Guilt free snoepen van deze gezondere frietjes

Alleen het verhaal achter deze gezondere frietjes is al fantastisch. Schrijver Leon de Winter moest vanwege zijn gezondheid op dieet. Low carb luidde het devies. Maar hoe zat dat met zijn favo snack, de friet? Zijn daar low carb varianten van? Hij ging op zoek, maar vond niets. Dik balen dus. Maar ho wacht eens even, waarom zijn er eigenlijk geen koolhydraatarme frietjes vroeg hij zich af? Dat móet gewoon kunnen, dus ging hij op onderzoek uit. Hij vertelde zijn neef, hartchirurg Léon Eijsman over zijn missie en die was gelijk ‘in’ .

Gezondere friet

Zo ontdekten de twee Leons dat er wel degelijk een koolhydraatarme aardappel bestaat, namelijk de Colomba aardappel. Deze pieper bevat meer water dan de ‘normale’ frietaardappel en daardoor bevat hij dus minder calorieën en koolhydraten. Eureka dachten ze. Maar, ontdekten de mannen, deze pieper is niet geschikt om blootgesteld te worden aan zeer hoge temperaturen. Dus niet echt frietjesproof dus. Maar de twee lieten het er niet bij zitten en gingen door met testen, onderzoeken, nog meer testen en zo ging dat maar liefst zeven jaar lang. Zo kwamen ze erachter dat door de frietjes een soort melkachtige coating te geven de aardappel beschermd wordt tegen verbranden en het ook nog eens resulteert in een extreem knapperige korstje. Maar daarvoor was het wel van belang dat de frietjes in de airfryer bereid worden. Bereid je de Leon&Léon frietjes in de airfryer dan heb je frietjes die 30% minder koolhydraten en 30% minder vet bevatten. En dat eet toch wel een stuk fijner weg niet?

Friettruck met airfryers

Vorig jaar Leon&Léon friet werd gelanceerd. De allereerste gezondere friet die je gewoon bij de Albert Heijn kunt kopen. Je vindt deze frietjes bij de diepvriesafdeling en eenmaal thuis kun je ze in de airfryer poppen en een paar minuten later kun je schuldvrij snoepen van knapperige frietjes. Fijn!

Vorige maand reed de Leon&León friettruck een rondje door Amsterdam om jarigen te trakteren op een frietje uit de airfryer om ze zo een hart onder de riem te steken tijdens de intelligente lockdown. En daar scoorde ik een puntzakje met Leon&Léon friet. Niet te geloven dat deze frietjes dus gewoon gezonder zijn. Zo fijn!

En dit was de eerste frietkraam die ik tegenkom die niet een uur in de wind stinkt en dat kwam dus doordat ze geen frituurpan hebben, maar rondrijden met airfryers! En dat is het chille aan een airfryer gebruiken, je hebt wel de krokante gerechten maar dan minus al dat vet (blijkbaar zelfs 90% minder vet dan friet uit de frituurpan) en ook nog eens minus die nare frituurstank want dit handige apparaat bakt met lucht.

Kipkluifjes uit de airfryer

Er zijn nog veel meer airfryer recepten waarmee je de lekkerste gerechten op tafel zet. Kipkluifjes bijvoorbeeld. Het is supermakkelijk te maken met onderstaand recept. 

Benodigdheden voor twee personen:

  • 500-600 gram kipkluifjes
  • 1,5 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1.5 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder
  • 0,5 eetlepel zout
  • 0,5 eetlepel gemalen zwarte peper
  • 0,5 eetlepel mosterdpoeder
  • 0,5 eetlepel gemberpoeder
  • 50 gram bloem

Zo maak je de kipkluifjes

Maak een droge rub door alle kruiden en het bloem door elkaar te mengen. Doe de kruidenmengsel en de kip in een grote kom en schud alles even goed door elkaar zodat de kip rondom bedekt is met de mix. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Doe de kip 25 minuten in de airfryer en schud de kip om de vijf minuten even om zodat ze kluifjes mooi rondom goudbruin worden.

Eet het met de frietjes van Leon&Léon. Dus even naar de Appie rennen en je hebt je knapperige kip met frietjes om van te snoepen.

gezondere friet Leon & Leon airfryer
frietje Leon & Léon

Tags: schrijver Leon de Winter lanceert gezondere friet | koolhydraatarme friet | gezondere friet uit de airfryer van bekende schrijver Leon de Winter |guilt free snacken van deze gezonde patatjes

Translate»
Lees vorig bericht:
Duck Truck District Amsterdam Centraal
Wooddocks Foodtrucks Drive Thru nieuwe foodtruck drive through in de Houthavens

Wat doe je als je een succesvolle rollende keuken hebt en de (food)festivals vooralsnog uit blijven? Lees verder

Sluiten