebben hebben we onderstaande lijst van 10 tips om te eten in Kioto samengesteld.
Pontocho Alley walhalla aan izakaya’s
Als je last hebt van keuzestress is Pontocho Alley waarschijnlijk niet zo’n goed idee, maar als je je graag laat lijden door je gevoel en je het niet erg vindt om geprikkeld te worden kan ik je deze eetsteeg aanraden. Vooral het stuk tussen Gojo Dori en Nijo Dori is een aanrader. De steeg is sowieso één van de cuteste steegjes ooit met de ouderwetse gebouwen links en rechts. Volg je neus, steek af en toe je hoofd door de gordijnen en kies je eetplek.
Wij staken onze hoofden door de Japanse gordijntjes van izakaya Usumatsu. Een kleine gezellige Japanse bar waar je voornamelijk Japanners vindt. Je hebt zitjes gelijk aan de bar/keuken, maar ook zitjes aan lage tafels en zelfs een aparte ruimte voor als je meer privacy wilt.
Wij zaten gezellig aan de bar en nadat we de eerste ronde zelf hadden besteld van het Engelstalige menu vroegen de ober steeds dingen te laten maken die niet op de Engelse kaart stonden of we wezen op de schaaltjes bij onze Japanse buren en zeiden dat willen wij ook. De paardensashimi en gyoza hadden we zelf nog kunnen bedenken, maar als we niet hadden gevraagd om de persoonlijke favoriet van de ober en niet hadden gewezen op een klein schaaltje met iets dampends erin hadden we de krokant gebakken visvleugel en dumplings in chilisaus en bedekt met een megalaag kaas uit de oven nooit gehad. Vooral dat laatste gerecht is briljant. Die smaakvolle deegzakjes in een zoete licht pittige chilisaus en dan een laag gesmolten kaas. Ok, bijna alles smaakt lekkerder met gesmolten kaas, maar toch.
Wat een top izakaya was dit. De sfeer was waanzinnig, het eten te gek, de bediening te lief en op de één of andere manier smaakten de (craft) biertjes hier extra goed.
Izakaya Usumatsu (臼松)
Japan, 〒604-8001 Kyoto, Nakagyo Ward, 三条上る上大阪町516キヤマチジャンクションビル1F
Ook leuk: sommige restaurants hebben in de zomer een terras op het water. Soms is het aangegeven op foto’s aan de voorkant, soms moet je gewoon even je hoofd naar binnensteken. Wij hebben alleen even een drankje gedaan bij een bar op het water. Ook zeker een aanrader.
Ramen bij Ginjo Ramen Kubota
Een kom met ramen die zo goed is dat je er bijna van moet huilen. Klinkt goed? Dat is het ook. Voor één van de beste ramen van Kyoto moet je naar ramen shop Ginjo Ramen Kubota. Soms staat er een rij, maar daar herken je in Japan de beste ramenrestaurants aan. Eerst plaats je je bestelling bij de vending machine. En vervolgens neem je plaats aan de keukenbar met uitzicht op de ramenchef. Je geeft je tickets aan de chef en binnen een paar minuten krijg je twee kommen voor je neus. Een kom gevuld met noedels en de andere gevuld met een dikke sausachtige broth. Want bij Kobota eet je tsukemen, dipping noodles. Je pakt met je stokjes wat noedels en doopt dit in de dikke soep en slurpt het met veel geluid naar binnen.
Er zijn twee dingen geweldig aan ramen eten bij Kobota. Ten eerste zijn de noedels zijn zo mooi dik en chewy en ten tweede is de soep zo intens van smaak. Er zit een mooie gelaagdheid in de soep en volgens mij zitten er zelfs pinda’s in de dikke saus. Het is umami all over en hij is pittig. Pfew. Gelukkig hangt er een tissuebox boven mijn hoofd zodat ik met gemak een tissue te pakken heb. En mijn hand reikt bijzonder vaak naar boven. Zijn je noedels op? Grote kans dat je nog wat van die goddelijke soep over hebt. Voor je staat wat kelpbouillon dat je bij je soep kunt schenken en zo de verdunde soep kunt opdrinken. Zeker doen!
Ginjo Ramen Kubota
563-2 Nishimatsuyacho, Shimogyo Ward, Kyoto, 600-8326, Japan
Beste donut ooit bij Hitsuji Doughnuts
Ik ben totaal geen donut eter, maar de doughnuts bij Hitsuji Doughnuts zijn zo verslavend lekker dat ik de hele vitrine leeg wilde eten. Jemig wat zijn hun gefrituurde deegringen fijn fijn fijn! Een dun krokant laagje gevolgd door een zachte binnenkant. Dit zijn oprecht de beste donuts ooit!
Hitsuji Doughnuts
Japan, 〒604-0092 Kyoto, Nakagyo Ward, Oicho, 355−1 富小路通
Sichuan Food bij Hao
Een knalgoede mapo tofu, behoorlijk fijne xia long bao en meer sichuan food eten in Kioto? Ok, het is niet Japans, maar wel Aziatisch en super fijn om naar binnen te happen. En bij Hao hebben ze wel hele fijne sichuan gerechten.
Sowieso vond ik deze spot te gek. Binnen no time hebben we contact met onze twee Japanse buurjongens. We kanpei’en erop los met ze. En als je de sichuan keuken een beetje kent weet je dat het één en al om pepers draait. Om de zoveel minuten gooit de chef die boven de hete wok hangt pepers in de gloeiende olie en dan staat de tent volledig blauw. Iedereen kucht en proest het uit en eet vervolgens ongestoord verder. Je kunt je dus wel voorstellen hoe wij geroken hebben toen we deze Chinese spot verlieten. Maar het was het meer dan waard.
Hao (夜市的点心酒場 好 hao)
Japan, 〒600-8012 Kyoto, Shimogyo Ward, Saitocho, 124 SAKURAビル 木屋町1 1F
Street food walhalla bij Nishiki Market
Een beetje rondstruinen en van alles wat knabbelen? Wat is daar niet fijn aan toch? En dé plek om dit te doen is toch wel Nishiki Market de food market van Kioto. Je vindt hier de ene na de andere food stand zij aan zij en het aanbod is behoorlijk divers. Zo eet je er wagyu beef, unagi (paling), sashimi, inktvis met een ei in het hoofd, mochi en nog veel meer lekkers.
Wanneer je op en neer de Nishiki Market loopt kom je al gauw in de verleiding om het eerste wat er lekker uit ziet te bestellen. Met als gevolg dat je halverwege de markt al vol zit en je misschien wat minder geniet van de dingen waarvoor je wat ruimte in je maag had willen overlaten. Dus wees slim, loop eerst de markt volledig af en maak notities in je hoofd van dingen die je wilt proberen. Onze favorieten waren de wagyu, toro (fatty tuna), mochi met rode bonen (je moet ervan houden, maar ik ben Chinees dus ik ben er dol op) en unagi.
En de Nishiki Market in Kioto is ook dé plek om dingen te proberen die je nog nooit eerder hebt gehad. Zo aten wij eindelijk die inktvis met een kwartelei in het hoofd (minder freaky of bijzonder dan ik dacht), aten we yuba (tofu huid) en zee-egel.
En al dit street food is relatief goedkoop, dus je kunt voor een redelijk kleine prijs je buikje vol eten.
Oh en niet vergeten, niet lopen en eten tegelijk. Je bestelt je snack, gaat aan de zijkant staan en eet het op. Vervolgens geef je de vendor een high five als je het lekker vond, mik je je afval in de vuilnisbak en struin je verder de food market af.
Nishiki Market
Japan, 〒604-8054 Kyoto, Nakagyo Ward, 富小路通四条上る西大文字町609番地
Hoteldeals in Kyoto
Er zijn hotels genoeg in Kyoto om je verblijf in deze Japanse stad compleet te maken. Maar prijzen fluctueren per seizoen en waar je het beste kunt slapen in Kioto hangt af van wat je wilt. Hieronder vind je een paar hoteldeals zodat je voordelig kunt overnachten in Kyoto.
Booking.comZit er geen goede deal voor een hotel in Kyoto tussen voor jou? In onderstaande kaart kun je makkelijk zoeken naar hotels in Kyoto.
Booking.comTonkatsu bij Tonkatsu Yamanaka
Tonkatsu is de Japanse versie van een schnitzel. Het wordt gemaakt met varkenslappen en komt met een sausje en knapperige sla. Je hebt ook chicken katsu, dan wordt er kippenvlees gebruikt. Tonkatsu restaurant Tonkatsu Yamanaka werd ons getipt. Dit restaurant bestaat al jaren en is meester in het maken van deze krokant gebakken vleeslapjes.
Ideaal als lunch. Je krijgt dan een dienblad vol met tonkatsu, rijst, gepickelde groenten, een soepje en sojasaus.
Tonkatsu Yamanaka
Japan, 〒604-8006 Kyoto, Nakagyo Ward, 河原町通夷川上る指物町337
Ramen bij No Name Ramen Shop
Het was even zoeken naar ramenrestaurant No Name Ramen Shop. Dit ramenrestaurant zit namelijk in het souterrain van één of ander lelijk gebouw. Aan de zijkant van het gebouw zit een trap en als je die afdaalt kom je bij No Name Ramen Shop. Zo lelijk als het van buiten is, zo elegant is het van binnen.
Via een betonnen catwalk loop je naar de vending machine om je ramen te bestellen. Vervolgens vis je je tickets uit de lade en ga je zitten op de bank in de wachtruimte als er geen plek is aan de keukenbar. Die kans is overigens groot want er is maar plek voor een mannetje of 12 in het restaurant. De planten in de tuin nemen de meeste ruimte in haha.
Zoals bij ieder Japans restaurant waar een rij staat duurt het wachten niet lang. Japanners gaan zitten, bestellen, eten hun maaltje snel op en maken plek voor een ander. Dat is hoe Japanners uit eten gaan. Blijven plakken terwijl je eten op is, is een no-go in Japan.
Na zo’n twintig minuten wachten in de verkoelende airco mogen wij plaatsnemen aan de bar. In no time staat er een kom met dikke chewy noodles voor ons met heerlijke toppings van ingewanden, char siu, bosui van de bbq en een cherrytomaat. Ernaast een Staub pannetje met een heerlijke dikke broth om je noedels in te dippen. De saus voor de tsukemen is minder diep van smaak dan die van Ginjo Ramen Kubota, maar het is een hele goede tweede plek. Bier drinken we uit bekers die zo uit de Japanse gevangenis lijken te komen. En na wat geslurp zijn onze kommetjes en bekers leeg en gaan we weer de hitte buiten tegemoet. No Name Ramen Shop is een hele dikke aanrader.
No Name Ramen Shop
Japan, 〒604-8005 Kyoto, Nakagyo Ward, Ebisucho, 534−31 CEO木屋町ビルB1″
Korean BBQ bij Yakiniku Hayashi Shijo
Voor wanneer je aan je proteïnewaarde voor de dag wilt komen en ook nog eens een stinkende pak wilt hebben is Koreaans bbq-en een aanrader. Wij streken neer bij Yakiniku Hayashi Shijo en aten onze buik vol met mooi gemarineerd vlees en gepicklede veggies.
Yakiniku Hayashi Shijo
152 Zenchojicho, Shimogyo Ward, Kyoto, 600-8431, Japan
Sushi bij Sushi Suehiro
Sushi Suehiro bestaat al sinds het begin van de 19e eeuw. Vroeger hebben ze behoorlijk wat sushi gemaakt voor de keizerlijke familie. Ze maken hun rauwe visgerechten al jaren op dezelfde manier. En vooral de saba sushi (makreel sushi) is alom bekend.
Wanneer je eet bij deze sushizaak lijkt het net alsof je terug in de tijd gaat. Het restaurant is heel erg sober ingericht, maar dat past helemaal bij het verhaal achter dit sushirestaurant.
Sushi Suehiro
711 Yohojimaecho, Nakagyo Ward, Kyoto, 604-0916, Japan
Staand eten en drinken bij Suiba
Iedereen keek op of om toen we binnenstapten. Toeristen zijn ze hier blijkbaar niet gewend. Maar dat is juist onze sport, ons begeven tussen de locals. Stoelen heeft deze bar niet, want Suiba is een Standing bar & dining. We bestellen bier, vislever (aanrader!), frietjes (niet doen) en gefrituurde krabpoten (wow lekker) en duo color rice squares.
Al snel zijn we one of the crowd en eten en drinken we terwijl we hangen aan de hoge bartafel aan de muur. Wat een te leuke plek is dit!
Standing bar & dining Suiba
Japan, 〒604-8073 Kyoto, Nakagyo Ward, 大黒町(六角通)77
Wijnbar voor wijn met kaas
Deux Cochons is een uitkomst als je na al dat bierdrinken en Japans voer eten even verlangt naar Franse kost. Deze te knusse wijnbar heeft mooie vin naturels, kaas (sommige gemaakt in de buurt), brood en andere snacks.
Ik kreeg deze wijnbar getipt door een Instagram buddy die zag dat ik in Kyoto was. Zo handig!
Deux Cochons
Japan, 〒604-8214 Kyoto, Nakagyo Ward, 新町通蛸薬師下ル百足屋町372-3
Jouw Kyoto restauranttips
Zoals ik in het begin al vertelde, we zijn maar vier dagen in Kyoto geweest. We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk restaurants, izakaya’s en eetplekken van de giga tiplijst die we kregen aan te doen. Niet alles haalde deze lijst. Zo hadden we twee ramenrestaurants getipt gekregen, maar wij vonden ze niet bijzonder genoeg. En ook was er een yakitori restaurant dat helaas vol was de beide dagen dat we er probeerden te eten. Dus als je wat restaurants in Kyoto mist en vindt dat ze er tussen moeten staan. Stuur me jouw Kyoto restauranttip en vertel er ook bij waarom deze in het lijstje moet en misschien zie je straks jouw Kyototip erbij staan.
Gion in Kioto
Als je dan toch in Kyoto bent is het ook zeker een aanrader om eens naar de wijk Gion te gaan. Los van het feit dat Gion een mooi stukje Kioto is is dit ook dé plek waar je een echte Geisha tegen het lijf kunt lopen. Dus zeker even een paar keer heen en weer lopen in de wijk Gion 🙂
Japan Rail Pass
De kans is groot dat je zowel Tokio als Kioto bezoekt tijdens je reis door Japan. Ik kan je beide Japanse steden sowieso aanraden. En ik kan je ook aanraden om goed te kijken of je gebruik wilt maken van de Japan Rail Pass. Deze treinpas geeft toeristen flinke korting voor de hogesnelheidstrein in Japan (bullet train of shinkansen). Deze Japan Rail Pass kun je alleen buiten Japan kopen. Dit om te voorkomen dat locals gebruik kunnen maken van deze treinpas. Je kunt in Nederland de voucher kopen en op ieder gewenst moment in Japan laten ingaan. Daarvoor moet je even naar een speciale Japan Rail Pass kantoor. Bekijk een lijst van de Japan Rail Pass kantoren in Japan.
Je hebt een Japan Rail Pass voor 7 dagen (€241), 14 dagen (€384) of 21 dagen (€492). Het is het slimste om de Japan Rail Pass pas te activeren als je daadwerkelijk gebruik maakt van de shinkansen. Ook is het verstandig om goed uit te zoeken of het daadwerkelijk verstandig is om een Japan Rail Pass aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van de shinkansen en vervolgens acht dagen op één plek blijft, dan is het waarschijnlijk voordeliger om een losse treinkaart te kopen. Ook kan het slim zijn om een regiopas te kopen als je maar in één regio met de trein reist.
Op de site HyperDia kun je kijken wat een treinreis kost en zo bepalen of je het kopen van een Japan Rail Pass of regiopas eruit haalt.
Soms is het niet verstandig om de Japan Rail Pass te kopen, dus doe van tevoren vergelijkend warenonderzoek en voorkom dat je onnodig veel geld uitgeeft aan reizen met de trein door Japan.
Tags: eettips Kyoto | restauranttips Kyoto Japan | waar te eten in Kioto Japan | wat zijn de leukste restaurants in Kioto? | op vakantie in Japan | eten in Kyoto | 11 plekken waar je zeker moet eten als je in Kyoto bent | Kyoto tips | Gion | Nishiki Market | Japan Rail Pass